Da li predstavljanje iPhone 14 serije označava kraj SIM kartice?

Apple je ovih dana predstavio svoju novu iPhone 14 seriju koja u mnogim segmentima podseća na prošlogodišnje modele. Osim nekih manjih nadogradnji, najvažnija promena koju bi korisnici trebalo da primete je da iPhone 14 više nema slot za SIM karticu.

Izvor: B92, PCChip
Pošaljite komentar
  1. @EU Citizen

    Daj molim te objasni nam svima kako si uspeo da instaliraš aplikaciju od banke na rootovanom telefonu?
    (nema_veze, 22. septembar 2022 18:23)

    # Link komentara

  2. Pa zar nije imao IPhone X to kao opciju za drugu karticu i nije se nesto ustalilo tad
    (Mileta, 19. septembar 2022 21:02)

    # Link komentara

  3. Ubedjen sam da kola od 95k vozi jer ima potrebu a ne jer su in. Sam si sebe demantovao u istoj recenici pokusavajuci da budes pametan…
    (gospodin, 12. septembar 2022 07:00)

    Nekim ljudima i grafikon mozes da nacrtas oni i dalje nece imati pojma u cemu je poenta ali ce da se prave i dalje da su pametni, ti si ocigledno jedan od takvih.
    (WoonaMax, 12. septembar 2022 20:52)

    # Link komentara

  4. @Alex
    Da posvetite malo više vremena vlastitoj privatnosti i bezbednosti,.i da shvatite da možete da glasate novčanikom i kažnjavate firme koje uvode ili omogućavaju stvari koje vam ne odgovaraju ili podržavaju političke trendove koji ukidaju slobodu pojedinca i tržišta. Nije nemoguće biti razumno zaštićen od špijuniranja i cenzure, i imati telefon i kompjuter koji odgovaraju vama, a ne nekom korporatnom pacovu ili državnom kriminalcu. Ja koristim Linux na kompjuterima, plaćeni VPN, vlastiti plaćeni mail server, i slično, na smartfonu, doduše, koristim još uvek Android, ali se nadam da ću i tu uskoro preći na Linux, međutim, taj Android je rutovan, modovan, hakovan i kompletno pod mojom, a ne Googleovom ili proizvođačkom kontrolom. To me košta samo nekoliko večeri i stotinak evra godišnje. Poenta je shvatiti da je udobnost, besplatni servis i uvlačenje korisnika u ekosistem uvek i bez izuzetka zamka i dugoročno loša za vas, kao sir u mišolovki za miša, i razmišljati o vašoj ”cyber ličnosti”,.koja je sve važniji deo vas, dugoročno, a ne kratkoročno.
    (EU Citizen, 12. septembar 2022 19:23)

    # Link komentara

  5. Praćenje može da važi samo za obične ljude. Jer ni Google više ne da ni vremenski izveštaj ako nisi uključio deljenje svih BT uređaja, preko kojih te u bazi može detaljnije analizirati praćenjem istih.
    Ali, stručnjak ne da će da ukloni ESIM, već će i da promeni IMEI, tako da im zapisi u bazi neće mnogo vredeti.
    Jer, uglavnom kada korisnik obriše ESIM to mu ne pomaže mnogo, pošto su svi ostali podaci u bazi već ostali vezani za taj zapis i kasnije se mogu porediti sa novim i analizirati.
    Zato i traže da imaju pristup svemu ostalom na tvom telefonu, da stvore profil.
    (Džabe brisanje, 12. septembar 2022 11:37)

    # Link komentara

  6. Evo direktor u firmi gde radim voza kola od 95k evra i koristi galaxi 7 edge, najbolji primer coveka koji ima mozga da sam donosi odluke a ne da trci ko ovca za onim sta je "in".
    (WoonaMax, 10. septembar 2022 16:34)

    Ubedjen sam da kola od 95k vozi jer ima potrebu a ne jer su in. Sam si sebe demantovao u istoj recenici pokusavajuci da budes pametan…
    (gospodin, 12. septembar 2022 07:00)

