Telefon, koji je uneo revoluciju na tržište, sa nama je više od 15 godina

Pre 15 godina, Apple i pokojni Stiv Džobs uneli su svojevrsnu revoluciju u industriju pametnih telefona. Bilo je to 29. juna 2007. godine, kada je prvi iPhone pušten u prodaju. Od tada, pametni telefon je u velikoj meri evoluirao u uređaj bez kojeg mnogi korisnici danas ne mogu da funkcionišu i žive.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Лепа справа била и остала али нпр у слично време сам добио HP ipaq 614 од кога је претходни власник одустао баш због Јабуке и то је мени лично била револуција иако је генерално био лош телефон. Разлог је зато што сам доста развозио у том периоду а на њега сам успео да инсталирам чувени ИГО и мапе Србије које су биле и више него пристојне, е па то је мени више значило од боље камере и екрана који реагује на прсте а не на оловку...
    (Филипинац, 6. jul 2022 20:37)

    # Link komentara

  2. Ajde molim te ne mlati, ako ces da nazivas nekog debilom dok se ti sam hvatas za svako slovo i shvatas ga bukvalno nema tebi pomoci pa da se ponavljas do sudnjeg dana, koristim smart uredjaje prakticno od njihovog nastanka tj od PDA racunara koji su imali jos monohromatske displeje tako da tu jabucarsku mantru o nevidjenoj revoluciji meni ne mozes da prodas nikako. Imao sam i iphone, 3gs, 4 i 5s i vrlo dobro znam sta su doneli, najveca inovacija im je bila to sto su toliko zaglupili smartfone da moze bilo ko da ih koristi a da ne zezne nesto zestoko u podesavanjima jer ih nema. A nastavicu da koristim one uredjaje koji rade kako ja hocu a kako "inovatori" zamisle jer to je i poenta smartfona pa i sa nokiom 6600 ako treba.
    (Loodak, 03. jul 2022 19:27)


    Vidim toliko su ti PDA uređaji bili korisni da nijedna firma koja ih je proizvodila danas ne postoji ili ne posluje u nekadašnjem kapacitetu. A što se tiče inovacija koje je apple uveo, kapacitivni ekran, aplikacije koje zapravo služe nečemu, pravi internet, prost i jednostavan korisnički interfejs, legalna prodavnica za skidanje muzika, filmova, serija, form faktor koji su sve ostale firme preuzele za svoje uređaje, prelazak sa jeftine plastike na mnogo kvalitetnije materijale, kao što su staklo i aluminijum, itd….
    (Harvi Dent ?, 4. jul 2022 08:37)

    # Link komentara

  3. ako ne mozes da uočiš razliku izmedju Nokia telefona i iPhona-a, ili me opasno troluješ ili si debil. Ja znam veoma dobro šta sam napisao i ne pada mi na pamet da se ponavljam. A ti mozes, ako ti toliko smetaju moderni telefoni da se vratiš da koristiš 6600, niko ti ne brani. Pa copy/paste-uj do mile volje. Samo me interesuje kako ćeš da šalješ svoje pametne komentare sa njega.
    (Harvi Dent ?, 2. jul 2022 10:33)

    Ajde molim te ne mlati, ako ces da nazivas nekog debilom dok se ti sam hvatas za svako slovo i shvatas ga bukvalno nema tebi pomoci pa da se ponavljas do sudnjeg dana, koristim smart uredjaje prakticno od njihovog nastanka tj od PDA racunara koji su imali jos monohromatske displeje tako da tu jabucarsku mantru o nevidjenoj revoluciji meni ne mozes da prodas nikako. Imao sam i iphone, 3gs, 4 i 5s i vrlo dobro znam sta su doneli, najveca inovacija im je bila to sto su toliko zaglupili smartfone da moze bilo ko da ih koristi a da ne zezne nesto zestoko u podesavanjima jer ih nema. A nastavicu da koristim one uredjaje koji rade kako ja hocu a kako "inovatori" zamisle jer to je i poenta smartfona pa i sa nokiom 6600 ako treba.
    (Loodak, 3. jul 2022 19:27)

    # Link komentara

  4. Apple je sam po sebi svojstven, ali nikada nije, do dana današnjeg, pružao softversku podršku za teritoriju Zapadnog Balkana, pa i šire. Sa druge strane, u Google Play prodavnici to je potpuno suprotno. Konkretno, što se Srbije tiče, IPhone telefoni kupuju likovi kako bi se time istakli u društvu. Upoređujući bilo koji Apple mobilni telefon sa recimo, po meni najboljim brendom ikada, što se tiče mobilnih telefona, Samsung uočava se velika razlika u korist Samsung telefona. Na primer Samsung S22 uporedim sa IPhone 13 i sve je jasno kao dan. Od procesora, memorije, kamere, ekrana, kvaliteta materijala i što je veoma bitno, odnos cene prema onome šta se dobija za, ne tako malu količinu novca. Dakle, što se tiče "evolucije" IPhone uređaja, imamo samo to da je navodno lepši, a i to je stvar ukusa, i da su dodali koji RAM memorije, malo bolji procesor, a sve ostalo je znatno ispod nivoa što se danas nudi za manje novca.
    (Bg Dex 1970, 3. jul 2022 10:26)

