- Komentari -

Proglašeni ste tehnološkim viškom? Evo koja su vaša prava

Svakom zaposlenom može da prestane radni odnos svojom krivicom - ukoliko dođe do povrede radne obaveze ili ne poštuje radnu disciplinu. Međutim, radnik može dobiti otkaz i ako za to postoji opravdan razlog koji se odnosi na samu organizaciju rada kod poslodavca.

Izvor: B92.net / M.V.
Pošaljite komentar
  1. sindikat, ali onaj pravi, je spas za radnika da ga zaštiti od samovolje raznih ali današnji klinci nemaju pojma o tome i ne udružuju se. Osnivanje sindikata treba da bude zakonom obavezno za svako preduzeće sa npr min 50 zaposlenih. Problem su međunarodne korporacije, ukine mesto u Srbiji pa isto otvori u Rumuniji koje će pokriti i taj posao u Srbiji ili ga nakače nekom za smešnu povišicu, samo da bi se neko rešio pojedinca i ponude neznatno veću otpremninu i dobiju sporazumni raskid. Treba ih odrati sa naknadom, ukoliko ne žele pustiti ih da se znoje sa zakonom i rešenjima pa ih tužiti.
    (cofa, 17. jul 2023 02:45)

    # Link komentara

  2. Što se tiče otpremnine, bruto deo zaposlenog je osnovica. To je tumačenje zakonodavca. Prosek nije prosek ukupnih primanja već za poslednja tri meseca.
    To su tačke gde poslodavci zakidaju.
    (Papillon, 16. jul 2023 22:11)

    # Link komentara

  3. He, he, Slobodane, verni sluzitelju, zaboravio si da napomenes vazan deo:
    kada u Nemackoj dobijes otkaz, biro rada, tj. u njih prosto budzet, ti daje sledeca 3 meseca punu platu. Potom ti se daje 75%, pa 50%, pa 25% pune plate, dok ne istekne godina dana. Nadalje ne dobijas nista. U osnovi, to je ista stvar kao i u Srbiji, samo obavezu preuzima budzet, umesto firme.
    (@Slobodan Milic, 16. jul 2023 22:03)

    # Link komentara

  4. Supruga dobila otkaz kao tehnoloski visak odmah nakon porodiljskog,stalni radni odnos,staz 16 godina
    (bole, 16. jul 2023 21:49)

    # Link komentara

  5. @Ana
    Ako pri tome još možete povremeno da hitno pozajmite "gazdi" neki keš... Kol'ko da plati hitno bar 10 l goriva, kupi cveće za švalerku, ili da ostavi veliki bakšiš kako bi se pokazao u lokalnoj kafani, onda ćete biti savršen zaposleni i za svoju karijeru kod "gazde" ne morate da brinete.
    (Pingvin iz Nišavu, 16. jul 2023 18:11)

    # Link komentara

  6. Radnik ima pravo na otpreminu i to je to.
    Odgovor @Ana
    A poslodavac daje platu zato što voli ljude, pa je dobrotvor!? Ne, radnik treba da zaradi svoju platu. Ako nije sposoban da je zaradi, šta može da očekuje?
    Svi znaju za svoja prava a niko ne spominje obaveze. Dođeš, vidiš šta se sve radi, pristaneš na to ili ne, to je tvoje pravo. Ali ne, kada počne da radi, sve super, dok ne dobije ugovor za stalno, a onda, svakih 10 dana ima temperaturu. Regres, to može. Prekoveremeno plaćeno, to može. Slobodni dani, to može. Godišnji odmor mesed dana godišnje, to može. Ali, ako kažeš, pa majku mu, počisti iza sebe, obriši prašinu, pripremi se za posao, nemoj da dođeš u minut do počekta radnog vremena i da odlaziš pet minuta ranije, e onda je to maltretiranje radnika!? A poslodavac zarađuje, kako!? Ima milione, pa ih tako, deli sa slučajnim prolaznicima, koji su tu, eto svratili, pa dobili neki ugovor i sad, mogla bi sva prava...
    Nije baš tako jednostavno...
    (ortakov, 16. jul 2023 17:55)

    # Link komentara

  7. To samo postoji u Srbiji, a tehnološki višak su oni nesrećnici koji nemaju vezu i poznanstvo...
    (Istrebljivač ustaša, 16. jul 2023 17:09)

    # Link komentara

  8. Pitajte Nemce jel kod njih postoji otpustanje po tom osnovu?
    Radim 20 godina u Nemackoj i ovde kako ljude otpustaju nisam u zivotu video.
    (Slobodan Milic, 16. jul 2023 15:48)

    # Link komentara

  9. proglašen sam za teh višak ni dinara nisam dobio kao ni 5 zaostalih plata tužio sam firmu i dobio rešenje u moju korist ali opet ništa nisam dobio čak sam morao sudu da platim sve troškove jer firma neće.
    (sss, 16. jul 2023 15:33)

    # Link komentara

  10. U realnosti stvari stoje ovako: vlasnik vas voli ili ne voli. Volice vas ako ste pouzdani i spremni da radite sve sto se od vas trazi sto podrazumjeva i ono za sta se niste skolovali, kao i prekovremeno. Kada plata kasni, ne treba dosadjivati sa pitanjima kada ce, vlasnik voli da misli da vi sve to iz ljubavi radite.
    Ako pravite problem oko svakog zaduzenja, previse zapitkujete o plati i ostalim uslovima rada, mrzovoljni ste i nedovoljno poletni, vlasnik ce izmisliti da ste tehniloski visak da bi na vase mjesto doveo prijatnijeg radnika.
    (Ana, 16. jul 2023 15:02)

    # Link komentara