Otkrivena najstarija poznata verzija prethodnika MS-DOS-a VIDEO

86-DOS, rudimentarni operativni sistem iz 1980. godine, prethodnik je sistema koji je kasnije otkupio Microsoft. Njegova verzija oznake 0.1 sada je dostupna na servisu Internet Archive.

Izvor: Bug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

MS-DOS je prvi široko prihvaćeni operativni sistem, koji je 1980-ih godina bio u vlasništvu Microsofta, a distribuiran je uz prve računare, koje smo tada nazivali IBM PC ili PC-kompatibilnim.

Ali, Microsoft nije samostalno osmislio taj OS, već ga je nasledio, nakon što je preuzeo izvornog kreatora, računarsku kompaniju Seattle Computer Products.

DOS pre DOS-a

U Sijetlu je prethodnika MS-DOS-a 1980. godine razvio programer Tim Paterson, a izvorno ga je nazvao QDOS (Quick and Dirty Operating System). Kasnije je sistem preimenovan u nešto komercijalnije ime 86-DOS, da bi ga godinu kasnije otkupio Microsoft i proslavio širom sveta.

Tako je 86-DOS postao deo računarske istorije, a do sada je javnosti bila na raspolaganju samo njegova nešto kasnija verzija, 0.34. Ali, nedavno je korisnik servisa Internet Archive, pod nadimkom f15sim, negde "iskopao" originalnu disketu s još starijim OS-om, pa je nju postavio na isti servis.

Ovde se radi o verovatno prvoj verziji sistema 86-DOS, kompajliranoj u julu 1980. godine, koju je – prema nekim informacijama – do sada videlo samo desetak ljudi. Sada je ona dostupna javnosti, u svojoj celini: s "čak" devet datoteka. U njima se nalazi sve potrebno za pokretanje OS-a, originalni Z80 ASM asembler, prevodilac instrukcija, sistem za pisanje tekstualnih naredbi i na kraju igra – simulator šaha (naravno, u tekstualnom obliku).

Kompletan taj OS moguće je danas skinuti s veba, pokrenuti u emulatoru i istražiti sve njegove tajne. Ako to ne želite da učinite sami, netko je već prošao kroz glavne funkcije i sve objavio u obliku video snimka, koji možete pogledati u nastavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.