1. U inostranstvu naći je teško bez saradnje država, i praktično nemoguće, jer ovakve stvari sistematično rade samo obaveštajne službe. Pojedinci-"usamljeni jahači" to obično ne rade jer su svesni da dosta rizikuju da ih neko "proda", a nemaju neku veliku satisfakciju.

    A ovi saveti oko kupovine SIM kartice na trafici ili polovnog "đubre" laptopa koga ćete nakačiti na javni wifi, za slanje pretećih email-ova/poziva unutar sopstvene države, su smejurija zbog koje će vas policija i bezbednosna služba tako brzo istresti iz gaća da vam to neće pasti na pamet više nikada u životu, a uz to će vam zapleniti sve tehničke stvari koje imate. Sve i svako ostavlja trag, pitanje je samo koliko je taj trag važan za državu.
    (terorističke pretnje država, 20. maj 2022 07:46)

    # Link komentara

  2. Otvoriš neki VPN. Kupiš jeftino đubre od laptopa za keš, najbolje polovan. Odeš na neki public wifi, najbolje samo u blizinu, i najbolje je da nađeš neki koji ide preko ADSLa. Startuješ TOR. Napraviš FAKE nalog na Gmailu ili bilo kom od servisa. Pošalješ mail. Otkačiš VPN. Laptop razbiješ čekićem i baciš u đubre. Doviđenja.
    (Nemanja, 19. maj 2022 12:48)

    # Link komentara

  3. @Crni, piše se nebitno, a što se tiče otkrivanja ne mogu ni Izraelci.
    Kupiš na trafici SIM. Ubaciš u telefon, otvoriš protonmail i pošalješ dojavu o bombi.
    Spališ telefon.
    Sve to uradiš za 5 minuta.
    Kako ćeš da nađeš ko je poslao?
    I da napomenem da u Srbiji može da se kupi SIM bez ostavljanja ikakvih podataka. Može i kod mene u Češkoj.
    PA iz Češke pređeš u Drezden, sedneš u kafić, izvasdiš SIM i pošalješ email.
    Spališ drugi telefon.
    Hajde ga nađi.
    Trika nema.
    (rebro, 19. maj 2022 00:15)

    # Link komentara

  4. Кад већ сви знамо да су лажне, зашто их узимате у обзир. Само их игноришите.
    (Жоржо, 18. maj 2022 10:47)

    Dovoljno je da jedna ne bude lažna... a šta ćemo ako onda strada neko moj ili tvoj? Koga posle da jurimo što nije reagovao?
    (XP, 18. maj 2022 17:41)

    # Link komentara

  5. India.com je jedno vreme bio mail server, na kome si mogao instant otvoriti nalog, bez ikakve provere podataka , poslati odmah email i nakon toga brisati account.
    Za zemlju od oko 1500 miliona ljudi, nikakvo čudo.
    Ako to uradiš iz kafića kome znaš AP password, a uradiš iz okoline tako da te kamera ne snima, ili kmaere nema - nema šansi da ti uđu u trag, naročito ako nemaju podatke o MAC adresi tvog uređaja.
    Dakle, načina ima mnogo.
    Samo mi nije jasno, zašto jednostavno ne udare filter po ključnim rečima i ne bacaju takve poruke?
    Jer, onaj koji ZAISTA želi da ti stavi bombu - neće te upozoravati na to.
    A izlaziti u susret svakoj budali koja ume da stisne Sent...
    (Đoka haker serbski, 18. maj 2022 15:00)

