1. Ako je dobrovoljna odluka, to je sasvim u redu. Mislim da je trinaest preterano, deca od deset-jedanaest godina otprilike nadalje, dakle stariji razredi osnovne škole kod nas, treba da imaju i koriste pametne telefone, za njih je to već potencijalno korisno pomagalo, a ko je rođen ili vaspitan budla, ionako mu nema pomoći, :) ali svakako da ispod sedam-osam nikako ne bi još trebalo navikavati decu na njih ili na intenzivniju upotrebu kompjutera i interneta, a i TV treba raducirati na sat -sat i po dnevno maksimalno, 30-40 minuta ujutru i isto toliko uveče, što ja sa svojom decom i radim...
    (EU Citizen, 13. jun 2023 15:45)

    # Link komentara

  2. Bravo!
    (Sasa, 10. jun 2023 21:45)

    # Link komentara

  3. Nemojmo se zavaravati, nije niti to najveći problem. Problem je kad raspušteno dijete od 12-13 godina luta po gradu sa svojom klapom.
    Nema tu pomoći. Neki roditelji brane ali sve više popuštaju pod pritiscima niti imaju vremena da to kontroliraju od prezaposlenosti.
    Kažem nema tu pomoći to je neminovna evolucija civilizacije. Ako me netko uvjeri da će sutra biti manje opijata i droge nego danas svaka mu čast.
    (omniameamecumporto, 7. jun 2023 11:58)

    # Link komentara

  4. BRAVO!!!!!
    (omniameamecumporto, 7. jun 2023 11:39)

    # Link komentara

  5. Djeci do srednje skole kupiti samo obican telefon bez kamere i slicno za pozive i sms i ograniciti i tu mogucnost da ne mogu da zivkaju i pisu koliko hoce i prave racune.
    (MadMax, 7. jun 2023 11:34)

    # Link komentara

  6. Bravo za Grejstoun!

    Uskoro ce sve drzave i gradovi morati da se pozabave ovim problemom.

    Mislim da veliki deo ljudi jos uvek ne shvata kolike stvarno posledice svakodnevna izlozenost filmovima, serijama, video igrama, a posebno drustvenim mrezama, ostavlja na nove generacije koje su jos uvek u fazi razvoja, fizickog i mentalnog. I to cak i bez da naidju na neprimerene sadrzaje za svoj uzrast, a za to su svakako minimalne sanse.

    Ono sto je valjda svima ocigledno je da sve to veoma nepovoljno utice na drustveni zivot dece - sve vise su otudjena od sveta, a ostavlja i fizicke posledice jer su deca stalno pogrbljena dok bulje u svoje telefone, fizicka aktivnost im je vec svedena na minimum jer po ceo dan sede i gledaju u razne ekrane.

    Ne postoji ni jedan valjani razlog zbog koga bi dete pre 13-te godine zivota trebalo da ima svoj mobilni telefon. Ja bih cak granicu povukao kod polaska u srednju skolu - do tada nema telefona uopste, a kasnije, do zavrsetka srednje skole, da bude zabranjeno da deca koriste telefone dok su u skoli.

    Svi stalno ponavljamo da su deca "nasa buducnost", kao sto i jesu. A opet, ne cinimo nista da im svima obezbedimo sto zdraviji razvoj i odrastanje, vec se trudimo da ih sto vise zamajemo da nam ne bi smetala, posto smo stalno "umorni" i "zauzeti". Kao da je bilo sta vaznije od pravilnog vaspitanja novih generacija, a nije, ne postoji nista sto je cak i priblizno vazno. Sve smo okrenuli naopako, nazalost.
    (Sima, 7. jun 2023 11:20)

    # Link komentara

  7. bravo.
    (don simeone, 7. jun 2023 10:58)

    # Link komentara

  8. Dete i njegovo vaspitanje je direktan odraz roditelja, to sto je vecina dece ovisno o telefone/igrice nije njihova krivica nego krivica roditelja koji im to dopustaju. Svako normalan nece dati telefon u ruke detetu mladjem od 12-13 godina jer dete nije spremno da se suoci sa svim onim sto ga ceka na drustvenim mrezama. Nasa cerka je dobila telefon sa 12 godina ali smo pre toga kod nje razvili ljubav prema knjigama, crtanju, filmovima i ostalim sadrzajima. Telefon joj sluzi da se javi i dogovara a ne da "visi" na drustvenim mrezama. Najveci kompliment koji smo dobili od nje je kad nam je rekla hvala vam sto ste mi podarili zivot umesto sto ste mi tutnuli telefon u ruke. I da, nije bilo lako odupreti se pritisku sredine gde je vecina druge dece dobijalo telefone sa 10 godina, ali smo razgovorima uspeli da joj objasnimo zasto njoj telefon u tim godinama nije potreban.
    (pozdrav iz Belgije, 7. jun 2023 10:51)

    # Link komentara

  9. Pametno, ne znam zasto se to ne uvede i kod nas. I odrasli bi trebalo malo vise da odloze telefon.
    (Nemanja, 7. jun 2023 10:29)

    # Link komentara