    # Link komentara

  7. Ne možeš (već sad) da isključiš telefon, a više ne možeš ni da izvadiš karticu... eSim je kraj bilo kakve privatnosti i početak apsolutnog nadzora i kontrole. Jedini razlog za uvodjenje eSim je stalna i pouzdana identifikacija korisnika a onda i nadzor nad njim, njegovom "svojinom", novcem itd. Brzo će ukinuti i platne kartice i ostaće samo telefon kao način plaćanja. Znam, znam sad će hiljadu komentatora da kaže "baš me briga, šta ja imam da krijem...". Kad bude jasno biće kasno, a ne znam i što se nerviram kad ionako nemamo načina da izbegnemo.
    (MaliČovekGledaPrekoCrte, 9. septembar 2022 17:24) # Link komentara

    esim mozes i da deaktiviras i da trajno obrises iz telefona, nikakva 'kontrola' ili 'kraj privatnosti' nije vezana za esim, samo ono sto se nalazi na smart kartici koja se ubacuje u telefon (fizicka kartica) se sada nalazi na smart kartici embedovanoj u telefon, a ubacujes samo podatke u nju. To je prakticnije, ne ubacujes celu karticu da bi sustinski ubacio samo par brojeva
    (vlada, 12. septembar 2022 00:05)

    # Link komentara

  8. Stvarno neverovatno! On je covek koji koristi mozak jer ima taj Galaxi, a neko je glup i ovca, jer ima Iphone!? Eto, ja ovo kucam sa Redmi koji je placen 130 evra, a imam i Iphone SE, sta sam ja? Meni, recimo, telefoni ne znace nista u zivotu. Iphone sam kupio samo zbog velicine, a ovaj Redmi, ili Xiaomi, kako vec, mi odlicno sluzi svrsi zbog koje sam ga uzeo, da ne objasnjavam. I ti sad procenjujes ljude na osnovu telefona? Svasta.
    (rani, 10. septembar 2022 19:28)

    Nauci da citas ili bar da razumes procitano, pa vecina korisnika iphona procenjuje ljude bas na osnovu toga, ko nema iphone za njih je "sirotinja" i ne moze da ga priusti, pa i ovde malo malo neko to napise u komentarima. Jel` malo jasnije?!
    (WoonaMax, 11. septembar 2022 21:25)

    # Link komentara

  9. @Brzi
    Tebra,nema to veze sa Apple korisnicima. Za godinu, godinu ipo svi proizvođači će to uraditi. Tako da će tvoj savršeni Android mozak isto morati da uradi.
    (kimi R, 11. septembar 2022 21:19)

    # Link komentara

  10. tako, petkom popodne polupas telefon i do ponedeljka mozes da se slikas, niko te ne moze dobiti, poruku poslati...
    (goxon, 09. septembar 2022 20:32)

    Ne baš, pozoveš korisnicki servis i aktivira esim na drugom telefonu još tokom noći... Lakše nego kad npr izgubiš telefon pa ti treba fizička sim kartica
    (milos, 10. septembar 2022 09:51)

    Na kom drugom telefonu? Jel treba da kupim jos jedan rezervni za svaki slucaj?
    Neverovatno do kog nivoa je ispran mozak Apple zaljubljenicima, i Gebels bi na tom uspehu pozavideo Apple-u.
    (Brzi, 10. septembar 2022 23:47)

    pa kak ces staviti i normalnu sim karticu ako si ga polupao....znaci isto kao i sa E-simom treba ti drugi telefon,
    (Bumbar, 11. septembar 2022 16:52)

    # Link komentara

  11. Nema vise skrivanja i da imas tu mogucnost da nekim slucajem posedujes vise kartica. Tovari stoku!
    (Bobi, 11. septembar 2022 11:11)

    # Link komentara

  12. Apple, lider u svemu lošem za korisnika, bez greške podržan od svih ovaca i žrtava marketinga ovog sveta. S tim što se više ne radi samo o nametanju skupljih i neudobnijih rešenja, već o uvođenju kvaziglobalne diktature i orvelovskom nadzoru nad našim kretanjem, komunikacijom i novcem.
    (EU Citizen, 10. septembar 2022 16:55

    Šta predlažeš?
    (Alex, 11. septembar 2022 10:44)

    # Link komentara

  13. I šta sam ja sada po tvojoj kategorizaciji? Jel bi ja po morao nositi iPhone? Ili Samsung ili otkud znam šta? Pusti priču...
    (aalborg, 10. septembar 2022 13:51)

