Windows 11 i Windows 10 više ne mogu da se preuzimaju u Rusiji

Ranije ovog meseca, Microsoft je objavio da smanjuje obim svog poslovanja u Rusiji. Pre toga je kompanija najavila prestanak prodaje svojih novih proizvoda u toj zemlji, kao protest zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Izvor: B92, Neowin
Pošaljite komentar
  1. Evo, vrlo prosto ko ne veruje neka skine i proba i x86 i x64 .
    CS2C je napravila kineski klon operativnog sistema XP, koji su nazvali NeoKylin OS, dok je TKC nastavila rad na razvoju i unapređenju sistema zvanog Kylin.Mada ima jos , ja sam odabrao ove i dosta dobro rade.
    Kylin Desktop v10 SP1 Release hwe 2107 x86_64 : Kylinsoft
    (Iron C, 27. jul 2022 12:38)

    # Link komentara

  2. Pa u tome i jeste plan sankcija da rusija bude iza zapada tehnoloski. To znaci da ce privreda da bude vise opterecena manje konkurentna i za par godina vratice se 10-20god nazad ekonomski i tehnoloski. Tj zapad ce da odmakne.
    (Vrana, 27. jun 2022 11:56)
    Sine, jel ti stvarno mislis da sva ta kliktala ima cemu da isporuce to svoje kliktanje ako ti je gas koliko jeste ili nafta koliko jeste. Pa nikl koliko jetse, pa uranijum (samo u Rusiji) koliko jeste itd. Mani se praznih prica i gledaj od cega se zivi. Privreda, tenk i avion nikad nece ici na baterije, a ovo sto ide na baterije mora da puni negde te baterije ;) Okreni obrni kod koga je pogaca kod njega je i noz. I Zapad ima da se unormali ili skroz da zaigra Kaljinku ;) Energija sine! Energija. Sav taj sharenish sto ti percepiras kao privredu ide na energiju. Nema energije nema nista od toga ;)
    (Zele87, 26. jul 2022 23:00)

    # Link komentara

  3. Bice kao i za vreme gvozdene zavese kada su se u SSSRu pravili klonovi 8 bitnih racunara bez licence bez iceg.... taman su krenuli i 16bitne i puko SSSR... za programe i OS jos lakse....uvek su bili par generacija hardvera iza zapada ali jbga....
    (trt, 22. jun 2022 15:41)

    Pa u tome i jeste plan sankcija da rusija bude iza zapada tehnoloski. To znaci da ce privreda da bude vise opterecena manje konkurentna i za par godina vratice se 10-20god nazad ekonomski i tehnoloski. Tj zapad ce da odmakne.
    (Vrana, 27. jun 2022 11:56)

    # Link komentara

  4. A na ruskim torentima izašao krekovan pre nego se zvanično pojavio. Lol
    (Njoka, 23. jun 2022 00:44)

    # Link komentara

  5. A šta će im kada imaju svoj Windows, a to je React OS.

    Dalje, imaju svoje Linux distribucije:

    Astra Linux
    Calculate Linux
    ALT Linux
    ROSA

    Calculate Linux je npr. fantastičan.

    Na kraju krajeva, tu su i torenti ako im baš zatreba Win 11, a neće im trebati.
    (Ivan, 22. jun 2022 16:07)

    # Link komentara

  6. Bice kao i za vreme gvozdene zavese kada su se u SSSRu pravili klonovi 8 bitnih racunara bez licence bez iceg.... taman su krenuli i 16bitne i puko SSSR... za programe i OS jos lakse....uvek su bili par generacija hardvera iza zapada ali jbga....
    (trt, 22. jun 2022 15:41)

    # Link komentara

  7. @(Profa, 22. jun 2022 06:01)

    Narativ kod domacih strucnjaka je da Rusima nije potrebno nista sa zapada (spijunsko smece itd) nema veze sto je open source i sl., podvuceno je da nema veze sa Unix/Linux, da ce Rusi to od nule, a eto u komentarima postoje informacije da to u stvari vec postoji i da je vrhunsko i da radi na internetu koji nije internet vec nesto sto mi obicni geaci ne razumemo.
    (Marx, 22. jun 2022 13:53)

    # Link komentara

  8. @(mijat, 21. jun 2022 22:57)

    Prvo, pozdrav za moderatore koje dozvoljavaju vredjanje. Mislio sam da je ovo bar malo ozbiljna kuca.

