Pet korisnih funkcija kamere vivo X90 Pro

Pametni telefoni postali su neizostavan deo naše svakodnevice. Ovi uređaji, pored uloge povezivanja sa drugima putem poziva ili poruka, postali su svestrani alati obogaćeni brojnim funkcijama, koje olakšavaju naše živote. Jedna od najkorisnijih i najpopularnijih funkcija modernih mobilnih telefona je kamera.

Podeli
Foto: vivo / Promo
Foto: vivo / Promo

U skladu sa potrebama i željama korisnika, kompanije su znatno unapredile funkcije kamere mobilnih telefona tokom poslednjih godina, i praktičnost mobilnih uređaja dovele na još viši nivo. Međutim, kamere pametnih telefona, pored svoje praktične uloge, postale su snažan alat za kreativnost. Mnogi proizvođači mobilnih telefona nude različite režime fotografisanja, filtere i alate za uređivanje slika.

Prepoznavši značaj i ulogu koju kamera ima, kompanija vivo uložila je ekstenzivan trud u istraživanje i razvoj kako bi u dlanove svojih korisnika dovela najbolje što tržište ima da ponudi. To se ogleda i u najnovijem flagship uređaju vivo X serije – vivo X90 Pro. Sa raznovrsnim opcijama za snimanje, ovaj uređaj omogućava svim korisnicima da zabeleže savršen snimak.

Izvanredni pejzaži i arhitektura na dlanu

Pejzaži i arhitektura su često prizori koje korisnici žele da zabeleže, a jedna od korisnih opcija koju pružaju pametni uređaji danas jeste specijalni režim za fotografisanje pejzaža. Ova funkcija omogućava korisnicima da uhvate širinu i lepotu prirodnih pejzaža i urbanih panorama na najbolji mogući način. Režim za fotografisanje pejzaža omogućava optimizaciju postavki kamere kako bi se postigla dubina polja, jasnoća i oštrina u celom kadru.

Arhitektonski detalji i građevine takođe često zahtevaju posebnu pažnju kako bi se prenela njihova lepota, tekstura i proporcije. Mobilne kamere sa specijalnim režimom za arhitekturu omogućavaju pravilno balansiranje svetla i kontrasta, kao i perspektive.

Sa X90 Pro flagship urađajem, vivo je predstavio i novi režim pod nazivom ZEISS Landscape & Architecture Mode koji omogućava automatsku korekciju perspektive, kao i novi vrhunac koji je ZEISS efekat minijature. Promenom perspektive na fotografiji, ova funkcija stvara efekat minijaturnog pejzaža i pruža fotografiji živopisan utisak dubine.

Ova funkcija se nalazi na svim X90 Pro modelima, u aplikaciji kamere u „More“ delu.

Foto: vivo / Promo
Foto: vivo / Promo

Kad hrana postane umetnost

Fotografisanje hrane kamerom mobilnih telefona postalo je neizostavni deo kulinarske kulture. Omogućava nam da izražavamo kreativnost, delimo svoje kulinarske poduhvate, a ujedno nam pruža inspiraciju za nove recepte. Bez obzira da li smo profesionalni kuvari ili amateri u kuhinji, mobilne kamere nam daju alat za kreiranje prelepih i primamljivih slika hrane koje mogu da izraze jedinstvenu priču i probude apetit kod svih koji ih vide.

Sve veći broj ljudi uživa u fotografisanju svojih obroka i deljenju prelepo aranžiranih jela na društvenim mrežama. Mobilne kamere omogućavaju korisnicima da uhvate svaki detalj hrane na način koji je estetski privlačan i primamljiv. Ova vrsta fotografije postala je popularna ne samo među profesionalnim kuvarima i blogerima hrane, već i među svima koji vole da eksperimentišu u kuhinji i dele svoje kulinarske poduhvate sa drugima.

Imajući ovo u vidu, mobilne kamere često nude i različite režime fotografisanja specijalizovane za hranu, poput "Food Mode" režima koji nudi X90 Pro. Ovaj režim odlikuje prirodni bokeh efekat zasnovan na Al programu sa dve kamere i nalazi se u aplikaciji kamere, klikom na „More“ opciju.