    Ne, za tebe bi bila idealna MS Lumia, ali je MS kao i uvek po starom dobrom običaju upropastio prozvod koji je imao ogroman potencijal u poslovnom okruženju. Ali, oni nisu bili kao Apple, pa da njihov MS Office bude dostupan samo na telefonima sa Win Phone/Mobile, i tako veštački stvorenim monopolom guraju svoj telefon...
    Ali, MS je nakon mnogih grešaka bar delom prihvatio Open Source (VSC, .NET Core, itd.), a videćemo gde će na kraju Apple završiti ograničavanjem svojih korisnika na isključivo njihove ekosistem.
    (Veliki brat, 11. septembar 2022 00:25)

    # Link komentara

  14. tako, petkom popodne polupas telefon i do ponedeljka mozes da se slikas, niko te ne moze dobiti, poruku poslati...
    (goxon, 09. septembar 2022 20:32)

    Ne baš, pozoveš korisnicki servis i aktivira esim na drugom telefonu još tokom noći... Lakše nego kad npr izgubiš telefon pa ti treba fizička sim kartica
    (milos, 10. septembar 2022 09:51)

    Na kom drugom telefonu? Jel treba da kupim jos jedan rezervni za svaki slucaj?
    Neverovatno do kog nivoa je ispran mozak Apple zaljubljenicima, i Gebels bi na tom uspehu pozavideo Apple-u.
    (Brzi, 10. septembar 2022 23:47)

    # Link komentara

  15. Džaba eSIM kad evom mtel naš dragi ne zna da namjesti na Google Pixel 6 da eSIM radi. Kažu u podršci može samo Samsung neki i IPHONE neki.
    (Boris, 10. septembar 2022 20:13)

    # Link komentara

  16. Evo direktor u firmi gde radim voza kola od 95k evra i koristi galaxi 7 edge, najbolji primer coveka koji ima mozga da sam donosi odluke a ne da trci ko ovca za onim sta je "in".
    (WoonaMax, 10. septembar 2022 16:34)

    Stvarno neverovatno! On je covek koji koristi mozak jer ima taj Galaxi, a neko je glup i ovca, jer ima Iphone!? Eto, ja ovo kucam sa Redmi koji je placen 130 evra, a imam i Iphone SE, sta sam ja? Meni, recimo, telefoni ne znace nista u zivotu. Iphone sam kupio samo zbog velicine, a ovaj Redmi, ili Xiaomi, kako vec, mi odlicno sluzi svrsi zbog koje sam ga uzeo, da ne objasnjavam. I ti sad procenjujes ljude na osnovu telefona? Svasta.
    (rani, 10. septembar 2022 19:28)

    # Link komentara

  17. Apple, lider u svemu lošem za korisnika, bez greške podržan od svih ovaca i žrtava marketinga ovog sveta. S tim što se više ne radi samo o nametanju skupljih i neudobnijih rešenja, već o uvođenju kvaziglobalne diktature i orvelovskom nadzoru nad našim kretanjem, komunikacijom i novcem.
    (EU Citizen, 10. septembar 2022 16:55)

    # Link komentara

  18. Oni postavljaju standarde jer su daleko najnapredniji.
    Samsung je izbacio telefon na preklapanje koji kosta 1900 Eura, ali to je samo android, sustinski nefunkcionalno i neprijatno okruzenje koje vas moze dovesti do ludila svojim nelogicnim stavovima.
    (Dragan, 09. septembar 2022 17:54)
    Sreca pa je android nelogican! Ali je zato logicno da nemam brojeve na tastaturi i znake interpunkcije, pa treba da stisnem jos jedno dugme! I logicno je da strelica za slanje poruke bude u gornjem desnom uglu ekrana, pa ja od 2 metra visine i sakom kao orangutan imam problem da protegnem palac i posaljem poruku! A tek strelica za vracanje unazad, gornji levi ugao! Potrebne obe ruke ili telefon ispada garantovano! Lakse mi je i da resetujem nesretni android jednom mesecno kad zabaguje, nego da se patim oko neceg sto koristim bar 50 puta dnevno! Dva meseca koriscenja IPhone mi je dalo odlicno korisnicko iskustvo! Ako nemas bar 2,15 metara visine, ne kupuj!
    (sir oliver, 10. septembar 2022 16:48)

    # Link komentara

  19. Jeste, brate, ovce su oni sto mogu da kupe telefon od 2 hiljade evra, sto kupuju nove automobile, stanove u centru, idu na Sejsele da letuju, a vi sa Xiaomi i automobilom starim 17 god. ste mudre face!? Oce to, oce.
    (serbiko, 9. septembar 2022 20:18)