    Dakle, ruska vojska i vladine institucije koriste neki operativni sistem koji niko nije video i niti cuo jer je strogo kaznjivo da se iznosi? Osim Vas. Je l' sme da se prica o njemu, pa da mozete nesto i da nam kazete neki detalj, zagolicate mastu ili je ono bas "omerta"? Nadam se da nije u pitanju neko *nix smece sa zapada (pomenu neko Astra Linux, sa akcentom na linux) na nekom hardveru poteklom iz sodome i gomore Amerike i njenih piona?
    (Marx, 22. jun 2022 13:33)

    # Link komentara

  9. U stvari, Rusi su do sada imali sankcije jer su morali da koriste windows pod pretnjom batina ko neće. A bilo im je strogo zabranjeno da koriste njihov daleko superiorniji OS. Ko je uhvaćen da ga koristi čupali su mu nokte, a ko ga developira i čitave prste.
    (Satrap, 22. jun 2022 11:33)

    # Link komentara

  10. @Zok1, 22. jun 2022 04:13
    München jeste imao svoju verziju GNU/Linuxa - ako me pamćenje služi, Ubuntu based; mislim da se zapravo radilo o najobičnijem reskinu Ubuntua, koji je u početku koristio OpenOffice suite (radilo se o OS za potrebe gradske administracije). Mislim da ga još ponegde koriste, ali se vrlo brzo ispostavilo da bi ih MS varijanta koštala manje. Naročito operativni troškovi. Situacija koja krasno ruši mit o GNU/Linux kao besplatnom sistemu. Mada zagovornici ove verzije GNU/Linuxa iz redova gradskih vlasti koje su je i uvele u upotrebu, i dalje pominju nekakve uštede kojih nije zaista bilo. Long story short, *nix sistemi će uvek imati svoje mesto i primenu, al' ako stvarno želite zaokruženo productivity rešenje, MS Windows i aplikacije za njega su jedino razumno rešenje, svidelo se to vama ili ne. I koliko god to čudno zvučalo, u poređenju sa ostalim je znatno više cost-effective (mislim na poslovnu primenu).

    A Rusi su dozvolili upotrebu piratskog softwarea na teritoriji ZND, tako da ih ovo verovatno neće previše pogoditi. Ruske hakerske grupe bi verovatno sada zadovoljno trljale ruke, da su okolnosti malo drugačije. Da li su Rusi sposobni napraviti svoj OS? KGB još živi u ZND - uostalom, onaj štakor Putin je effing KGB aparatčik, bio i ostao - taj bi OS bio ništa drugo do glorifikovani spyware + malware. Čak i ako sami autori to ne bi zaista želeli. Just saying.

    *Nadam se da će komentar biti objavljen, u celosti
    (Low Key Lyesmith, 22. jun 2022 10:36)

    # Link komentara

  11. (mijat, 21. jun 2022 22:57)

    Tovaris, da li taj vrhunski vojni operativni sistem ima neku torent aplikaciju da moze ruski gradjanin kad ga dobije na koriscenje da bar neku Linux distribuciju skine? I koji je pregledac na njemu da mogu da skinu neki Firefox ili slicno?

    Na koliko disketa dolazi taj "vrhunski vojni operativni sistem" koji ce gradjani da preuzmu na koriscenje? I da li uopste ide na diskete jer ruska vojska sigurno nece da koristi to zapadnjacko djubre?

    Da, za audio plejer znamo tu je dobro poznati AIMP.
    (Engels, 22. jun 2022 09:24)

    # Link komentara

  12. Tako je i TSMC napustio Kinu, a Huawei i drugi kineski brendovi mogu da se "slikaju" što će od njih dobijati najsavremenije čipove, a kinezi još nisu uspeli da savladaju ni 22nm, a kamo 5nm, jer im je i holadnski ASML uveo sankcije.
    (Veliki brat, 21. jun 2022 21:37)

