Fokus -

Telenor za B92.net otkriva koliko novca ulaže u nov projekat; "Planiramo i aplikaciju"

Kompanija Telenor odnedavno je treći igrač na našem kablovskom tržištu. Kroz novu uslugu za domaćinstva pod nazivom Hipernet, a koju su javnosti predstavili prošlog meseca, korisnicima će ponuditi optički internet, digitalnu televiziju i fiksnu telefoniju.

Izvor: B92.net
Podeli
Goran Vasić; Foto: Promo
Goran Vasić; Foto: Promo

Izvršni direktor korporativnih poslova Telenora Goran Vasić u intervjuu za B92.net govorio je o strateškim planovima kompanije po tom pitanju.

"Pre svega, rekao bih da smo 15. novembra napravili veliki korak napred u poslovanju naše kompanije, jer smo lansirali portfolio fiksnih usluga za domaćinstva. Hipernet uključuje fiksni optički internet, digitalnu televiziju u testnoj verziji i fiksnu telefoniju. Želeli smo da iskustvo najbolje mreže koje korisnici mobilnih usluga Telenora već imaju, proširimo i na domaćinstva, zajedno sa novom generacijom digitalne televizije i vrhunskim iskustvom za korisnike", poručuje on.

B92.net: Kada smo pričali početkom godine pomenuli ste da niko ne govori o tome šta korisnici ustvari žele. Dakle, šta je to što korisnici žele od kablovskih operatera?

Korisnici žele usluge prilagođene njihovim potrebama i željama. U oblasti fiksnog interneta i kablovske televizije, korisnici su do sada mogli da biraju između vrlo ograničenog broja opcija. Želimo da korisnicima ponudimo novo, drugačije iskustvo i spektar usluga. Verujemo da je Srbija spremna za još jednog snažnog igrača na tržištu distribucije televizijskog sadržaja i nadamo se da će korisnici prepoznati upravo Hipernet kao novu, drugačiju uslugu.

B92.net: S tim u vezi, na koji način planirate da zainteresujete ljude da se odluče baš za Vaše usluge, a ne usluge nekog od dva već postojeća velika konkurenta?

Rekao bih da postoje tri glavna razloga zbog kojih bi korisnici trebalo da probaju Hipernet. Prvo, najbolji optički internet za čitavo domaćinstvo, digitalnu televiziju nove generacije i zaista vrhunsko iskustvo za korisnike tokom celog procesa – od momenta zakazivanja instalacije, pa nadalje. Fokusirali smo se na ono što vidimo da su "bolne tačke" korisnicima i želimo da upravo ti elementi sa nama budu "rešeni", a korisnici zadovoljni. Naša poruka je jasna – probajte, testirajte Hipernet i ako vam se dopadne, nastavite da ga koristite.

Foto: Promo
Foto: Promo

B92.net: Digitalna televizija koja je jedan od segmenata Hiperneta trenutno je u testnoj fazi. Šta podrazumeva takav koncept televizije i da li su već stigle prve reakcije korisnika – kakve povratne informacije ste od njih dobili?

B92.net: Kolika je trenutna pokrivenost Srbije Hipernetom, odnosno kolikom je procentu građana Srbije usluga sada dostupna? Kakav je plan za širenje?

U ovom trenutku, Hipernet može da pokrije trećinu domaćinstava u Republici Srbiji, ali kako iz dana u dan razvijamo našu pokrivenost, nastavljamo sa širenjem mreže, očekujemo da u narednom periodu taj broj nastavi da raste.

Kada smo razvijali ovu uslugu, razmišljali smo o tome kako će izgledati televizija budućnosti. Našom verzijom digitalne televizije želimo da sklonimo sve veštačke barijere koje često postoje između korisnika i sadržaja koji želi da gleda, i da mu približimo upravo sadržaj za koji je najviše zainteresovan. Ovaj koncept televizije je nešto potpuno novo na našem tržištu, i zato smo se odlučili da lansiramo digitalnu televiziju u testnoj verziji, i da nastavimo da je razvijamo upravo na osnovu povratnih informacija korisnika. Ovo je uobičajena praksa za kompanije koje korisnike stavljaju na prvo mesto. Na osnovu povratnih informacija koje ćemo dobijati u narednom periodu, nastavićemo da razvijamo nove funkcionalnosti, uključujući unapređenje korisničkog interfejsa i druga poboljšanja u Hipernet verziji televizijske aplikacije. Drugim rečima, povratne informacije korisnika pomoći će nam da kreiramo još bolji proizvod.