    E al` me nasmeja, vecina korisnika jabuke nema ni za posten paket kod provajdera nego uplaciju kredit kad imaju "kinte" a nove stanove i sejsele ne vide ni na slikama, cast izuzecima ali vecina nosilaca iphona-a su pomodari i kompleksasi nista vise. Evo direktor u firmi gde radim voza kola od 95k evra i koristi galaxi 7 edge, najbolji primer coveka koji ima mozga da sam donosi odluke a ne da trci ko ovca za onim sta je "in".
    (WoonaMax, 10. septembar 2022 16:34)

    # Link komentara

  20. Vi i vas saomi,pa muka mi je od vas. 80% korisnika mobilnog telefona u pecini zvanoj srbija ne zna da posalje email i cemu to sluzi. Idi i koristi saomi,kupi sta god zelis za svoj novac i pusti ostale ljide da trose na sta zele.
    (18+, 09. septembar 2022 18:50)

    Čekaj polako... A vi koji nosite iPhone, po pravilu svi redom koristite sve najnaprednije funkcije, programirate preko njega, pravite tabele u excelu, konvertujete pdf u editabilan .docx... Sve to radite svaki dan?!?! Ili vam ipak 90% telefon služi za slikanje, viber i Instagram??

    Shvatate li vi da postoje ljudi koji zarađuju sasvim lepo, a nisu uopšte opsednuti telefonima. Niti markom, niti samim fenomenom posedovanja pametnog telefona. Konkretno, ja ni ne znam šta nosim, od telefona. Znam da sam ga kupio novog, da ima 2 sim kartice, to mi je bitno, jedan domaći sim jedan EU sim, pošto preko 100 dana godišnje sam na putu. Bitna mi je relativno ok kamera, i to je to. A da, pošto se takvim poslom bavim, dnevno pošaljem preko njega 30tak mejlova, i svaki dan ga koristim za otvaranje, editovanje doc, docx fajlova, pa slanje istih momentalno mejlom, pa skidanje pdf konvertovanje u doc, direktno štampanje sa telefona (preko WiFi mreže na koju je nakacen i štampač) da ti ne nabrajam šta sve ne radim na njemu. Uglavnom, zarađujem pare i preko telefona, kada mi laptop nije pri ruci. A naravno, koristim ga i za sve ostalo, za šta ga koriste i drugi: viber, wa, signal, insta, YouTube, slušanje muzike itd itd...

    I šta sam ja sada po tvojoj kategorizaciji? Jel bi ja po morao nositi iPhone? Ili Samsung ili otkud znam šta? Pusti priču...
    (aalborg, 10. septembar 2022 13:51)

    # Link komentara

  21. Jednostavnije i fluidnije. Samo se kači na WiFi, skineš qr kod na mejl, pa onda pozivom kontaktiraj službu, da ti to aktiviraju, a ne možeš ih kontaktirati sa svog telefona, jer je li, nemaš još sim u telefonu, što znači da moraš zamoliti nekog da ti da svoj telefon da nazove taj broj korisničkog centra... Baš fluidno iskustvo...
    (aalborg, 10. septembar 2022 13:28)

    # Link komentara

  22. moj Xiaomi ima mesta za dve kartice a košta mnogo manje od ovog, a ovaj nema mesta ni za jednu. Ali, dobro, dok je ovaca...
    (UŽEGLI ČOVEK, 09. septembar 2022 16:48)

    Jeste, brate, ovce su oni sto mogu da kupe telefon od 2 hiljade evra, sto kupuju nove automobile, stanove u centru, idu na Sejsele da letuju, a vi sa Xiaomi i automobilom starim 17 god. ste mudre face!? Oce to, oce.
    (serbiko, 09. septembar 2022 20:18)

    Ja jesam podstanar i imam xiaomi star 5god i auto star 14godina, ali kakve to veze ima? Ja mislim da je budalaština kupiti nešto što ne može da se koristi za telefoniranje, a zove se telefon. Ako ne mogu da ubacim sim karticu, onda je to tablet a ne telefon. I mislim da je glup onaj koji to kupi , a mora drugi telefon da nosibda bi mogao neko da ga pozove.
    (UŽEGLI ČOVEK, 10. septembar 2022 13:00)

