Vesti -

Zbog nestanka struje odštete do 200 evra: Dostava struje mora da bude kvalitetna

Podgorica -- Početak primene finansijskih nadoknada koje će sledovati kupce električne energije u slučaju nestanka struje, predviđen je za avgust.

Izvor: RTCG
Podeli
FOTO: Depositphotos/carloscastilla
FOTO: Depositphotos/carloscastilla

Tada se počinje s primenom pravila, saopštio je predsednik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetku (RAE) Crne Gore Branislav Prelević.

On je u parlamentu ispričao da će se kompenzacije kretati od 20 do 200 evra zavisno od stepena ugroženosti i naponskog nivoa na kojem se potrošač nalazi.

"Osim što se radilo na proširenju mreže, radi se i na kvalitetu čime su se stekle okolnosti da regulator pripremi pravila kojima će finansijski da penališe ili sankcioniše mrežne delatnosti u korist potrošača u slučaju nedobijajanja kvalitetne usluge", kazao je Prelević u odgovoru poslaniku SD Borisu Mugoši, prenose Dnevne novine.

Agencija je, kako je dodao, ispunila zakonsku obavezu i 2017. donela Pravila o minimumu kvaliteta isporuke snabdevanja električnom energijom.

"Ta pravila definišu kriterijume koji se odnose na kvalitet usluge prenosnog i distributivnog sistema kao i snabdevača električnom energijom, poput maksimalnog trajanja prekida isporuke struje, roka za najavu planiranog prekida, roka za izdavanje saglasnosti za priključenje, za ponovno priključenje, obilazak mjrnog mesta i minimum standarda po pitanju otklanjanja odstupanja od napona", naveo je predsednik Odbora RAE.

Prelević je u parlamentu predstavio Finansijski izveštaj sa izveštajem o radu RAE za prošlu godinu i tom prilikom ukazao da su prihodi Agencije u prošloj godini za 101.000 veći od planiranih, dok su troškovi niži za oko 256.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.