Fokus -

Lidl donosi povoljne cene, užička kafa na svim policama

Nemački diskontni lanac Lidl napokon će otvoriti vrata kupcima u Srbiji za tri dana. Na 16 lokacija u 12 gradova naći će se kvalitetni proizvodi po povoljnim cenama, kaže za B92.net Martina Petrović, rukovoditeljka korporativnih komunikacija Lidl Srbija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Lidl Srbija
Foto: Lidl Srbija

- Lidl je najavio otvaranje 16 prodavnica, koliko se još očekuje objekata do kraja godine, i koliko planirate da zaposlite ljudi – kakvi su planovi za ubuduće?

Za Srbiju imamo dugoročne planove i mreža naših Lidl prodavnica će se širiti nakon otvaranja, u četvrtak, 11. oktobra, kada ćemo dočekati potrošače u 16 prodavnica širom zemlje. Od novembra do kraja godine, planiramo otvaranja još 7 Lidl prodavnica - na Adi u Beogradu, u Vršcu, Inđiji, Jagodini, Kikindi, Kruševcu i Pančevu, a sa investicijama ćemo nastaviti i u godinama koje dolaze. Trenutno, naša kompanija okuplja više od 1.500 zaposlenih, a u cilju temeljnih priprema, unapred smo zaposlili kolege i u gradovima u kojima naknadno otvaramo.

- Da li verujete da ulazak Lidla može da utiče na snižavanje cena na tržištu?

Reakciju tržišta videćemo nakon otvaranja. Sigurno je da će dolazak Lidla, kao prvog savremenog diskonta, doneti nešto novo za potrošače u Srbiji. Povodom otvaranja, pripremili smo široku ponudu proizvoda po izuzetno atraktivnim cenama, ali naš cilj je da kupcima ponudimo najbolji odnos cene i kvaliteta svakoga dana.

- Važite kao diskontni lanac sa niskim cenama, da li imate istu politiku cena, odnosno da li su one prilagođene tržištima?

Kao i ponuda, i cene se formiraju za svako tržište. One zavise od više elemenata, poput troškova logistike, troškova analiza i kontrola pri uvozu, i naravno, opštih uslova, kao što je PDV. Svako tržište treba posmatrati kao zasebnu celinu – zbog uslova, konkurencije, procedura, navika potrošača, članstva u EU, itd. Naš cilj je da na ovom tržištu, ponudimo najbolji odnos cene i kvaliteta i sigurni smo da ćemo kvalitetom naših proizvoda, pažljivo odabranim asortimanom, brzom uslugom i poštovanjem prava potrošača zadobiti poverenje kupaca u Srbiji.

- U tom smislu, kakav je kvalitet proizvoda, da li niska cena obavezno znači niži kvalitet, ili kupci mogu da računaju na najbolje proizvode?

Naši potrošači mogu da računaju na proizvode proverenog kvaliteta, koje će kupovati po povoljnim cenama. Pri odabiru asortimana vodimo se potrebama kupaca, a svaki proizvod koji je u našoj ponudi prvo mora da zadovolji uslove kvaliteta, a potom odgovarajuće cene. Kako bismo osigurali visok kvalitet i svežinu proizvoda u svakoj kategoriji puno pažnje posvećujemo izboru dobavljača. Na primer, u proizvodnji voća i povrća, Lidl svojim dobavljačima pored toga što traži IFS i Global Gap sertifikate, dozvoljava prisustvo najviše 1/3 od zakonski propisane količine pesticida.

Dodatno, osiguravamo kvalitet proizvoda kroz brigu o Lidl brendovima, od trenutka njihovog osmišljavanja, razvoja, proizvodnje i na kraju postavke na policama i prodaje potrošačima.

- Kakva su vam očekivanja, šta želite da postignete na novom tržištu u pogledu trenda cena, navika potrošača, konkurencije i sl.?

Želimo da postanemo omiljeno mesto za kupovinu, da rastemo i razvijamo se sa srpskim tržištem i budemo deo zajednice. Slušaćemo potrošače, njihove želje, potrebe i kritike i tražićemo pouzdane partnere sa kojima ćemo graditi dugoročne odnose.

Foto: Lidl Srbija
Foto: Lidl Srbija

Kakav je asortiman - koliko su zastupljeni strani a koliko domaći proizvodi (u procentu ili broju artikala)?

U asortimanu sa kojim otvaramo ćemo ponuditi više proizvoda koje domaći potrošači do sada nisu imali prilike da kupuju u Srbiji – tu pre svega mislimo na jedinstvene Lidl brendove, ali i oko 350 proizvoda domaćih dobavljača.

- Koji je odnos robnih marki, odnosno vaše i originalnih proizvoda, da li će više biti vaših, šta kupci mogu da očekuju?

Kroz stalan asortiman prehrambenih i neprehrambenih proizvoda ponudićemo širok spektar Lidl brendova, a asortiman ćemo redovno osvežavati kroz deo kratkotrajne ponude koja predstavlja novinu na ovom tržištu. Kratkotrajne ponude proizvoda, najvećim delom iz asortimana neprehrane, počinju četvrtkom ili ponedeljkom i trajanje im je ograničeno na nekoliko dana ili do nestanka zaliha. Na ovaj način smo u prilici da potrošačima uvek ponudimo ono što im treba upravo tada kada im treba.

- Angažovali ste domaće dobavljače, koji su to uslovi koje treba da ispune te naše kompanije? Da li mogu da postanu dobavljači vaše mreže i u drugim zemljama (da li možete da nam navedete neke primere)?

U zavisnosti od kategorije, razlikuju se konkretni uslovi, ali cilj uvek ostaje isti - da se potrošačima ponude provereni, bezbedni i kvalitetni proizvodi. Svakako da uspostavljanje saradnje sa Lidl Srbija dobavljače vodi korak bliže ka plasiranju proizvoda u druge zemlje. Naravno, potrebno je da zadovolje standarde i imaju kapacitete za proizvodnju traženih količina. Mi smo svakako zainteresovani da nađemo pouzdane partnere, koji će razvijati svoje poslovanje sa nama u nadi da će, kao što se desilo u nekim drugim zemljama, prepoznati i iskoristiti potencijal saradnje sa Lidlom.

Primer dobre prakse je i užički dobavljač kafe koji je uveo IFS sertifikat, a koji sada proizvodi svu domaću kafu koja će se u Lidlu Srbija prodavati pod našim brendom Sunga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.