    # Link komentara

  23. @UŽEGLI ČOVEK
    Vi i vas saomi,pa muka mi je od vas. 80% korisnika mobilnog telefona u pecini zvanoj srbija ne zna da posalje email i cemu to sluzi. Idi i koristi saomi,kupi sta god zelis za svoj novac i pusti ostale ljide da trose na sta zele.
    (18+, 09. septembar 2022 18:50)
    Važi, nemo' se ljutiš.
    (UŽEGLI ČOVEK, 10. septembar 2022 12:56)

    # Link komentara

  24. Imas nacin da izbegnes, ali neces jer bi voleo da te kontrolisu.
    Tip za izbegavanje. Ne koristis tel....
    (GEOS, 9. septembar 2022 18:21)

    Pa dobro, kako da izbegneš ??? Nemoj da kriješ, podeli. Ja koliko znam i sad je tehnički gotovo nemoguće da imaš kakvu takvu privatnost za bilo koju aktivnost kad su telefoni u pitanju. Hajde reci šta ti to znaš što ni tvorci svega ovog ne znaju ???
    (KadNekoMisliDaZna, 10. septembar 2022 12:38)

    # Link komentara

  25. Vec neko vreme na telefonima ne postoji tehnoloski napredak. Ovo je nazadovanje. Od nedavno koristim iphone i osecam se osakacenim u odnosu na moj prosli xiaomi koji je imao slot za microSD i 3.5 konektor. Evo sad i sim kartica.
    (Maks, 10. septembar 2022 12:34)

    # Link komentara

  26. To jeste buducnost, u roku od par godina sim kartice ce postati proslost a i nema razloga da vise postoje, stedi se i na prostoru u telefonu takodje.
    (C i n i k, 10. septembar 2022 11:35)

    # Link komentara

  27. Jeste, brate, ovce su oni sto mogu da kupe telefon od 2 hiljade evra, sto kupuju nove automobile, stanove u centru, idu na Sejsele da letuju, a vi sa Xiaomi i automobilom starim 17 god. ste mudre face!? Oce to, oce.
    (serbiko, 09. septembar 2022 20:18)

    Do telefona od 2 hiljade evra, novih automobila itd. se dolazi i krađom, dilovanjem narkotika i uopšte kriminalom. A da zaboravih stanove u centru. Do toga se u Srbiji 1945. dolazilo s puškom u rukama. Poznato ti je, zar ne?
    (komunjare, 10. septembar 2022 09:57)

    # Link komentara

  28. Prvi eSim telefon je bio Google pixel 2. Prvi telefon bez Sim kartice, tj samo sa eSim karticom je bila Motorola 2020 Razr. Da se dalje ne prepirete ko je bio prvi.
    (kele®, 10. septembar 2022 09:37)

    # Link komentara

  29. @m
    prvi telefoni koji nemaju fizicki sim. Treba imati onu stvar za tako nesto. Za par godina niko nece podrzavati fizicke kartice.
    (ccc, 10. septembar 2022 08:39)

    # Link komentara

  30. zna li se kada dolazi u srbiju?
    (buducnost, 9. septembar 2022 16:36)

    Sta ima da dolazi kad su se Srbi izjasnili da ga nece kupovati. Americka prevara. Da se oce vratiti Rudi Cajavec sa brojcanikom. Alo Pozega....
    (zonbi, 10. septembar 2022 06:24)

    # Link komentara

  31. i tako, petkom popodne polupas telefon i do ponedeljka mozes da se slikas, niko te ne moze dobiti, poruku poslati...
    (goxon, 9. septembar 2022 20:32

    A zašto? Sva tri provajdera kod nas rade i subotom i nedeljom.
    (Lošmi, 10. septembar 2022 01:15)

    # Link komentara

  32. zna li se kada dolazi u srbiju?
    (buducnost, 9. septembar 2022 16:36)

    Ako misliš na e-SIM to već ima u Srbiji.
    (Vertigo, 9. septembar 2022 23:14)

    # Link komentara

  33. Izmislili su telefon kome je nemoguce jednostavno zameniti bateriju, a zasto? Pa zbog toga da uvek da vas prate, ako se ukaze potreba
    (ma kakva dobra bakica, babuskara obicna!, 9. septembar 2022 22:54)

