Windows 12 će zahtevati više resursa, a evo šta je razlog

Osim toga, što će nova verzija operativnog sistema doneti dublju integraciju generativne veštačke inteligencije na svim nivoima, biće i nešto zahtevnija kada je u pitanju memorija, predviđaju analitičari.

Izvor: Bug
Podeli
Foto: AdriaVidal / Shutterstock.com
Foto: AdriaVidal / Shutterstock.com

Ovu godinu bi u svietu računara još jednom mogla da obeleži generativna veštačka inteligencija, koja polako pronalazi svoj put do poslovnih aplikacija, najrazličitijih servisa pa i operativnih sistema.

Već neko vreme se spekuliše i da će Windowsi 12, čije se lansiranje takođe očekuje tokom 2024. godine, značajnije zavisiti upravo od AI sistema i rešenja, odnosno da će njihova misija biti da "običnom" korisniku donesu iskustvo "AI računara". Takvi lični računari bi predstavljali novu generaciju, u kojoj Microsoft vidi novi potencijal.

40 TOPS-a

Prema novom izveštaju analitičara kuće TrendForce, taj plan je potvrđen – AI aplikacije biće proširene, a obrada AI funkcija spustiće se delimično s velikih cloud servisa i servera na lične "AI računare". Samim tim, i oni će morati da budu nešto moćniji, pa se tokom ove i sledeće godine očekuje pojava naprednijih procesora, s naglaskom upravo na izvođenje operacija iz domena veštačke inteligencije. Oni bi morali da ponude bar 40 TOPS-a (milijarda proračuna u sekundi), što je Microsoft postavio kao benchmark za AI aplikacije.

Tu specifikaciju bi u narednom periodu mogli da zadovolje čipovi kao što su Qualcommov Snapdragon X Elite, AMD-ova serija Ryzen 8000 i Intelov očekivani Lunar Lake.

16 GB RAM-a

Novi Windows i poslovni paket Office (tj. Microsoft 365) i u narednim izdanjima će doneti još dublje integrisan Copilot, kao pomoćnika zasnovanoga na veštačkoj inteligenciji. On će po novom biti ključni deo arhitekture "AI računara", pa će se kod njih povećati i "glad" za radnom memorijom.

Prema istom izvoru, Microsoft će za Windows 12, uzevši u obzir sve AI funkcije, povećati minimalnu količinu tražene radne memorije na čak 16GB. Samo računari s tom količinom memorije i ranije pomenutom procesorskom snagom smatrali bi se sposobnim da postanu "AI računari".

Microsofotov potez imaće i posledice na čitavo tržište, jer bi se zbog njega mogla dodatno povećati potražnja za memorijskim čipovima. Windows 11, poređenja radi, zahteva minimalno 4GB radne memorije. Prošle godine pisalo se da bi "dvanaestica" te zahteve mogla da udvostruči, a sada vidimo da niti četvorostruko povećanje nije isključeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.