    Pošto radim u Eindhovenu za ASML, ovo što pišeš nije tačno! ASML nije uveo sankcije Kinezima, zašto bi ih uveo? ASML proizvodi mašine za proizvodnju čipova a ne same čipove. Uostalom, Kina je odavno pretekla zapad u nekim tehnologijama, Huawei recimo, superioran za 5g i već 6g internet tehnologiju, Zato je Huawei i napadan ovoliko. Kineska železnička mreža, ultra brzi vozovi su daleko razvijeniji nego zapadni. I oni imaju svemirski program i vozilo na Mesecu. I najvažnije, Kina i Rusija imaju i retke prirodne rlemente, koji du potrebni za pridukciju čipova.
    (kezza, 22. jun 2022 06:32)

    lepota... zašto onda ne radiš za kineze?
    (neutralni fe, 22. jun 2022 08:53)

    # Link komentara

  13. Je l' postoji ovde neko ko ima više od 12 godina a da i dalje podržava Rusiju? Brinem se za zdravstveno stanje nacije.
    (Ilija Čvorović, 21. jun 2022 21:51)

    ruska medecina je najbolja na svetu...
    (neutralni fe, 22. jun 2022 08:52)

    # Link komentara

  14. Šta bre vi tu Rusi , Amerikanci te Linuksi te Vindovsi ?
    Ste čuli nekad za Gnu licencu i Eulu licencu ?
    Da li znate šta je Stalmanova Gnu (gojl) licenca i koje vam pravo daje ? Kakvi rusi i amerikanci , svi su ovde ljudi IT sektora i svi polažu pravo na slobodu pa bio to i juniks svet.Ovo uopšte nije vezano za Linusov kernel (Linuks) , mada i on sam nebi imao ništa protiv . Koliko znam Android je danas popularniji od Vindovsa . Mislite da neko iz Rusije ili Kine ne može da napravi operativni sistem u juniksu a da ne dotakne linusov kernel ? Treba mu razvoj jer možda nema para za isti ? Aj nemoj da ste smešni :-)
    (Profa, 22. jun 2022 06:01)

    I sta kad naprave ? Na brzinu ce i softwer da portuju ?
    Ono, 3ds, Archicad, Ilustrator, Photoshop, VS, Igre...bljus, preko noci na "novom", "na brzinu" napravljenom OS bez Linuks kernela ?
    OS je dobar onoliko koliko developeri za njega razvijaju softwer.
    On je samo "domacin" ostalom softweru, kojeg, ako nema, cini OS besmislenim.
    (GEOS, 22. jun 2022 08:51)

    # Link komentara

  15. Šta ih briga, koristiće neki od vrhunskih ruskih operativnih sistema!
    (Kum Žoržo, 21. jun 2022 23:46)
    Ki za vreme SSSR?
    (Hadžija, 22. jun 2022 08:34)

    # Link komentara

  16. Kako im dobro (usporeno il' ne) rade i bolje da se ne preuzimaju.
    (Mali pingvin, 22. jun 2022 08:27)

    # Link komentara

  17. Može se preuzeti itekako...
    (alase, 22. jun 2022 08:18)

    # Link komentara

  18. Šta ih briga, koristiće neki od vrhunskih ruskih operativnih sistema!
    (Kum

    Dugo ste cekali, pocnite !
    (Jovanche, 22. jun 2022 07:49)

    # Link komentara

  19. Mikrosoft, Face, Instagram ,google… sve je to Mađe in Pakistan i tako i funkcioniše ko Pakistan.!
    (Zoki, 22. jun 2022 06:41)

    # Link komentara

  20. Tako je i TSMC napustio Kinu, a Huawei i drugi kineski brendovi mogu da se "slikaju" što će od njih dobijati najsavremenije čipove, a kinezi još nisu uspeli da savladaju ni 22nm, a kamo 5nm, jer im je i holadnski ASML uveo sankcije.
    (Veliki brat, 21. jun 2022 21:37)

    Pošto radim u Eindhovenu za ASML, ovo što pišeš nije tačno! ASML nije uveo sankcije Kinezima, zašto bi ih uveo? ASML proizvodi mašine za proizvodnju čipova a ne same čipove. Uostalom, Kina je odavno pretekla zapad u nekim tehnologijama, Huawei recimo, superioran za 5g i već 6g internet tehnologiju, Zato je Huawei i napadan ovoliko. Kineska železnička mreža, ultra brzi vozovi su daleko razvijeniji nego zapadni. I oni imaju svemirski program i vozilo na Mesecu. I najvažnije, Kina i Rusija imaju i retke prirodne rlemente, koji du potrebni za pridukciju čipova.
    (kezza, 22. jun 2022 06:32)

