Greška u WinRAR softveru omogućava hakerima da preuzmu kontrolu nad računarom

U popularnom softveru za Windows WinRAR otkrivena je greška koja omogućava udaljenim napadačima da pokreću programe kada korisnici otvore RAR fajl.

Izvor: Informacija.rs
Podeli
Foto: Mas Jono / Shutterstock.com
Foto: Mas Jono / Shutterstock.com

Grešku koja se prati kao CVE-2023-40477 otkrila je istraživač Zero Day inicijative koja se krije iza pseudonima Goodbyeselene, i koja ju je 8. juna prijavila RARLAB-u.

Pošto napadač mora da prevari žrtvu da otvori RAR fajl, greška ima manju ocenu za ozbiljnost ranjivosti prema CVSS-u od 7,8.

Međutim, hakerima ne bi trebalo da bude preterano teško da prevare korisnike i nateraju ih da otvore RAR fajl, s obzirom na ogromnu korisničku bazu WinRAR-a.

RARLAB je 2. avgusta objavio novu verziju WinRAR-a koja nosi oznaku 6.23 i koja rešava problem sa CVE-2023-40477. Zato se korisnicima preporučuje da odmah instaliraju bezbednosnu zakrpu.

Osim CVE-2023-40477, verzija 6.23 rešava još jedan problem sa arhivama koja dovodi do pogrešnog otvaranja fajla, što se takođe smatra veoma ozbiljnim problemom.

Treba napomenuti da Microsoft sada testira izvornu podršku za RAR, 7-Zip i GZ fajlove za Windows 11, tako da softver drugih proizvođača kao što je WinRAR više neće biti potreban u ovoj verziji operativnog sistema osim ako nisu potrebne njegove napredne funkcije.

Oni koji nastave da koriste WinRAR moraju da ažuriraju softver, pošto su slične ranjivosti hakeri u prošlosti zloupotrebljavali da bi instalirali malver. Takođe, neophodan je oprez sa RAR fajlovima prilikom otvaranja, a korisnicima se savetuje i da razmotre korišćenje antivirusnog softvera koji može da skenira arhive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.