    # Link komentara

  5. Ako se neko pravi lud to si jedino ti, a sta je to toliko falilo smartfonima iz tog vremena, imali su aplikacije, kamere, velike pregledene displeje, reprodukavali su sve formate cak i flash koji iphone nikad nije mogao, to sto su imali dugmice ili stilus je bio toliki problem?! Imali su i memorijske kartice i mogli su da odrade copy/paste koji je trebalo 4 godine famoznom applu da implementiraju, iphone kada je izasao po funkcijama nije bio nista napredniji od nokie 6600 koja je izasla oko 4 godine pre njega.
    (Loodak, 01. jul 2022 22:06)

    Ti ako ne mozes da uočiš razliku izmedju Nokia telefona i iPhona-a, ili me opasno troluješ ili si debil. Ja znam veoma dobro šta sam napisao i ne pada mi na pamet da se ponavljam. A ti mozes, ako ti toliko smetaju moderni telefoni da se vratiš da koristiš 6600, niko ti ne brani. Pa copy/paste-uj do mile volje. Samo me interesuje kako ćeš da šalješ svoje pametne komentare sa njega.
    (Harvi Dent ?, 2. jul 2022 10:33)

    # Link komentara

  6. Apple je sve proizvode umeo sjajno da zaokruzi i da to bude jedna dopadljiva celina. Pocevsi od macintosh-a pa na dalje.
    (Sale, 30. jun 2022 21:42)

    Jeste, bas znaju da "zaokruze" proizvode:
    [link]
    (M&M, 1. jul 2022 22:08)

    # Link komentara

  7. Nemoj da se praviš lud, kad veoma dobro znaš kakvi su smartfoni bili i kakav OS su koristili. Imao si simbijan i windows mobile (i još neki kojih ne mogu da se setim) i ti operativni sistemi su bili blagi užas. To su bili pametni telefoni u pokušaju, a što se tiče interneta koji su koristili to je bila dečija verzija interneta koji danas koristimo na mobilnim telefonima. Gugl je morao da redizajnira Android ispocetka i da naprave OS mnogo sličnij iOS- kada su videli šta je apple izbacio.
    (Harvi Dent ?, 1. jul 2022 17:25)


    Ako se neko pravi lud to si jedino ti, a sta je to toliko falilo smartfonima iz tog vremena, imali su aplikacije, kamere, velike pregledene displeje, reprodukavali su sve formate cak i flash koji iphone nikad nije mogao, to sto su imali dugmice ili stilus je bio toliki problem?! Imali su i memorijske kartice i mogli su da odrade copy/paste koji je trebalo 4 godine famoznom applu da implementiraju, iphone kada je izasao po funkcijama nije bio nista napredniji od nokie 6600 koja je izasla oko 4 godine pre njega.
    (Loodak, 1. jul 2022 22:06)

    # Link komentara

  8. Kakav genijalan komentar, godinama pre tog telefona su postojali smartfoni koji su isto zamisli imali mogucnost kacenja na net i instaliranja aplikacija, neinformisanost i fanbojizam ti ne daje pravo da siris dezinformacije.
    (Loodak, 30. jun 2022 17:17)

    Nemoj da se praviš lud, kad veoma dobro znaš kakvi su smartfoni bili i kakav OS su koristili. Imao si simbijan i windows mobile (i još neki kojih ne mogu da se setim) i ti operativni sistemi su bili blagi užas. To su bili pametni telefoni u pokušaju, a što se tiče interneta koji su koristili to je bila dečija verzija interneta koji danas koristimo na mobilnim telefonima. Gugl je morao da redizajnira Android ispocetka i da naprave OS mnogo sličnij iOS- kada su videli šta je apple izbacio.
    (Harvi Dent ?, 1. jul 2022 17:25)

