Vesti -

Najbrži i najskuplji kredit: Građani za dozvoljeni minus duguju više od 18 miliona evra

Podgorica -- Minus po tekućem računu ili kako se još naziva – dozvoljeni minus ili overdraft, jedna je od najpopularnijih bankarskih pozajmica zbog jednostavne procedure.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Foto:  Depositphotos, VadimVasenin
Foto: Depositphotos, VadimVasenin

On, međutim, ima i svoju mračnu stranu – u pitanju je kredit s najvećom kamatom.

Banke ga rado i odobravaju – u pitanju je pozajmica koju, kada jednom koristite, lako upadate u začarani krug duga.

I mnogi crnogorski građani su u tom "krugu", tačnije njih 57.400.

Oni su, prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) dostavljenim portalu Investitor.me, na kraju jula za minuse po tekućim računima dugovali 18,38 miliona evra.

Prosečno, svako od njih je dugovao 320 eura.

To je u odnosu na godinu ranije više skoro 850.000 evra (4,84 odsto). Sadašnji dug je u odnosu na jul 2017. veći za čak 1,1 milion evra.

Iz CBCG su objasnili da ne objavljuju iznose duga po bankama pojedinačno, već samo zbirne podatke.

Dvocifrena kamatna stopa

"Prosečno ponderisana nominalna kamatna stopa prijavljena na dan 31.juli 2019. na dozvoljeni minus fizičkim licima iznosi 16,29 odsto - efektivna kamatna stopa iznosi 16,43 odsto", odgovorili su iz CBCG.

U odnosu na isti period 2018. godine, kada je ova stopa iznosila 15,89 odsto (efektivna 16,06 odsto), beleži se rast od 0,4 procentna poena, odnosno 0,37 procentna poena na efektivnu stopu.

"Na dan 31. jula 2017. godine, prosečno ponderisana nominalna kamatna stopa na minuse po tekućim računima je iznosila 16,28 odsto, dok je efektivna stopa iznosila 16,48 odsto", precizirali su iz CBCG.

Poređenja radi, prosečna efektivna kamatna stopa na standardni, nenamenski kredit iznosi oko osam odsto.

U odnosu na minus po tekućem računu, jeftiniji su i krediti za automobile.

Saveti za korišćenje dozvoljenog minusa

Finansijski stručnjaci savetuju da dozvoljeni minus koristite samo kada vam je to zaista neophodno, odnosno, da ga nikada ne shvatite kao dugoročni vid kreditiranja.

On služi premošćavanju kratkotrajnog nedostatka novca i što duže budete u minusu, to će vam dug više rasti i biće vam teže da ga na kraju izmirite.

Priroda ovog kredita je takva da nemate uvek osećaj kada trošite svoj novac s računa, a kada to postane pozajmica – koju morate vratiti i to s kamatom.

Detaljno se raspitajte u svojoj banci o efektivnoj kamatnoj stopi na korišćenje minusa po tekućem računu i ne ustručavajte se da promenite banku ukoliko je kamata niža u nekoj drugoj.

Važno je da znate da se kamata na ovu vrstu pozajmica obračunava na dnevnom nivou i da vam je u interesu da u svakom momentu što manje dugujete.

Svaki svoj dodatni prihod iskoristite za pokrivanje iskorišćenog dozvoljenog minusa, jer ćete značajno smanjiti troškove kamate.

Takođe se potrudite da nikada ne koristite maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa, jer se lako može desiti da pri mesečnom obračunu kamate nemate dovoljno sredstava za pokrivanje duga.

U tom slučaju ulazite u zonu nedozvoljenog minusa, koji podrazumeva kamate i do 100 odsto na godišnjem nivou.

I pored skupoće, ova vrsta kreditiranja je popularna, jer za razliku od klasičnih keš kredita, novac na računu vam je uvek na raspolaganju a dug možete podmiriti bez dodatnih procedura, troškova i zahteva prema banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.