    # Link komentara

  21. Šta bre vi tu Rusi , Amerikanci te Linuksi te Vindovsi ?
    Ste čuli nekad za Gnu licencu i Eulu licencu ?
    Da li znate šta je Stalmanova Gnu (gojl) licenca i koje vam pravo daje ? Kakvi rusi i amerikanci , svi su ovde ljudi IT sektora i svi polažu pravo na slobodu pa bio to i juniks svet.Ovo uopšte nije vezano za Linusov kernel (Linuks) , mada i on sam nebi imao ništa protiv . Koliko znam Android je danas popularniji od Vindovsa . Mislite da neko iz Rusije ili Kine ne može da napravi operativni sistem u juniksu a da ne dotakne linusov kernel ? Treba mu razvoj jer možda nema para za isti ? Aj nemoj da ste smešni :-)
    (Profa, 22. jun 2022 06:01)

    # Link komentara

  22. boli k**ac ruse vi im zabranite win 10 i win 11 oni će svoj sistem stvoriti i ne možete im ništa možete čučnuti i palacati im K**** jezikom
    (Dragan, 22. jun 2022 05:44)

    # Link komentara

  23. Govorimo o državi koja je pre desetak godina uvezla hiljade pisaćih mašina za potrebe svojih tajnih službi. Da li neko zaista misli da Rusija (ili Kina) koristi Windows računare za bilo šta što je važno za bezbednost i nacionalne interese? Da li neko zaista veruje da je kritična infrastruktura (bezbednost i sl.) u Rusiji povezana preko interneta ili da joj je moguć pristup preko interneta. Grad Minhen je imao svoju verziju Linuxa i mi se sada pitamo da li država od 150 miliona ljudi može da ima svoj sistem baziran na Unixu ili Linuxu? Neka me me neko ispravi ako grešim, ali mislim da je 2/3 vremena i resursa koji se potroše na razvoj novih verzija operativnih sistema vezano za grafički interfejs. Ova odluka je iznuđena, Microsoft nema nikakve koristi od nje, a onaj obični svet u Rusiji nema neke posebno velike štete.
    (Zok1, 22. jun 2022 04:13)

    # Link komentara

  24. Šta ih briga, koristiće neki od vrhunskih ruskih operativnih sistema!
    (Kum Žoržo, 21. jun 2022 23:46)

    Hoćeš li i ti da pređeš na taj vrhunski ruski os?
    (Western boys and Eastern girls, 22. jun 2022 02:41)

    # Link komentara

  25. Ha ha ha ha ha.... Nikada nijedan Rus nije platio a neće ni dalje.. Ko sto se kod nas nikada nisu plaćali.. Ni nekad ni sada... Ha ha ha ha ha
    (stopwar 3, 22. jun 2022 02:08)

    # Link komentara

  26. @Ilija Čvorović Naravno da postoji i nemoj da vređaš svoje vršnjake po mozgu!
    (Nikola, 22. jun 2022 00:57)

    # Link komentara

  27. Da, oni do sada nisu koristili torente, pa nece ni sada...
    (Nenad, 22. jun 2022 00:03)

    # Link komentara

  28. Još malo pa će da ih molite da vam daju da preuzmete ...
    (Tarmi Rićmi, 22. jun 2022 00:02)

    # Link komentara

  29. Šta ih briga, koristiće neki od vrhunskih ruskih operativnih sistema!
    (Kum Žoržo, 21. jun 2022 23:46)

    # Link komentara

  30. ludilo...
    (Vaso, 21. jun 2022 23:06)

    # Link komentara

  31. Marx idi ti pronađi Engelsa pa nacrtajte školicu pa se lepo zanimaj, nije ovo za tebe, veruj.
    Samo potpuna budaletina može verovati da globalna svetska sila zavisi od softvera druge - njoj direktno suprostavljene svetske sile!
    To što ti ne znaš i velika većina ljudi ovde, nije strašno, strašno je što ti lupetaš gluposti jer umišljaš da svako treba pored dupeta da ima i javno iskazano mišljenje.
    Ruski operativni sistem koriste samo vladine službe i vojska i pokušaj iznošenja se smatra jednim od najgorih krivičnih dela. I zamisli, nije uopšte na internetu kojeg ti poznaješ.
    Čisto sumnjam da i u slučaju amerikanaca, pa i kineza, nešto poput toga nije u upotrebi
    (mijat, 21. jun 2022 22:57)