    # Link komentara

  9. Nikada neću razumeti to čuveno ‘fanboy-stvo’ kada su telefoni, ili bilo koja potrošačka kojestarija u pitanju. Sve je to utilitarno i jako kratko u našim životima, kao predmet ponaosob.
    Ono sto Apple mora da se prizna, jeste da je formirao ono sto danas vidimo kao smartphone, oblikom, načinom upotrebe, idejom interfejsa i softvera.
    iPhone 4 je, konkretno, pored one gluposti sa antenama ocenjen kao “generacijski jaz” sa bilo kojom konkurencijom u tom trenutku.
    Prvi ajfon je prihvacen sa rezervom, a potom čitav koncept prenet na celu granu industrije.
    Način upotrebe prstima, multi-touch, aplikacije, način upotrebe muzike, kasnije cloud integracija, to prosto niko nije objedinio na jednom mestu. Koristio sam Nokia e90 komunikator, e72, n95, n97, SE p900, w900 i ko je iskren prema sebi, zna da je upotreba bila daleko neudobnija od onoga sto je Apple implementirao.
    E sad, sto svi u globalu idemo u coravu stranu i stagnacija drustva prati i budalastine koje nam se serviraju kao novi modeli svake godine…. Je priča za sebe.
    (sokol1389, 1. jul 2022 16:52)

    # Link komentara

  10. realno je pokidao konkurenciju
    (fensi_lik_vracar, 1. jul 2022 09:43)

    # Link komentara

  11. Baterija veliki problem danasnjeg koriscenja mobilnog telefona. Ne samo za Iphone nego i za druge proizvodjace. Kad kazu dva dana koriscenja a Xiaomi ili Redmi ili nekim Samsungovim A modelima, to je laz. Koristio vecinu i uvek je to jedan dan koriscenja, drugi dan se puni i to je to. Od Iphona koristio 4, 5, 7, 11. Nista tu meni znacajno dopadljivo, osim interfejsa i brzine odziva sistema. Cena visoka. Samsung jeste tu neka alternativa sa S modelima ali je problematican Led ekran i generalno kvarljiv nakon duzeg vremena. Mislim da je Huawei odlican izbor sa OLED ekranima i brzinom interfejsa i ima svoju neku filozofiju. Mate serija mi je solidna.
    (nikola, 1. jul 2022 04:49)

    # Link komentara

  12. Apple je sve proizvode umeo sjajno da zaokruzi i da to bude jedna dopadljiva celina. Pocevsi od macintosh-a pa na dalje.
    (Sale, 30. jun 2022 21:42)

    # Link komentara

  13. Nokie su tad bile vrhunac a ajfon ih je presisao samo tako sa prvim telefonom.
    (Aleksandar, 30. jun 2022 18:52)

    # Link komentara

  14. @(ZG-SP-RI-ZA, 30. jun 2022 14:54)

    Bilo je "touchscreen" telefona bez klasične tastature i pre iPhone, ali korisničko iskustvo nije bilo za poređenje, pa nisu postali baš nešto popularni... Na primer, SE P800... al' taj telefon je imao onaj stari "fizički" touchscreen uz koji se koristio onaj šapić za pritiskanje... na tom telefnu se kucalo tako što si štapićem nabadao slovo po slovo na ekranu ili da pišeš slovo po slovo uz prepoznavanje rukpisa... gestove nije imao, a za skrolovanje si morao da štapićem ubodeš malecni scrollbar uz ivicu ekrana i da vučeš taj scrollbar ili da šapićem klikćeš da strelicu ili da okrećeš točkić na ivici telefona... takođe, kada je sledeći model SE P900 izašao sa novijim OS-om, P800 nije dobio taj novi OS... nego je bilo da taj OS koji si dobio uz telefon, to ti je što ti je... i zasebne aplikacije su bile za P800, zasebne za P900... nove aplikacije za P900 nisi mogao da koristiš.

    Ono po čemu se iPhone istakao je da je imao mnogo bolji interfejs koji je opimizovan bio da se korisi prstima (a ne štapićem), odlično optimizovane multi-touch gestove, stakleni ekran koji je Jobs tažio da stave da se ekran ne bi grebao (plasičan ekran je pre iPhone bilo nešto standardno i na skupim telefonima... a plastika se vremenom grebala od korišćeja štapića na telefonima) i što su i stariji telefoni dobijali novi OS i što nisu bile zasebne aplikacije za različite modele telefona (nisi morao da kupuješ sve aplikacije ponovo ako promeniš telefon).
    (Maks, 30. jun 2022 17:30)

    # Link komentara

  15. Pa evo na primer ti ne bi mogao da pošalješ ovaj komentar na aplikacij sa mobilnog telefona.
    (Harvi Dent ?, 30. jun 2022 14:16)

    Kakav genijalan komentar, godinama pre tog telefona su postojali smartfoni koji su isto zamisli imali mogucnost kacenja na net i instaliranja aplikacija, neinformisanost i fanbojizam ti ne daje pravo da siris dezinformacije.
    (Loodak, 30. jun 2022 17:17)