Foto: vivo / Promo
Foto: vivo / Promo

Nova dimenzija astrofotografije

Fotografisanje noćnog neba i zvezda kamerom mobilnih telefona postalo je sve popularnije među ljubiteljima astrofotografije i prirode. Kamere pametnih telefona u mogućnosti su da uhvate lepotu noćnog neba, omogućavajući korisnicima da zabeleže izvanredne prizore punog Meseca, zvezdanog neba i sjajnih meteora. Zahvaljujući naprednim senzorima i mogućnosti dugog ekspoziranja, moguće je zabeležiti detalje koji su golim okom teško uočljivi. Snimanje pametnim uređajima takođe omogućava beleženje prolaznih trenutaka poput meteorskih kiša, kosmosa, a podstiče nas i da istražujemo lepote nebeskog svoda.

Pri fotografisanju noćnog neba i zvezda, ključni faktor je stabilnost. Budući da su snimci često dugi i zahtevaju stabilnost kamere, preporučuje se korišćenje stativa ili drugih pomagala kako bi se izbeglo zamućenje slike. Takođe je važno prilagoditi postavke kamere, poput ISO vrednosti i otvora blende, kako bi se postigla optimalna ekspozicija i zabeležilo što više detalja.

Astrofotografija je upravo još jedno polje gde vivo X90 Pro briljira. Zahvaljujući V2 čipu, neverovatnom OIS i Sony IMX989 senzoru – ljubitelji noćne fotografije mogu da zabeleže noćni prizor bez potrebe za nošenjem dodatne opreme ili ručnim podešavanjem otvora blende.

Sve što je neophodno da snimci noćnog neba ožive jeste da korisnici odaberu „Astro“ režim iz „More“ dela u aplikaciji kamere.

Foto: vivo / Promo
Foto: vivo / Promo

Sjaj mesečine u prvom planu

Poput zvezda, Mesec je fascinantan objekat za fotografisanje zbog svoje svetlosti, teksture i promenljivih faza. Mobilne kamere sa naprednim senzorima omogućavaju nam da zabeležimo detalje na površini Meseca, čak i ako koristimo samo osnovne funkcije kamere. Prilika da fotografski uhvatimo Mesec, našim mobilnim telefonom, pristupačna je i jednostavna, i omogućava nam da istražujemo i delimo nebeske prizore sa drugima.

vivo X90 Pro podržan je nadograđenim hardverom kamere i novim vivo algoritmom Super Night Mode 3.0, što omogućava korisnicima da zabeleže izvanredne fotografije Meseca. Sa samo jednom ekspozicijom, Mesec izgleda spektakularno, dok pejzaž izgleda jasno i svetlo. Još nešto što odlikuje vivo tehnologiju segmentacije neba jeste mogućnost da se optimizuje ton neba i Meseca odvojeno, dajući nebu hladan plavi ton, a Mesecu topao ton. „Supermoon“ režim, dostupan korisnicima u „More“ delu u aplikaciji kamere, odlikuje kontrast boja koji čini fotografiju lepšom, daje joj veću dubinu i bolji izgled.

Foto: vivo / Promo
Foto: vivo / Promo

Besprekorna prezentacija i vlogovi

Video blogovanje tj. vlogovanje postaje sve popularnije zahvaljujući društvenim mrežama. Za one koji bi da se okušaju u vlogovanju ili planiranom snimanju, Teleprompter funkcija može biti od izuzetne koristi. Ova opcija korisnicima omogućava da održe kontakt očima sa kamerom i publikom, što je ključno prilikom snimanja videa ili prezentacija. Umesto da skreću pogled sa kamere kako bi pročitali tekst, korisnici mogu jednostavno pratiti tekst na ekranu mobilnog telefona koji se nalazi ispod kamere. Ova tehnika omogućava prirodniji izgled i poboljšava komunikaciju sa publikom, jer se izbegava prekid kontakta očima.

Na vivo X90 Pro uređaju, ova funkcija se nalazi u podešavanjima video snimanja, i u okviru nje je moguće podesiti veličinu teksta, kao i brzinu kojom on protiče, čineći korišćenje ove funkcije lakim za sve.

vivo X90 Pro dostupan je u Srbiji po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 139.999 dinara kod ovlašćenih vivo partnera.