Pokrenut najmoćniji superkompjuter u Evropi

Superkompjuter LUMI će biti korišćen za istraživanja u području medicine, veštačke inteligencije, klimatskih promena, obnovljive i fuzione energije.

Izvor: B92, Aljazeera, Beta
Pošaljite komentar
  1. @Maks
    Verovatno su uporedili sa prosečnim laptopom. Takve brojke se pišu da bi ljudi koji nisu IT stručnjaci stekli sliku koliko je otprilike jak ovaj superkompjuter.

    Kada su u pitanju superkompjuteri, FLOPS jeste dobra metrika. Ti računari se pretežno koriste za rešavanje jako teških matematičkih problema, pa je upravo broj matematičkih operacija važan faktor.

    Apple test koji si postavio je test za editovanje slike, dakle skroz drugačiji problem. Logično da Apple optimizuje svoju grafičku karticu za takve probleme, budući da je taj čip namenjen da ide u laptop i desktop računare.
    (Otheym, 17. jun 2022 10:44)

    # Link komentara

  2. Gde god nema rusije tu svet napreduje?
    (beli, 17. jun 2022 07:23)

    # Link komentara

  3. A ona je izašao beli dim, bez koga nijedna mašina ne može da radi.
    Ispostavilo se da je neko zadao komande za rudarenje.
    (Međutim, 17. jun 2022 06:09)

    # Link komentara

  4. Opisivanje performansi u tom nekom fazonu kao "snagu jednaku onoj koju proizvedu dva miliona laptopa" je vrlo subjektivna stvar jer se ne zna na koji laptop neko misli...

    Na Wiki piše "375 petaflops, with a theoretical peak performance of more than 550 petaflops", pa na osnovu toga može da se prave neka poređenja...

    Za MBP M1 Max piše da GPU ima "up to 10.4 Teraflops"

    Ispada da su performanse poredili sa nekim laptopom koji ima 40 puta slabiju grafiku nego MBP.

    Znači, taj superkompjuter možda ima performane kao nekih 40-50 hiljada nekih desktop replacement lapopova... a možda nije ni toliko... jer nisu ni samo teraflopsi na papiru neki precizan pokazatelj kakve su performanse u praksi ako se upoređuju različite arhitekure... a i generalno je teže kompovima koji imaju više grafičkih teže da izvuku maksimum iz svake... kao što ni M1 Ultra u praksi nema baš duplo bolje performanse kao M1 Max, iako su to dva M1 Max čipa povezana u jedan.

    Ima, na primer, da se nađu članci o testovima gde su poredili M1 Max sa desktop računarom koji ima grafičku koja na papiru ima više nego duplo teraflopsa, ali je ipak na nekim testovima M1 Max dobio bolji rezultat.

    Za jedan od tih testova piše "The AMD Radeon PRO W6900X scored 32,580 on the Affinity Photo’s benchmark while the integrated GPU onboard the Apple M1 Max - which powers the newly released 16-inch Apple MacBook - inched ahead of it with a score of 32,891"
    (Maks, 17. jun 2022 00:46)

    # Link komentara

  5. Kolko taj može pasijansa da otvori leleeeee
    (Mileta Visović, 16. jun 2022 22:50)

    # Link komentara