    # Link komentara

  32. Treba voditi politiku nesvrstanih, zajedno sa Indijom, Egiptom, Šri lankom.... Vreme je za novu konferenciju.
    (Let's go Brandon!, 21. jun 2022 22:46)

    # Link komentara

  33. Većinu problema su rešili Feničani kada su uveli novac u upotrebu, ostale probleme je rešio torent.
    (juhu, 21. jun 2022 22:39)

    # Link komentara

  34. Nateraće ih da porade na svom OS. Neće to biti u dogledno vreme ali za dvadestak godina ko zna... Dobro će biti da se i taj deo uticaja zapada smanji.
    (Mika, 21. jun 2022 20:29)

    Dokle više sa tim fantazijama i sa Rusima i sa Kinezima? Da to ide tako, sedne ekipica i sklepa nešto, oni bi odavno imali nešto. Najviše sto su mogli do sada urade je da naprave neku Linux distro. I to je sve. Linuxu je trebalo 25 godina da dostigne nivo za potpuno desktop iskustvo i to uz ogromno finansiranje i milione entuzijasta. I eto Rusi će, samo što nisu. Kaže onaj vojska njihova već ima svoj sistem. Važi.
    (Marx, 21. jun 2022 22:14)

    # Link komentara

  35. Da...ko u Srbiji 90-ih :D
    (zlatno doba, 21. jun 2022 21:57)

    # Link komentara

  36. Pa zar nije majkrosoft zabranjen u Rusiji i Kini za državnu i vojnu upotrebu zbog ugrađenog špijunskog softvera? I jedni i drugi sistematski menjaju windows linuxom i to će se samo ubrzati. Kinezi su zabranili i američki hardver, kao što su Britanci zabranili lenovo još pre koju godinu...
    (svaki pc je sajber vojnik u sutrašnjem ratu, 21. jun 2022 21:54)

    # Link komentara

  37. Je l' postoji ovde neko ko ima više od 12 godina a da i dalje podržava Rusiju? Brinem se za zdravstveno stanje nacije.
    (Ilija Čvorović, 21. jun 2022 21:51)

    # Link komentara

  38. Sve ce puci popola na ovoj planeti i internet,politika,ekonomija,financije,sport.....sve !
    (cvrko, 21. jun 2022 21:42)

    # Link komentara

  39. Kakvo je ludilo to je neverovatno ... sta ako Kinezi odluce da zabrane uvoz u Ameriku bilo cega sto je poteklo iz Kine?!?!?!? To ce biti SLOM Amerike...
    (Sasa, 21. jun 2022 19:15)

    To će biti slom Kine, SAD će samo smanjiti spoljnotrgovinski deficit.
    Pegatron i drugi koji su u Kini sklapali laptopove i telefone, polako se povlače iz Kine, a mnogi drugi su već otišli, posebno tajvanske kompanije zbog novih zakona u Kini po pitanju Tajvana. Tako je i TSMC napustio Kinu, a Huawei i drugi kineski brendovi mogu da se "slikaju" što će od njih dobijati najsavremenije čipove, a kinezi još nisu uspeli da savladaju ni 22nm, a kamo 5nm, jer im je i holadnski ASML uveo sankcije.
    (Veliki brat, 21. jun 2022 21:37)

    # Link komentara

  40. 1337 :)
    (krtac, 21. jun 2022 21:20)

    # Link komentara

  41. Kao da su ih ranije plaćali :)))
    (hehe, 21. jun 2022 21:20)

    # Link komentara

  42. Milka je si li sigurna da rusi nemaju svoj operativni sistem? Misliš da ruska vojska i nauka zavise od windowsa? Nemoj molim te...
    (mijat, 21. jun 2022 21:11)

    # Link komentara

  43. bilo je krajnje vreme.
    (neutralni fe, 21. jun 2022 20:53)