    # Link komentara

  16. Ja sam 2009., znači dve godine posle pojave Iphone, kupio jedan od najjačih (možda i najjači) Samsungov model. Omnia se zvao. Tač skrin je bio bukvalno neupotrebljiv.Ko ima neku jeftiniju navigaciju zna o čemu pričam...
    (Predrag, 30. jun 2022 15:53)

    # Link komentara

  17. Koristio samsung galaxy… uzeo polovni iphone 4s te neke davne godine… nikad se vise vratio na android.

    Imam tablet tab A, smejurija.
    (zgodni, 30. jun 2022 15:34)

    # Link komentara

  18. Meni mu je kazaszrofalan, bio i ostao. Jednom i nikad više.
    (VJ, 30. jun 2022 14:01) Meni i generalno user interface je NAJBOLJA stvar kod iPhone, bilo i ostalo!
    (miki, 30. jun 2022 15:21)

    # Link komentara

  19. Koristima ga i sve je ok,ali baterija uzasna!
    (100ka, 30. jun 2022 14:54)

    # Link komentara

  20. (bg, 30. jun 2022 13:38)

    Kakve veze ima ovaj telefon sa "pocetkom" 2000ih? Jedino nokia, samsung, blackberry imaju veze jer su prvi proizveli telefone sa kamerama, ekranima u boji i operativnim sistemom. A da li je apple bio prvi taj koji je proizveo telefon bez klasicne tastature DA. I to je to.
    (ZG-SP-RI-ZA, 30. jun 2022 14:54)

    # Link komentara

  21. Riknuo mi posle 2meseca ne ovaj nego 3G popravka nemoguca dobio sam novi neki pb sa antenom bio kad pozovem nekog ono izbaci i tako stalno nadje mrežu pozovem izbaci i nema mreže,posle njega sam skontao da za manje pare konkurencija pocinje da nudi isto i bolje sto se taktilnog ekrana tice HTD hd hd2 pa desire i posle nokia lumia i samsung sa serijom galaxy a vremenom su ubacili i stakleni ekran pa je to sve postalo isto ,do skoro je prednost bila ta vizuelna brzina menija itd ali i toga vise nema sad je sve to istooo....
    (DnK (°~°), 30. jun 2022 14:46)

    # Link komentara

  22. Ima dobru kameru, bolju od ostalih i to je sve od njegovih prednosti.
    (Goran, 30. jun 2022 12:58)

    Koju mu je napravio Sony :-)
    (Brzi, 30. jun 2022 14:39)

    # Link komentara

  23. Realno jeste sve to tačno, ali da nije Apple, bila bi verovatno Nokia koja je imala spremljen takav prototip. Apple je bio brži, Nokia danas ne postoji. Isto može da se dogodi i njima.
    (Bumbar, 30. jun 2022 14:30)

    # Link komentara

  24. Posle njega ništa nece biti isto.
    (vitez, 30. jun 2022 14:30)

    # Link komentara

  25. 3 i 4 su kasnije pokidale.
    (NR, 30. jun 2022 14:19)

    # Link komentara

  26. Kakvu revoluciju je uneo?
    (ZG-SP-RI-ZA, 30. jun 2022 13:16)

    Pa evo na primer ti ne bi mogao da pošalješ ovaj komentar na aplikacij sa mobilnog telefona.
    (Harvi Dent ?, 30. jun 2022 14:16)

    # Link komentara

  27. Dobar telefon ali graficki dosadan. Ima dobru kameru, bolju od ostalih i to je sve od njegovih prednosti.
    (Goran, 30. jun 2022 12:58)

    Šta to znači grafički dosadan, majke ti?
    (Harvi Dent ?, 30. jun 2022 14:13)

    # Link komentara

  28. Kokice spremne... :)
    (Nemoj te me razocarati, 30. jun 2022 14:08)

    # Link komentara

  29. Meni mu je kazaszrofalan, bio i ostao. Jednom i nikad više.
    (VJ, 30. jun 2022 14:01)

    # Link komentara

  30. Mozemo da pricamo sta hocemo, ali ovo zaista jeste promenilo svet. Ne govorim o krajnostima i negativnim svarima koje su se iz ovoga izrodile, ali uporedite vaš život početkom 2000ih i danas.
    (bg, 30. jun 2022 13:38)

    # Link komentara

  31. Kao i mnoge stvari iz amerike s*anje
    (5, 30. jun 2022 13:29)

    # Link komentara

  32. Kakvu revoluciju je uneo?
    (ZG-SP-RI-ZA, 30. jun 2022 13:16)

    # Link komentara

  33. Dobar telefon ali graficki dosadan. Ima dobru kameru, bolju od ostalih i to je sve od njegovih prednosti.
    (Goran, 30. jun 2022 12:58)

    # Link komentara