    # Link komentara

  6. Razni internet strucnjaci i heroji iza tastature koji ovde prosipaju strategije koje su vidjeli u filmovima daju utisak da znaju o cemu pricaju. U sustini nemaju pojma.
    Naravno da svaka komunikacija na Internetu ima IP adrese ali ako taj IP se nalazi u zemlji koja ne saradjuje (Kina, Koreja, Turska, Rusija, ecc) mozes ga okaciti macku o rep.
    To ne znaci da je Kina organizator napada nego jednostavno ne priznaje da je neki od servera kompromitovan i ne dozvoljava nikome izvana da ima informacije o njenoj infrastrukturi. A posiljaoc moze biti iz bilo koje zemlje svijeta koji je u mogucnosti da se domogne takvog resursa. Pored toga moguce je da konekciju provuce kroz nekoliko proxy ili vpn servera takodje koristeci ukradene naloge i identitete tako da nemas za sta da se uhvatis.
    Jos na kraju sve to obavi spojen na neki public WiFi i pozdravi se sa istragom i pronalaskom. Taman da te FBI ili NSA traze.
    (MarioS, 18. maj 2022 13:24)

    # Link komentara

  7. Blokirajte taj server. A poruke obeležite kao SPAM.
    (Laki, 18. maj 2022 12:38)

    # Link komentara

  8. Blokirajte taj server. A poruke obeležite kao SPAM.
    (Laki, 18. maj 2022 12:35)

    # Link komentara

  9. Na osnovu rečenog, kao moguća efikasna mera za sprečavanje prijema poruka sa zaštićenih servera bila bi potpuna blokada kominkacije sa zaštićenim serverima koja bi se uspostavila na nivou Republike Srbije u celini. Time bi bili u potpunosti sprečeni dalji slični slučajevi.
    (Srđan, 18. maj 2022 10:29)

    Pa jeste to efikasna mera za mejlove, ali to nista ne rešava. Onda mogu da zovu telefonom, a pošto očigledno to rade iz neke tajne službe opet ih ne bi otkrili.
    (Sasa, 18. maj 2022 12:28)

    # Link komentara

  10. Misim da ntrba vise obracati paznju na lazne dojave posto je jasno da se radi o sajber ratu protiv Srb najvrv od strane Ukr.
    Treba pojacati nadzor javnih ustanova ali ntreba vise reagovati na ovakve budalastine..
    (C i n i k, 18. maj 2022 12:21)

    # Link komentara

  11. Nije istina.
    (Milan, 18. maj 2022 12:17)

    # Link komentara

  12. Anonymous moze da bude bilo ko. Jako cesto je CIA!
    (Zvezda, 18. maj 2022 12:12)

    # Link komentara

  13. Za slanje mailova bez traga o posiljaocu, potrebno je dobro poznavanje tehnologije. Losije "skrivanje" koriscenjem VPN-a je uhvativo po nalogu interpola ili tuzilastva drzave iz koje dolazi server.
    Problem je u zakonu. Kada neko vidi postavljanje bombe i zeli da prijavi, nema razlog da bude anoniman, a pogotovo ne da nauci kako da sakrije identitet, jer to se ne uci lako ni brzo. Drugo, ja ne znam za podatak da je negde anonimno prijavljena bomba, a da je stvarno bila postavljena. Zato je potrebna izmena, u kojoj se anonimna dojava sa zasticenim identitetom ignorise. Postoje mesta koja mogu biti kobna po zivote zbog lazne dojave, da ne nabrajam, da ne dajem ideju :)
    (Nikola, 18. maj 2022 12:11)

    # Link komentara

  14. ako je koriscen neki javni servis onda dzabe sve, posiljalac nece biti nadjen nikada jer je to nemoguce, osim ako tu nije postavljena i neka kamera, pa da je ona snimila posiljaoca. Ako nema kamere, ćao dovidjenja...
    (Dragče, 18. maj 2022 12:09)

    # Link komentara

  15. aha, kako da ne. to sto nama zapadne zemlje ne zele da daju podatke o tome ko je poslao poruku i odakle to ne znaci da se ne moze uci u trag. ovo je trenutno rat i nase sluzbe bi trebale da rade svoj posao. ok ne mozes da identifikujes ali znas da iza toga stoji obavestajna sluzba odredjene zemlje i znas koje zemlje, pa zasto onda mi ne uradimo isto ako smo vec u ratu? posaljemo iste takve dojave toj zemlji, svaki dan...
    a posto smo vec uhapsili dvojicu sabotera iz te zemlje, prikazati ih na drzavnoj televiziji kao teroriste i suditi im za terorizam a ne za spijunazu.
    (Milos, 18. maj 2022 12:07)