    # Link komentara

  34. Naravno.Sve sto Apple uradi drugi iskopiraju.
    (Aleksandar, 09. septembar 2022 16:14)

    e-sim kartice postoje jedno bar 3 godine al ajde.
    (m, 9. septembar 2022 22:00)

    # Link komentara

  35. Pa Samsung S 20, S 21 i S22 ultra već odavno podržavaju e- sim zajedno sa sim karticom.
    Tako da je to već viđeno.
    (Zoran, 9. septembar 2022 19:33)

    Podržava, ali možeš da koristiš i fizičku SIM karticu, zar ne?
    E, da si pročitao tekst, znao bi da kod iPhone 14 ne možeš :)))
    (Veliki brat, 9. septembar 2022 21:34)

    # Link komentara

  36. i tako, petkom popodne polupas telefon i do ponedeljka mozes da se slikas, niko te ne moze dobiti, poruku poslati...
    (goxon, 9. septembar 2022 20:32)

    # Link komentara

  37. moj Xiaomi ima mesta za dve kartice a košta mnogo manje od ovog, a ovaj nema mesta ni za jednu. Ali, dobro, dok je ovaca...
    (UŽEGLI ČOVEK, 09. septembar 2022 16:48)

    Jeste, brate, ovce su oni sto mogu da kupe telefon od 2 hiljade evra, sto kupuju nove automobile, stanove u centru, idu na Sejsele da letuju, a vi sa Xiaomi i automobilom starim 17 god. ste mudre face!? Oce to, oce.
    (serbiko, 9. septembar 2022 20:18)

    # Link komentara

  38. "Nećeš posedovati ništa i bićeš srećan" -Svetski ekonomski forum
    (Oki, 09. septembar 2022 16:59)

    Ja se vise bojim onog, neces posedovati nista i bices nesrecan. Jer ovo tvoje "neces posedovati nista i bices srecan", mislim da za taj trenutak zivim - da budem konacno srecan, kao sto sam nekada o bio. Makar i po cenu da ponovo nemam nista.
    (Deda, 9. septembar 2022 20:05)

    # Link komentara

  39. totalni , apsolutni i definitivno kraj sim kartice
    (Saša, 9. septembar 2022 19:57)

    # Link komentara

  40. Ja i dalje ne mislim da je izbacivanje 3,5mm pozitivna stvar. Mislim i da će izbacivanje slota za SIM samo zakomplikovati život mnogim korisnicima.
    (Aleksandar, 9. septembar 2022 19:48)

    # Link komentara

  41. Realizacija naših igitalnih avatara se bliži... Dolazi era digitalnog robovlasništva ako ostanete pasivni. Digitalni arhiv Srbije formiran je u Kragujevcu, a Srbija je zvanično ušla u mrežu WEF-a ("svetskog ekonomskog foruma" Klausa Švaba). Filijala WEF-a je u Beogradu. Agenda ID 2030. Transhumanizam. Birajte dok možete.
    (Gospodar Zarin, 9. septembar 2022 19:37)

    # Link komentara

  42. kod iphonea je tehnološka revolucija uvek sama cena revolucionarno je svake godine sve skuplji i skuplji ništa više.
    e sim postoji vec par godina ali kod nas operateri slabo podržavaju tu tehnologiju
    (cabala, 9. septembar 2022 19:37)

    # Link komentara

  43. Pa Samsung S 20, S 21 i S22 ultra već odavno podržavaju e- sim zajedno sa sim karticom.
    Tako da je to već viđeno.
    (Zoran, 9. septembar 2022 19:33)

    # Link komentara

  44. Amerikanci diktiraju trendove i pravac u kom ce se svet kretati, samo to nasim ljudima i dalje nije jasno, odosno ne zele da prihvate cinjenicno stanje. Mi smo sampioni u toj disciplini.
    (Mikii, 9. septembar 2022 19:32)

    # Link komentara

  45. Ne znam o čemu vi pišete.
    Evo Pixel 4 ima 3.5 ulaz za slušalice.
    Ne kupujem telefon bez toga.
    (Pedu, 9. septembar 2022 19:06)

    # Link komentara

  46. To samo znaci da mogu da ubace vece baterije, tako se i desilo da su svima pojacali kapacitete na novim iPhone-ovima... To ce svaki razvojni centar da prihvati, kad tad. Sve sto ne mora da zauzima mesto u kucistu telefona ce biti odbaceno... To je ostalo kao poslednje, a mnogi se zale na autonomiju baterija u telefonima. I za R&D svake kompanije je kao kec na deset...
    (hahhahah, 9. septembar 2022 19:05)

    # Link komentara

  47. Ako se pokvari telefon sa esim karticom, a rezervni aparat ne podržava esim, da bih koristila taj rezervni telefon morala bih da odem do poslovnice mog operatera da mi izdaju regularnu karticu?

