Paranoišete? Moguće je da se ne varate: Ove aplikacije štite vaše podatke

Android i iOS neprestano rade na tome da što bolje osiguraju naše uređaje i zaštite privatnost korisnika, ali činjenica je da mnogi od nas još misle da je dovoljno izabrati šifru od četiri znaka i da je time stvar rešena. Šifra je super stvar i naravno da treba da je imate, ali postoji bezbroj načina da tu sigurnost podignete na viši nivo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images, Peter Macdiarmid / Stringer
Foto: Getty Images, Peter Macdiarmid / Stringer

"Wired" je nedavno objavio listu aplikacija kako biste što bolje osigurali svoj pametni telefon, a veći je naglasak stavljen na Android zbog same prirode Androida i iOSa. Apple ima veću kontrolu nad sigurnošću svog operativnog sistema dok je Google otvoreniji za third-party aplikacije što ga čini i otvorenijim za napade. Ako još imate šifru 1234, vreme da se zaštitite. Iako ovo i dalje ne znači da ste potpuno sigurni, svakako će vam pomoći da budete sigurniji nego ste do sada bili.

Foto: GettyImages, Sean Gallup / Staff
Foto: GettyImages, Sean Gallup / Staff

Access Dots (Android)

iOS 14 dodao je neke nove mogućnosti za vaš iPhone koje vas obaveštavaju ako neka aplikacija pokušava da pristupi vašoj kameri ili mikrofonu, a Access Dots tu funkciju dodaje Android uređajima. Aplikacija nije ništa posebno, ali izuzetno je korisna. Ukratko, obavestiće vas ako je neka aplikacija bez vašeg znanja osposobila kameru ili mikrofon.

Fing (Android/iOS)

Jesu li svi uređaji na vašoj mreži vaši ili je koriste i susedi? Fing će vam otkriti ko u svakom trenutku koristi vaš WiFi i osigurati vas. Postoje i druge opcije pa tako možete da proveriti i brzinu konekcije, pronaći skrivene kamere u hotelskoj sobi, dobiti upozorenje kada se pojave problemi s internetom ili koji su se uređaji spojili na vašu mrežu.

Firefox Focus (Android/iOS)

Pretraživači orijentisani na privatnost su odlična stvar, a Firefox Focus je tu da blokira sve oglase, trackere i omogućava vam brzo, sigurno i uglavnom "nepraćeno" surfovanje netom. Tu je i velika ikona na vrhu ekrana koja briše istoriju pretrage, lozinke i cookie-je jednim dodirom. Drugim rečima, incognito način pretrage svaki put kada ste online.

Foto: GettyImages,  Justin Sullivan / Staff
Foto: GettyImages, Justin Sullivan / Staff

Norton App Lock (Android)

Ako uređaj neprestano delite s kolegama, partnerom ili decom, dobro je dodatno zaštititi aplikacije lozinkama da bi uvek postojao deo telefona koji je zaštićen. Norton je proveren brend, besplatan je i podržava PIN-ove, lozinke i uzorke za zaključavanje.

Alfred Home Security Camera (Android/iOS)

Imate li nekoliko starih pametnih telefona koje više ne koristite? Znate li da svaki telefon ili tablet može biti sigurnosna kamera? AHCS će vam pomoći da iskoristite stare uređaje i dodatno osigurate svoj dom.
Na svom uređaju ćete pratiti šta ostali uređaji snimaju, a osim toga, aplikacija omogućava detekciju pokreta, audio-podršku pa čak i sirenu.

Twilio Authy (Android/iOS)

Dvostruka autentifikacija je bitna stvar i čini veliku razliku što se vaših online računa tiče, a Authy je najbolji alat za upravljanje svim vašim 2FA kodovima.

Dodavanje novih računa je jednostavno, kao i generisanje kodova za prijavu, a olakšano je i prenošenje Authyja s uređaja na uređaj. Sve u svemu, dvostruka autentifikacija je bitna, a ovo je alat koji vam je potreban.

Foto: GettyImages, Sean Gallup / Staff
Foto: GettyImages, Sean Gallup / Staff


GlassWire (Android)

Ako želite da imate pod kontrolom količinu podataka koje koriste aplikacije instalirane na vašem uređaju, ova aplikacija će vam pomoći da dobijate podatke o tome kada pojedina aplikacija komunicira s internetom. To je posebno bitno za one koji paze na potrošnju ili se pak nađu u državama u kojima nemaju roaming.

Bouncer

Verovatno nemate pojma kojim aplikacijama ste dozvolili pristup recimo kameri ili mikrofonu, ali Bouncer vam daje malo više kontrole. Najjednostavnije rečeno, Bouncer daje privremene dozvole aplikacijama od korištenja do korištenja, svaki put kada se za tim pojavi potreba.

Na primer, želite da date Facebooku dozvolu da taguje fotografiju, ali ne želite da ima pristup vašoj lokaciji. Dozvolu možete da uskratite nakon nekog vremena kada se aplikacija isključi i ono ostaje zabeleženo.


Jumbo (Android/iOS)

Sigurnosna podešavanja na društvenim mrežama prečesto su teško razumljive ili se pak neprestano menjaju, ali Jumbo će to olakšati. Pogotovo ako želite da imate kontrolu nad informacijama koje delite. Aplikacija se spaja na vaše račune i nudi vam niz korisnih servisa: automatsko brisanje starih objava, sprečavanje Googlea da skuplja previše informacija o vama i još mnogo toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.