B92.net: Kada bi Hipernet mogao da zaživi punim kapacitetom?

S obzirom na to da smo tek pre nekoliko nedelja lansirali Hipernet, sigurno je da će nam biti potrebno neko vreme da se prilagodimo samom tržištu i potrebama korisnika. Lansiranjem Hiperneta ostvarili smo naš prvi zadatak, a to je da uđemo na tržište širokopojasnog pristupa internetu i distribucije TV sadržaja. Naredni cilj je da razvijamo Hipernet, pratimo i osluškujemo šta je to što korisnici žele, a svakako najvažnije, da kvalitetom pokažemo da je Hipernet upravo opcija za njihovo domaćinstvo.

B92.net: Kakvi su širi, korporativni planovi sa Hipernetom – o kom nivou investicija govorimo i koliki procenat tržišta očekujete da ćete pridobiti u narednom periodu?

Ovo je najvažnija prekretnica za nas, jer je "ulazak" u domaćinstva ključni pokretač našeg daljeg rasta. Telenor je odlučio da na tržište distribucije medijskih sadržaja uđe samostalno, poštujući pravila fer tržišne utakmice sa ostalim ponuđačima sadržaja.

Naš plan je da uložimo gotovo 300 miliona evra u narednih pet godina, što je potvrda dugoročne posvećenosti kompanije razvoju srpskog tržišta telekomunikacija.

B92.net: Koliko je uopšte Vaš fokus na privlačenju korisnika koji već imaju neku od Telenor usluga, kojima biste mogli da "objedinite" usluge, a koliko na privlačenju potpuno novih korisnika? Imaju li postojeći korisnici Telenora neke pogodnosti?

Spremili smo određene pogodnosti za naše trenutne korisnike, ali želimo i da korisnici koji do sada nisu bili sa nama, prepoznaju upravo Hipernet kao uslugu koja je potpuno nova i koja rešava njihove zahteve u domaćinstvu. Svesni smo i toga da postoji značajan deo tržišta koji većinu sadržaja pregleda putem interneta i zato nudimo i pakete samo sa internetom za domaćinstva. Sve to je u interesu korisnika i u cilju daljeg razvijanja tržišta.

Goran Vasić; Foto: Promo
Goran Vasić; Foto: Promo

B92.net: Oba Vaša konkurenta na tržištu imaju svoje snažne produkcije TV sadržaja. Planirate li da se uključite i u tu utakmicu?

Tek smo ušli na tržište distribucije TV kanala i na to ćemo ostati fokusirani. U ovom trenutku, ne razmišljamo o produkciji sopstvenih kanala i sadržaja.

B92.net: Dostupnost sportskih sadržaja je za mnoge ključni faktor prilikom izbora kablovskog provajdera. Šta je to što Hipernet nudi na ovom polju i planirate li možda da kupujete prava na neke od njih kako bi bili ekskluzivno emitovani kod vas?

I u ovoj, testnoj verziji, Hipernet korisnicima nudi relevantan TV sadržaj, a svakako nam je cilj da našu ponudu TV kanala vremenom dodatno širimo i činimo još bogatijom. U našoj ponudi imamo različite kataloge kanala, uključujući tu i vrhunske sportske sadržaje za sve najpopularnije sportove ili takmičenja.

B92.net: I SBB i MTS imaju aplikacije koje omogućavaju gledanje TV sadržaja na mobilnim uređajima, i van njihove mreže. Kakvi su vaši planovi po ovom pitanju?

Logičan je korak da krenemo i u razvoj aplikacije. Planiramo da je lansiramo za korisnike u narednom periodu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.