    Ili ne mora ovako?
    (Ava, 9. septembar 2022 19:00)

    # Link komentara

  48. @(Oki, 09. septembar 2022 16:59)

    Ako hoće da te isključe, to vrlo lako mogu i sada, nije im potrebna e-SIM za to.
    (nowave7, 9. septembar 2022 18:55)

    # Link komentara

  49. @UŽEGLI ČOVEK
    Vi i vas saomi,pa muka mi je od vas. 80% korisnika mobilnog telefona u pecini zvanoj srbija ne zna da posalje email i cemu to sluzi. Idi i koristi saomi,kupi sta god zelis za svoj novac i pusti ostale ljide da trose na sta zele.
    (18+, 9. septembar 2022 18:50)

    # Link komentara

  50. Ne možeš (već sad) da isključiš telefon, a više ne možeš ni da izvadiš karticu... eSim je kraj bilo kakve privatnosti i početak apsolutnog nadzora i kontrole. Jedini razlog za uvodjenje eSim je stalna i pouzdana identifikacija korisnika a onda i nadzor nad njim, njegovom "svojinom", novcem itd. Brzo će ukinuti i platne kartice i ostaće samo telefon kao način plaćanja. Znam, znam sad će hiljadu komentatora da kaže "baš me briga, šta ja imam da krijem...". Kad bude jasno biće kasno, a ne znam i što se nerviram kad ionako nemamo načina da izbegnemo.
    (MaliČovekGledaPrekoCrte, 09. septembar 2022 17:24)

    Imas nacin da izbegnes, ali neces jer bi voleo da te kontrolisu.
    Tip za izbegavanje. Ne koristis tel....
    (GEOS, 9. septembar 2022 18:21)

    # Link komentara

  51. Za razliku od eSIM za koji je svima jasno da dolazi, ukidanje 3.5 je čist bezobrazluk čiji je uzrok pohlepa da se korisnicima prodaju bežične slušalice. Kad su i drugi to ukapirali i oni su počeli isto. Razlog za izbacivanje beše da zauzima previše mesta, evo sad kad nema klasične SIM kartice ima mesta za 3.5mm, nemaju više valjan argument da ga izbace.
    (ronin, 09. septembar 2022 18:03)

    Vrlo lagan odgovor - marža. Na 3.5mm (koje može da napravi svaka kineska garaža za 2$) imali su maržu verovatno oko 10% maks..
    Sa Ipods imaju maržu bar 70%, i čak i da ih prodaju tri puta manje, EBIT im je 150% veći.
    (acushh, 9. septembar 2022 18:15)

    # Link komentara

  52. Za razliku od eSIM za koji je svima jasno da dolazi, ukidanje 3.5 je čist bezobrazluk čiji je uzrok pohlepa da se korisnicima prodaju bežične slušalice. Kad su i drugi to ukapirali i oni su počeli isto. Razlog za izbacivanje beše da zauzima previše mesta, evo sad kad nema klasične SIM kartice ima mesta za 3.5mm, nemaju više valjan argument da ga izbace.
    (ronin, 9. septembar 2022 18:03)

    # Link komentara

  53. Puno je to novaca. Pre cu da uplatim te pare u dobrotvorne svrhe nego da bacam pare na skupe igracke.
    (Miki, 09. septembar 2022 17:01)

    znači nećeš ni jedno ni drugo. blablabla…
    (dude, 9. septembar 2022 18:02)

    # Link komentara

  54. Sa svakom sledećom inovacijom ljudski rod je sve ograničeniji.
    (Deni, 9. septembar 2022 18:00)

    # Link komentara

  55. Oni postavljaju standarde jer su daleko najnapredniji.
    Samsung je izbacio telefon na preklapanje koji kosta 1900 Eura, ali to je samo android, sustinski nefunkcionalno i neprijatno okruzenje koje vas moze dovesti do ludila svojim nelogicnim stavovima.
    (Dragan, 9. septembar 2022 17:54)