    # Link komentara

  16. Pa mogli su u emisiju dovesti zaista stručnjaka umesto ovog "stručnjaka"! Pretražite google sa njegovim imenom pa će vam biti jasno ko je on.
    (Old school, 18. maj 2022 12:06)

    # Link komentara

  17. Da li stvarno verujete da je u eri današnje kontrole interneta zaista moguće sakriti bilo šta? Ko je slušao Snoudena zna. Jednostavno je nemoguće sakriti ko je poslao mejlove, samo je pitanje kako i koliko truda i vremena treba da se locira. Da je stvarno tako cela Amerika bi non stop bila pod terorističkim mejlovima u kojima se prijavljuju bombe. Osim toga lociranje ovakvih pošiljaoca je u nadležnosti onih država u kojima se fizički nalazi server, a zašto oni ne dostavljaju te informacije pravo je pitanje.
    (Lemi, 18. maj 2022 12:05)

    # Link komentara

  18. Kakvva nebuloza ... Direktor IT lupa ovakve gluposti.
    (Nikola, 18. maj 2022 12:01)

    # Link komentara

  19. Apsolutno je moguce uci u trag svakom meailu ne bitno sa kod servera je poslat. Ovde covek govori o goolge serverima kao da oni jedini imaju mail servere. Zatrazite pomoc Izraelaca pa da vidite kako ce oni vrlo brzo naci odakle i ko je slao mailove.
    (Crni, 18. maj 2022 11:57)

    # Link komentara

  20. Dobro, i ovaj problem se lako da rešiti.
    Traže se podaci o pošiljaocu od servera. Ako se podaci ne dobiju, to znači da iza svega stoji neka služba od zapadnih zemalja. Zatim se blokira taj server na nivou Srbije i da šut karta toj firmi ako posluje kod nas.
    A, i naše hakere bi država trebalo da uključi u ovaj rat protiv Srbije. Ako poruke dolaze recimo sa servera iz Poljske a oni ne žele da sarađuju sa našim organima, pa imaju i oni svoje tržne centre, aerodrome, a ako se ne nauče pameti, vratiti im istom merom i po školama.
    (Mad_Time, 18. maj 2022 11:51)

    # Link komentara

  21. Na osnovu rečenog, kao moguća efikasna mera za sprečavanje prijema poruka sa zaštićenih servera bila bi potpuna blokada kominkacije sa zaštićenim serverima koja bi se uspostavila na nivou Republike Srbije u celini. Time bi bili u potpunosti sprečeni dalji slični slučajevi.
    (Srđan, 18. maj 2022 10:29)
    Lep izgovor za uvodjenje cenzure i na internetu. A ako je dojava ozbiljna, onda si kriv jer si isključio vezu kojom te obavestavaju.
    (Veky, 18. maj 2022 11:45)

    # Link komentara

  22. Dva rešenja:
    - Ili raditi isto njima što i oni nama.
    - Ili filtrirati mailove prema ključnim rečima i potpuno sprečiti dolazak bilo kakvih mailova upozorenja, koji dolaze sa zaštićenih servera.
    Dakle - ili da se predstavi u mailu - ili mail neće ni stići.
    Pa neka zove telefonom, oli napiše pismo.
    (Milo za drago, 18. maj 2022 11:44)

    # Link komentara

  23. Kome je u interesu da postoje ti Zombi serveri? Zasto to Google ne regulise?
    (joks, 18. maj 2022 11:38)

    # Link komentara

  24. U pitanju je youtuber Djordje Visekruna. Hvalio se da ce pokrenuti ofanzivu.
    (Vladisav, 18. maj 2022 11:36)

    # Link komentara

  25. Kada se šalju sa istog mesta na kome treba da se traga za onim ko ih šalje, dojavama je teško ući u trag.
    (Ivan, 18. maj 2022 11:34)

