Vesti -

Ostali bez novca: Gube posao za BMW jer im kasni gradnja obilaznice?

Slovenska Bistrica -- Prema sporazumu s državom i opštinom Slovenska Bistrica izgradnja obilaznice od 1340 metara trebalo je da počne u februaru, ali za to nema novca.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
FOTO: , Depositphotos, diyan_nenov
FOTO: , Depositphotos, diyan_nenov

Ta obilaznica važna je za Impol, slovenačkog proizvođača aluminijuma, koji uspešno dobija nove poslove, uključujući i one s kompanijama BMW i Samsung.

Da bi mogli da ih obave potrebni su im novi kapaciteti i bolji elektroenergetski kablovi koje bi trebalo postaviti ispod nove obilaznice.

"Zabrinuti smo što kasni gradnja obilaznice. Ali nužno nam treba novi kabl za električnu energiju. Postojeći se pregeva, pa ako želimo da radimo s vremena na vreme moramo da isključimo pojedine uređaje. Ali za širenje nam trebaju nove velike mašine. Dodatni je problem što su rokovi isporuke najmanje godinu dana, a njihovo postavljanje je dugotrajno, tako da će proći gotovo dve godine pre nego što ih stvarno budemo koristili. Zbog kašnjenja gradnje obilaznice sada ne možemo da ulažemo", kaže Jernej Čokl, predsednik Upravnog odbora Impola.

Kompaniji sada trebaju još četiri proizvodne hale i novi kabl. Na otvaranju nove proizvodne hale, u aprilu prošle godine, gradonačelnik Slovenske Bistrice Ivan Žagar, tadašnji ministar infrastrukture Peter Gasperšič i Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola, potpisali su ugovor o novoj obilaznici i energetskom kablu.

Ništa pre proleća 2020.

Prema sporazumu, izgradnja obilaznice od 1340 metara trebalo je da počne 1. februara 2019. Tada je procenjeno da bi obilaznica koštala 8,2 miliona evra. S druge strane, Impol koji se već nekoliko godina svrstava među deset najvećih slovenačkih izvoznika, godišnje za poreze i doprinose plati 30 miliona evra. Obilaznica će se finansirati iz budžeta, a Impol će finansirati kabl, koji je procenjen na 730.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.