Ransomware napadi u padu zbog sankcija Rusiji

Broj ransomware napada opao je poslednjih meseci jer sankcije protiv Rusije otežavaju sajber kriminalcima da organizuju napade i primaju otkupnine, otkrio je Rob Džojs, direktor sajber bezbednosti u američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA).

Izvor: B92, Informacija.rs
Pošaljite komentar
  1. Klasicna zamjena teza da se iskoristi u politicke svrhe. Svake godine ce biti sve manje i manje uplata prema hakerima, ne zato sto ima manje hakerskih napada, nego zato sto hakeri sve vise koriste kriptovalute metode koje su van centralizovanog sistema u kojem drzave nemaju uvide u tok novca. Zrtve napada su zbog toga primorani da placaju u kripto valutama i to je jedini razlog zbog cega se primjetno vidi pad u toku novca.
    (Comandante, 15. maj 2022 01:27)

    Ne, nego zato što u većini slučajeva napadači iskuliraju žrtve nakon uplate ili traže da im se uplati još više (npr. kažu cena je 0.01btc za sledeća 24h, posle toga 0.02btc do 48h, itd., ti uplatiš nakon 18 sati, dobiješ odgovor da si zakasnio o da moraš da uplatiš još 0.01btc).
    Zbog takvih slučajeva jednostavno su svi prestali da im bilo šta plaćaju, prežale izgubljene podatke ili ih ponovo unesu sa papira, od fizičkih lica im 99.99% sigurno ne plaća ništa, a možda i svih 100%, a javne ustanove veoma veoma retko, npr. Univerzitet u Mastrihtu.

    Ko misli na vreme, segmentiraće mrežu tako da virus ne može da se širi, a svaki dan će praviti off-line kopije važnih podataka. A neki profan kome "nestanu" podaci jer je kliknuo na reklamu za "magičnu pilulu" neka sam vidi šta će.

    Inače, kako se zna da su u večini slučajeva napadači iz Rusije - pa, većina takvih virusa nije imala efekat na računare u kojima je "Regional settings" postavljena Rusija, da se ne zamere svojim vlastima :)
    (Veliki brat, 16. maj 2022 04:10)

    # Link komentara

  2. Love this one [link] :)
    (466453, 15. maj 2022 10:36)

    # Link komentara

  3. Po ovome se vidi koliko zapravo svet nema pojma šta priča .
    (Đango, 15. maj 2022 08:45)

    # Link komentara

  4. kakve veze imaju sankcije?
    (ivonanpk, 14. maj 2022 21:10)

    Tako sto je vecina takvih napada dolazila iz Putinove Rusije, a sad od kad je odsekao Rusiju od sveta napada vise i nema.
    (Xman, 15. maj 2022 04:49)

    # Link komentara

  5. Klasicna zamjena teza da se iskoristi u politicke svrhe. Svake godine ce biti sve manje i manje uplata prema hakerima, ne zato sto ima manje hakerskih napada, nego zato sto hakeri sve vise koriste kriptovalute metode koje su van centralizovanog sistema u kojem drzave nemaju uvide u tok novca. Zrtve napada su zbog toga primorani da placaju u kripto valutama i to je jedini razlog zbog cega se primjetno vidi pad u toku novca.
    (Comandante, 15. maj 2022 01:27)

    # Link komentara

  6. Rusi su već djelimično napustili www i rade na svom internetu. Nadam se da će i ostati u svom boljševičkom internetu zajedno sa Bjelorusijom i S Korejom.
    (Ko to tamo peva, 14. maj 2022 17:21)

    Ne na svom internetu, već svom DNS sistemu, jer ako im ameri blokiraju DNS, mogu da se slikaju. Za ostalo nije problem, i kod nas da Telekom bude odsečen od sveta, internet će normalno da funkcioniše unutar Srbije ako su svi serveri koje posećujete u Srbiji, ali samo ako DNS ispravno funkcioniše (a funkcioniše dok su keširani podaci na našim DNS serverima tačni.


    Hahaha koja glupost, oce da kazu da je vecina hakera iz Rusije. Plitka propaganda, jos da poverujemo da hakeri primaju pare za kriminalne radnje na devizni racun kao obicni ljudi, pa im kao smetaju sankcije banaka.
    (Vaše ime, 14. maj 2022 17:11)
    (Veliki brat, 14. maj 2022 21:27)

    # Link komentara

  7. kakve veze imaju sankcije?
    (ivonanpk, 14. maj 2022 21:10)

    # Link komentara

  8. Rusi su već djelimično napustili www i rade na svom internetu. Nadam se da će i ostati u svom boljševičkom internetu zajedno sa Bjelorusijom i S Korejom.
    (Ko to tamo peva, 14. maj 2022 17:21)

    # Link komentara

  9. Hahaha koja glupost, oce da kazu da je vecina hakera iz Rusije. Plitka propaganda, jos da poverujemo da hakeri primaju pare za kriminalne radnje na devizni racun kao obicni ljudi, pa im kao smetaju sankcije banaka.
    (Vaše ime, 14. maj 2022 17:11)

    # Link komentara