Windows špijunira korisnike? Evo šta pokazuju analize

Mnogi programi prikupljaju korisničke podatke i šalju ih nazad svojim programerima kako bi poboljšali softver ili pružili bolje usluge. Ali prema tvrdnjama YouTube kanala "PC Security Channel", Microsoftov Windows 11 šalje podatke ne samo Microsoftu, već i drugim kompanijama.

Izvor: Informacija.rs
Podeli
Foto: charnsitr / Shutterstock.com
Foto: charnsitr / Shutterstock.com

Da bi analizirao DNS saobraćaj koji generiše sveže instalirana kopija Windowsa 11 na potpuno novom notebook računaru, PC Security Channel je koristio softver za analizu mrežnih protokola Wireshark koji precizno otkriva šta se dešava na mreži. Rezultati su bili toliko zapanjujući da je YouTube kanal nazvao Microsoftov Windows 11 "špijunskim softverom".

Kako se ispostavilo, potpuno novi računar sa Windowsom 11 koji nikada nije korišćen za pretraživanje interneta nije kontaktirao samo Windows Update, MSN i Bing servere, već i Steam, McAfee, geo.prod.do i Comscore ScorecardResearch.com. Po svemu sudeći, najnoviji Microsoftov operativni sistem prikupljao je i slao telemetrijske podatke raznim kompanijama za istraživanje tržišta, reklamnim servisima i drugima.

Da bi dokazao poentu, PC Security Channel je pokušao da sazna šta je Windows XP kontaktirao nakon nove instalacije koristeći isti alat i ispostavilo se da su jedino što je više od 20 godina star operativni sistem kontaktirao bili Windows Update i Microsoft Update serveri.

Neke od tvrdnji mogu biti preuveličane. Telemetrijski podaci se pominju u Microsoftovim uslovima korišćenja usluge za Windows 11, koje mnogi ljudi preskaču da bi koristili operativni sistem. Takođe, možete odabrati da onemogućite barem nešto od ovoga tako što ćete isključiti postavke prvi put kada pokrećete operativni sistem.

"Prihvatanjem ovog ugovora i korišćenjem softvera saglasni ste da Microsoft može prikupljati, koristiti i otkrivati informacije kako je opisano u Microsoftovoj izjavi o privatnosti, i kako može biti opisano u korisničkom interfejsu povezanom sa funkcijama softvera", navodi se u uslovima korišćenja usluge. Takođe se ističe da se neka podešavanja deljenja podataka mogu isključiti.

Očigledno, mnogo se promenilo za 20 godina i sada koristimo više onlajn usluga nego početkom 2000-ih. Kao rezultat toga, različiti telemetrijski podaci moraju da se šalju da bi određene funkcije bile aktivne. Microsoft je mogao da uradi bolji posao po pitanju izričitog traženja saglasnosti i navođenja šta će biti poslato i gde, jer ne možete da isključite sve funkcije za deljenje podataka.

PC Security Channel upozorava da čak i kada je praćenje telemetrije onemogućeno od strane uslužnih programa drugih proizvođača, Windows 11 i dalje šalje određene podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.