    # Link komentara

  26. Zaštićeni serveri?! Digitalno doba, sve ima trag tj ip adresu. Nije ta poruka flaša bačena u more.
    (Manu, 18. maj 2022 11:24)

    # Link komentara

  27. Srđan

    Pa valjda treba da se pronađe koji pojedinac (grupa) preti (jer dojava može biti, ne daj Bože stvarna) i to krivično sankcuinisati, a ne da budemo zadivoljni što ne znamo ko nam radi o glavi time što sebi onemogućimo da saznamo za tako užasnu pretnju.
    (bgd, 18. maj 2022 11:22)

    # Link komentara

  28. Da je neko zapretio predsedniku našli bi ga brzo i lako !
    (Gavrilo Princip, 18. maj 2022 11:20)

    # Link komentara

  29. Jak si mi ti strucnjak. Kao prvo NE POSTOJI anonimnost u digitalnom svetu. Svi i svako ostavljaju tragove.Kada su sa druge strane bas profi pojedinci ili grupe onda se u svim dzavama time bave iskljucivo "sluzbe" a ona koja ima najmoderniju opremu i strucne ljude ta nalazi sve. Ako su ti u drugoj drzavi onda ti dzabe sto znas ko su i gde su ako nema saradnje od strane te drzave i njenih sluzbi.
    (Gradjanin, 18. maj 2022 11:18)

    # Link komentara

  30. po seljacki receno..nista se ne moze sakriti,samo je pitanje..dali je neko voljan da otkrije,odnosno ko cuva podatke dali hoce i pod kojim uslovima(novac)da otkrije identitet..
    (mozaks, 18. maj 2022 11:12)

    # Link komentara

  31. Na osnovu rečenog, kao moguća efikasna mera za sprečavanje prijema poruka sa zaštićenih servera bila bi potpuna blokada kominkacije sa zaštićenim serverima koja bi se uspostavila na nivou Republike Srbije u celini. Time bi bili u potpunosti sprečeni dalji slični slučajevi.
    (Srđan, 18. maj 2022 11:01)

    # Link komentara

  32. Što u stvari znači da te servere "štiti" vlada neke države inače ne bi mogli da postoje.
    (Kol Porter, 18. maj 2022 11:00)

    # Link komentara

  33. Anonimusi ? Ja ne mogu da poverujem da su ovo anonimusi ! Anonimusi da izjave ovako nešto a znaju da je Srbiju protivpravno bombardovao Nato i oduzeo joj deo teritorije silom.
    Ako su ovo zaista anonimusi, dotakli su dno taloga.
    (Đango, 18. maj 2022 10:53)

    # Link komentara

  34. To je apsolutna laz, svakom serveru se moze uci u trag, samo treba imati znanja, resursa i volje. Do javnih informacija se lako moze doci i bez resursa, a drzava moze da dodje do svih, a sve svetske organizacije ce dostaviti trazene podatke policiji ili sudu. Pretnje bombama su teroristicki akti, i sve te organizacije moraju da reaguju.
    (Aleksandar, 18. maj 2022 10:48)

    # Link komentara

  35. Кад већ сви знамо да су лажне, зашто их узимате у обзир. Само их игноришите.
    (Жоржо, 18. maj 2022 10:47)

    # Link komentara

  36. Aha. Dobro da znamo onda.
    (Yesn't, 18. maj 2022 10:29)

    # Link komentara

  37. Na osnovu rečenog, kao moguća efikasna mera za sprečavanje prijema poruka sa zaštićenih servera bila bi potpuna blokada kominkacije sa zaštićenim serverima koja bi se uspostavila na nivou Republike Srbije u celini. Time bi bili u potpunosti sprečeni dalji slični slučajevi.
    (Srđan, 18. maj 2022 10:29)

    # Link komentara