Microsoft poručio korisnicima: Ako nećete sami, ažuriraćemo Windows "na silu"

Ako još uvek koristite Windows 10 verziju 21H2, trebalo bi da se pripremite za prelazak na najnoviju verziju OS-a sledećeg meseca. Microsoft će automatski ažurirati softver korisnika, čak i ako oni to ne žele, na verziju 22H2 nakon završetka podrške za verziju 21H2.

Izvor: Bajtbox
Podeli
Foto: Wachiwit / Shutterstock.com
Foto: Wachiwit / Shutterstock.com

13. juna, kada stigne bezbednosno ažuriranje za jun 2023.godine, verzije Windows 10 21H2 Home, Pro, Pro Education i Pro Workstation izgubiće podršku, što znači da će prestati da dobijaju bezbednosna ažuriranja i ažuriranja za pregled radi zaštite od bezbednosnih prijetnji.

Čak i ako želite da nastavite da koristite Windows 10 21H2, Microsoft će na kraju automatski ažurirati uređaje na 22H2 verziju. Nema informacija o tome kada će se ova nadogradnja dogoditi.

Windows 10 verzija 22H2 biće i konačna verzija operativnog sistema, iako će nastaviti da dobija bezbednosna ažuriranja do 14. oktobra 2025. godine. Enterprise, odnosno poslovni, korisnici dobijaju nekoliko dodatnih godina. Svako ko još uvek bude koristio Windows 10 nakon tog datuma verovatno će morati da obezbedi zakrpu od eksternih grupa, kao što je 0patch.

Iako Microsoft nameće Windows 10 verziju 22H2 onima koji koriste zastarelu verziju, Kompanija bi više volela da ljudi pređu na Windows 11.

Kompanija iz Redmonda prestala je da prodaje licence za Windows 10 Home, Pro i Workstation još u januaru, iako se to odnosi samo na digitalna preuzimanja Windowsa 10 koje su korisnici kupili direktno sa Microsoftove stranice. Još uvek postoji mnogo prodavnica koji prodaju preuzimanja i fizičke kopije, uključujući OEM kopije Home i Pro dostupnih na Amazonu, a mnoga mesta još uvek prodaju ključeve proizvoda po niskim cenama.

Windows 11 dobija sve veći udeo na globalnom tržištu, dostigavši ​​rekord svih vremena od 23,01% u maju, prema Statcounteru. Ali Microsoft će verovatno biti razočaran kada vidi da je njegov najnoviji OS daleko iza Windowsa 10, koji ima tržišno učešće od 73,46%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.