    # Link komentara

  44. Vpn i preuzmes bez problema.
    (lukas, 21. jun 2022 20:15)

    Ne treba ni vpn. Rusija je ukinula zabrane za koriscenje nelicencuranog softvera.
    (Bazuka, 21. jun 2022 20:52)

    # Link komentara

  45. Originale niko i ne preuzima neko skida iz warez trgovina. Možete da se slikate...
    (Istrebljivač Vonjevina, 21. jun 2022 20:52)

    # Link komentara

  46. naci od sutra je windows dzabe u rusiji.. odlican potez msfta za ne bas tako malo trziste haha
    (opstinski sluzbenik, 21. jun 2022 19:07)
    Rusija je ionako već bila piratski raj. Piratske sajtove hostovane u Rusiji nisu gasili skoro nikad. Ništa se promeniti neće.
    Oni kojima zaista bude potreban legalan OS, naći će načina kako da zaobiđu, a verujem da će mnogi preći i na Linux. OStali... njima je već dostupno uz par klikova sve što im treba...
    (John, 21. jun 2022 20:51)

    # Link komentara

  47. To vi mislite. Ne mogu zvanično.

    A drugo Rusija je ukinula obavezu da se za softver plaćaju licence :-)))
    (Sartana, 21. jun 2022 20:51)

    # Link komentara

  48. Astra Linux se razvija od 2010 godine upravo da bi se zamenio Windows.
    (Odlična Vest, 21. jun 2022 20:49)

    # Link komentara

  49. Haha, pa preuzimace custom iso sa Rutracker-a. Često i brže nego sa preopterećenih servera.

    Takodje - kako Huawei može da proizvodi laptop-ove sa Windows-om a ne može telefone sa Google servisima? Microsoft servisi rade, čak su neke aplikacije na AppGalleryu? Ili jos gore, ceo Amazon Store? Ludilo.
    (Adriano_Galliani, 21. jun 2022 20:45)

    # Link komentara

  50. Nateraće ih da porade na svom OS. Neće to biti u dogledno vreme ali za dvadestak godina ko zna... Dobro će biti da se i taj deo uticaja zapada smanji.
    (Mika, 21. jun 2022 20:29)

    # Link komentara

  51. Vpn i preuzmes bez problema.
    (lukas, 21. jun 2022 20:15)

    # Link komentara

  52. vpn resava sve probleme...
    (hogar, 21. jun 2022 20:14)

    # Link komentara

  53. Torrent :)
    (Stole989, 21. jun 2022 20:11)

    # Link komentara

  54. Napokon da se to zlo protera iz modernog sveta koji se rađa.
    (Odlična Vest, 21. jun 2022 19:57)

    # Link komentara

  55. Ima piraterije koliko hoces :)
    (mitar, 21. jun 2022 19:41)

    # Link komentara

  56. Na ovo samo jedno haha.
    (XP, 21. jun 2022 19:32)

    # Link komentara

  57. Windows se u BiH nakon rata kupovao za 1euro. Ofis takođe. Autoked, Fotošop i sve ostalo. Sve hakovano i dostupno. Kada je to tržište stopirano informatički narod nije mogao lako da dođe sebi i da se navikne da se nešto kupuje i plaća. Ista stvar desiće se u Rusiji.
    (Mile, 21. jun 2022 19:31)

    # Link komentara

  58. Kakvo je ludilo to je neverovatno ... sta ako Kinezi odluce da zabrane uvoz u Ameriku bilo cega sto je poteklo iz Kine?!?!?!? To ce biti SLOM Amerike... zato videcete ode Tajvan dok si rekao KEKS... Bajden nece ni trepnuti ili ista uraditi po tom pitanju ... zato se sada izivljavaju nad Rusijom ... koliko mogu ... ali nece moci dokle oni to zele...
    (Sasa, 21. jun 2022 19:15)

    # Link komentara

  59. a kako će da špijuniraju Ruse bez tob virus azvanog windows i google
    (Džingis Kan, 21. jun 2022 19:12)

    # Link komentara

  60. znaci od sutra je windows dzabe u rusiji.. odlican potez msfta za ne bas tako malo trziste haha
    (opstinski sluzbenik, 21. jun 2022 19:07)

    # Link komentara