Čitaoci B92.net glasali: Ovo je najbolji Windows, da li ste iznenađeni?

Nedavno smo, povodom 25. rođendana operativnog sistema Windows 95, napravili anketu u kojoj smo pitali naše čitaoce koji Windows im se najviše sviđa, i zbog čega.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/ZOLTAN MATHE
Foto: EPA/ZOLTAN MATHE

ANKETA: Koji Windows vam je najbolji, i zbog čega?

U anketi je glasalo nešto više od 6.250 ljudi, a ubedljivu pobedu odneo je Windows 7, sa 44%, odnosno 2.758 glasova.

U komentarima, Windows 7 je uglavnom hvaljen zbog toga kakvu grafiku ima, odnosno kako je elegantno organizovan i kako je sve raspoređeno tamo gde treba da bude. Osim toga, neki od komentara odnosili su se i na tečan rad ove verzije Windows OS.

Drugo mesto osvojio je Windows 10, "najsvežiji" Windows, sa oko 27% glasova. Ovo je možda i malo iznenađenje, s obzirom na to koliko se korisnici inače žale na "desetku", najviše zbog nestabilnog rada i čestih ažuriranja koja više odmažu nego što pomažu.

Na trećem, i zapravo, jedinom mestu koje je još vredno pomena, našao se Windows XP, sa oko 24% glasova naših čitalaca. Sudeći po komentarima, uglavnom su za njega glasali oni sa malo starijim računarima, ali i oni koji su vođeni nostalgijom. Bilo je i onih koji "žale" za Windows NT i 3.11, mada njih nije bilo u anketi.

Na ostalim pozicijama, sa daleko manje glasova, našli su se Windows 95 (2.11%), Windows 8/8.1 (1.82%) i "fenjeraš" Windows Vista, sa samo 53 glasa (0.85%).

Vredno je spomenuti još i da se u komentarima povela i čuvena polemika "Linux, Windows ili MacOS". Tako je, na primer, jedan komentar glasio kako "Još od Windows 7, Microsoft pokušava neuspešno da imitira MacOS, ali im ne ide im".

Kako se vama čine rezultati ankete? Da li biste vi odabrali nešto drugo? Pišite nam šta mislite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.