Windows 11 će po prvi put promeniti funkciju koja postoji od Windows 95 verzije

Microsoft sa Windowsom 11 planira da promeni način na koji radi funkcija koja postoji decenijama.

Izvor: B92, Windows Latest
Podeli
Foto: Jasni / Shutterstock.com
Foto: Jasni / Shutterstock.com

Taster Print Screen ili 'Prt Sc' se na tastaturi nalazi od kada postoje desktop računari, a još 1980-ih je slao stvari sa vašeg ekrana na fizički štampač da ih odštampa dok pravi glasan zvuk.

Međutim, dolaskom Windows 95 operativnog sistema, funkcionalnost se promenila i ovo je postala screenshot alatka za snimanje celog ekrana na Clipboard, koji ste zatim mogli da zalepite u aplikaciju da biste je uredili ili sačuvali. P

Dolazimo do 2023. godine, doba Windowsa 10 i 11, a funkcionalnost Print Screena ostaje ista. Nepromenjena je decenijama do sada.

kako je primetio Windows Latest, pozivajući se na Windows 11 verziju dostupnu u beta kanalu, Microsoft menja podrazumevano ponašanje tastera Print Screen da bi ga integrisao u Windows Snipping Tool.

Za one koji bi možda bili nezadovoljni promenom, postojaće opcija da ovo onemogućite i vratite taster Print Screen na njegovu originalnu funkciju "kreiranja skrinšota ekrana".

Snipping Tool je jedna od boljih karakteristika Windowsa 11, jer vam omogućava da izaberete šta želite da snimite, bilo da je to ceo prozor ili mali deo vašeg trenutnog ekrana putem jednostavnog interfejsa.

To takođe znači da ćete dobiti vizuelno obaveštenje, jer iako taster Print Screen snima vaš ekran, trenutno nema indikacija ili povratnih informacija koje bi vas obavestile da to radi. Ovo čini ažuriranje lakšim za korisnika za funkciju koja je deo Windowsa još od Windows 95 verzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.