Microsoft greškom ponudio Windows 11 nadogradnju korisnicima koji nemaju odgovarajući računar

Kompanija je brzo ispravila problem, ali ova greška ponovo ukazuje na postojeću frustraciju korisnika u vezi sa novim operativnim sistemom.

Izvor: B92, Engadget
Podeli
Foto: charnsitr / Shutterstock.com
Foto: charnsitr / Shutterstock.com

Tokom prethodne nedelje, Windows 10 je nekim korisnicima greškom nudio nadogradnju na Windows 11, uprkos činjenici da njihov računar nije zadovoljavao minimalne zahteve za pokretanje operativnog sistema.

Twitter korisnik PhantomOcean3 je među prvima prometio grešku, nakon što je Windows 10 prikazao obaveštenje o tome da može da instalira softver na sistemu koji ima samo 2GB RAM-a.

Microsoft je priznao postojanje problkema i uzjavi je istakao: "Neki hardverski nepodobni Windows 10 i Windows 11 (version 21H2) uređaji su nudili netačnu nadogradnju na Windows 11. Ovi nepodobni uređaji ne zadovoljavaju minimalne zahteve za pokretanje Windowsa 11. Uređaji koji su imali ovaj problem nisu bili u stanju da kompletiraju proces instaliranja nadogradnje".

Microsoft je takođe istakao da je problem rešen istog dana kada je detektovan. Incident dodatno ukazuje na postojeću frustraciju korisnika Windowsom 11, a to je da Microsoft zahteva da računar poseduje Trusted Platform Module (TPM) pre instaliranja operativnog sistema.

Od trenutka kada je Microsoft prvi put otkrio potrebu za ovim modulom, postoji konfuzija oko toga koji računari mogu da pokreću Windows 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.