    # Link komentara

  56. Samo za USA modele.
    (Medo, 9. septembar 2022 17:35)

    # Link komentara

  57. Problem sa nedostatkom SIM kartice mogu imati samo krimosi koji su često menjali kartice kako bi zavarali trag.
    (Časlav, 09. septembar 2022 16:40)

    I zbog mase ovakvih kratkovidih im prolazi sve vise i vise ukidanja slobode.
    (V for Vendetta, 9. septembar 2022 17:32)

    # Link komentara

  58. Ne možeš (već sad) da isključiš telefon, a više ne možeš ni da izvadiš karticu... eSim je kraj bilo kakve privatnosti i početak apsolutnog nadzora i kontrole. Jedini razlog za uvodjenje eSim je stalna i pouzdana identifikacija korisnika a onda i nadzor nad njim, njegovom "svojinom", novcem itd. Brzo će ukinuti i platne kartice i ostaće samo telefon kao način plaćanja. Znam, znam sad će hiljadu komentatora da kaže "baš me briga, šta ja imam da krijem...". Kad bude jasno biće kasno, a ne znam i što se nerviram kad ionako nemamo načina da izbegnemo.
    (MaliČovekGledaPrekoCrte, 9. septembar 2022 17:24)

    # Link komentara

  59. Puno je to novaca. Pre cu da uplatim te pare u dobrotvorne svrhe nego da bacam pare na skupe igracke.
    (Miki, 9. septembar 2022 17:01)

    # Link komentara

  60. Naravno, sad sve postaje servis, sve je pod nadzorom i kontrolom. Nema pripejd, ako kažeš nešto protiv sistema isključen si u potpunosti. To je plan, a vi se tešite kako je to samo teorija zavere.

    "Nećeš posedovati ništa i bićeš srećan" -Svetski ekonomski forum
    (Oki, 9. septembar 2022 16:59)

    # Link komentara

  61. moj Xiaomi ima mesta za dve kartice a košta mnogo manje od ovog, a ovaj nema mesta ni za jednu. Ali, dobro, dok je ovaca...
    (UŽEGLI ČOVEK, 9. septembar 2022 16:48)

    # Link komentara

  62. Moguće da je neće više biti.
    Ja sam skoro prešao na esim i mogu reći da je mnogo lakše i brže, i sad mogu da putujem gde god i uzmem turističke esim kartice.

    Imam mogućnost sa dual sim ako ubacim karticu, ali mislim da je to nepotrebno, jer nikad nisam ni koristio dve kartice ili dva telefona.

    Sve u svemu ovo je budućnost.
    (SrknesMiIzBulje, 9. septembar 2022 16:43)

    # Link komentara

  63. Problem sa nedostatkom SIM kartice mogu imati samo krimosi koji su često menjali kartice kako bi zavarali trag.
    (Časlav, 9. septembar 2022 16:40)

    # Link komentara

  64. zna li se kada dolazi u srbiju?
    (buducnost, 9. septembar 2022 16:36)

    # Link komentara

  65. Nemam nista protiv eSima.. Ali.. Ima tu dosta i negativnog..
    Samo iz licnog primjera.. Uzeo novi tel (stari resetovao i dao), rekoh posle podne kad dodjem kuci, ima fino ima da ga sredim i podesim.. Dodjem, krenem sa poslom i onda se sjetim da nisam uzeo karticu kod operatera (prosli mi bio na esim).. 18h - nista vise ne radi..
    Drugi put ista stvar, samo se sada sjetim da odmah uzmem eSim kod operatera.. Daju mi ga na nekom minijaturnom papircetu (bar kod)..
    Uvece standarno krenem da sredjujem tel, da aktiviram eSim - trt.. Nece !! Nesto pogresno sa kodom.. Naravno to samo meni moze - subota vece, vikend !!!
    Tako da ono…
    U ponedeljak trazio FIZICKI sim i od tada, na njemu.
    (Ciciguz, 9. septembar 2022 16:20)

    # Link komentara

  66. Naravno.Sve sto Apple uradi drugi iskopiraju.
    (Aleksandar, 9. septembar 2022 16:14)

    # Link komentara

  67. Hoće li kraj SIM kartica utjecati na korisnike Androida?
    Имајте бар мало поштовања ако не према себи онда према другима.
    (Ej !, 9. septembar 2022 15:55)

    # Link komentara