1. @(realno, 25. novembar 2021 23:39)

    Kažeš "ima brdo poredjenja na You tube izmedju profi Dslr aparata i S21 ultra, gde S21 ultra pravi deset puta bolje fotke od bilo kog profi aparata"

    Vidi ovako... znamo da ima takvih "poređenja", al' takva poređenja su nerealna...

    Zašto misliš da bi neko davao na hiljade evra na aparate i objektive, ako bi to isto sve mogao i sa znatno jeftinijim telefonom?

    Autori tih klipova sa takvim "poređenjima" na YouTube nameste aparat na neku bezveze opciju i te slike ne obrađuju dalje, nego ti pokazuju kako neobrađen JPEG izgleda sa nekog aparata, iako aparat ima RAW, dok telefon namese baš na neki režim da automatski doteruje slike maksimalno i traže uslove u kojima bi se što manje primetili nedostaci telefona.

    Šta je "poenta" tu? Da neko ko nema pojma da korisi profi aparat može da napravi lošije slike nego telefonom ako ne nauči da ga koristi?

    Pa valjda ako je neko dao 2000 evra za aparat i nekih 1000 evra za objektiv, onda će valjda da nauči da ih korisi, a ne sve da škljoca bez bilo kakvog podešavaja opcija, pa kako ispadne.
    (Maks, 26. novembar 2021 08:51)

    # Link komentara

  2. ".. ima brdo poredjenja na You tube izmedju profi Dslr aparata i S21 ultra, gde S21 ultra pravi deset puta bolje fotke od bilo kog profi aparata i to sa kamerom od 108mp...
    (realno, 25. novembar 2021 23:39)"

    Da li ste ikada koristili profesionalni DSLR aparat? Očito niste, u suprotnom biste shvatili koliko su ta "poređenja" netačna. Zar stvarno mislite da jedan mobilni telefon može da napravi fotografiju kvalitetniju od profesionalnog foto-aparata koji je namenski pravljen samo za fotografisanje? Od foto-aparata koji su nekoliko puta veći od telefona, koji imaju senzor daleko veći nego senzor na mobilnim telefonima, koji imaju ISO osetljivost neuporedivo veću (neki aparati i preko 400.000 ISO postižu) - ukoliko znate šta ISO osetljivost znači, koji imaju objektive u odnosu na koje objektivi telefone izgledaju kao dugmići - pbjektivi koji koštati u rasponu od 200 do 10.000 hiljada evra (u zavisnosti od kvaliteta i žižne daljine),itd..itd. Takođe, očito je da nemate znanja iz oblasti fotografije, funkcionisanja digitalnih foto-aparata, postprodukcije. Ali i zannja o načinu funkcionisanju kamera u mobilnim telefonima.
    (M, 26. novembar 2021 08:07)

    # Link komentara

  3. (BorG, 25. novembar 2021 21:05)
    Delimično se slažem, ali ti debelo mašiš poentu 200mpx. Nije to za fotografije. One su tu, dostigle svoj maksimum (možda za raw i +/- noćno snimanje, što mora dovesti OIS i u nižu klasu).
    Ove godine se vodila prava mala tiha revolucija vezana za video snimanje na telefonima. Za potrebe obrade, minimalno je 4k (što je oko 8mpx), a za bolje kvalitete je potrebno 8k tj 33mpx i veće). Ostatak senzora mora biti slobodan kako bi se uspešno sprovodila EiS, tj mora da postoji dovoljno lufta za pomeranje kadra. Da ne govorimo o frame rate-u. Takođe, noćno snimanje mora da se reši, kao i telefoto.
    Vežite se, uskoro će se u džepu nositi pravi profesionalni kamkoderi.
    (Ouch!, 26. novembar 2021 00:38)

    # Link komentara

  4. vidim ovde se frljaju mnogi sa Samsungom, pa porede sa sprdnjom u fazonu sta ce im kada je bespotrebno, pa kao Iphone ima samo 12.. ne brinite, tako ste pricali i kada su napravili Note, preveliko, cigla, pa je sada vas pro max model 40% veci, tako su pricali i za Amoled kako je los, pa im sada Samsung pravi ekrane, polako ce doci red i na kamere, no da se vratimo na temu ovih profi fotografa, ima brdo poredjenja na You tube izmedju profi Dslr aparata i S21 ultra, gde S21 ultra pravi deset puta bolje fotke od bilo kog profi aparata i to sa kamerom od 108mp, i da bi prosecan korisnik, kada bi uzeo oba i bez ikakvog podesavanja, pravio bolje fotke sa S21 ultra nego sa aparatom, to je vise nego dovoljno za 99,8 % ljudske populacije, da su telefoni stigli do tog nivoa da se porede i stoje uz rame sa Deset puta vecim i 4-5 skupljim aparatom predvidjenim samo za tu radnju, to je za takvo postovanje da zahteva da zacepite i gledate sta apsolutni lider u tehnoligiji predstavlja..
    (realno, 25. novembar 2021 23:39)

    # Link komentara

  5. Problem MP na telefonima sve više ukazuje na to da ta jedinica postaje sve udaljenija od njenog orginalnog objašnjenja a sve više reklamna jedinica.
    Isto kao i kad kod snage u vatima dobijete reklamnu PMPO snagu , tako će izgleda biti i ovde . Možete vi da delite , množite i sabirate al shvatite da na kraju dobijete oduzimanje.
    Na kraju ćete dobiti da fotografija sa najnovije zverke od telefona iz 2022 od 200 Mp - slika gore ,nego bilo koji flegšip telefon iz 2017 .
    (BorG, 25. novembar 2021 21:05)

    # Link komentara

  6. Stavljati više od možda nekih 12 megapiksela u telefon sa onoliko malim objektivom kakve telefoni generalno imaju meni deluje više kao neki marketing... evo zašto...

    Uporedite video sa telefona i video sniman nekim ozbiljnim fotoaparatom... imate, na primer, razne demo snimke na Sony Camera Channel na YouTube za fotoaparate i objektive... mada to na YouTube nije ni blizu punog kvaliteta tih aparata, ali opet možete da vidite jasnu razliku.

    Posebno obratite pažju na oštrinu sitnih detalja u 4k sinmcima.

    Kada uporedite snimke sa telefona i nekog ozbiljnijeg aparata koji ima dobar objektiv, onda 4k sa telefona deluje nekako kao da je to možda 1080p sa nekim softwareskim "sharpening" filterom jer telefon teško da može da uhvati sve te sitne detalje onoliko oštro kao aparat koji ima veći senzor i veći objektiv.

    Postoji nešto što se zove optička rezolucija... to jest koliko sitno objektiv može da projektuje sliku čisto, a da sitni detalji ne postanu razmrljani... i džabe vam je rezolucija na senzoru koja ide znatno više preko onoga što je objektiv u stanju da prikaže na površini veličine tog senzora, ako je najsitnija tačka koju objektiv može da prikaže znatno veća od jedog piksela na senzoru i ako se ta najsitnija tačka razliva na susedne piksele i to samo razmrlja.

    Sa većim senzorom i većim objektivom je daleko lakše da aparat neku tačku fokusira na jedan piksel i lakše je da uhvati sitne detalje, a da ih ne razmrlja onoliko kao telefon.
    (Maks, 25. novembar 2021 20:46)

    # Link komentara

  7. Xiaomi
    (Mad Max JNA, 25. novembar 2021 11:51)

    Znamo već da neće, na 12 Ultra i Ultra Pro će biti dve različite verzije gde pro dovija 10x optički zum. Ostalo, isto, 50MPIX senzori, sve dolazi od Leica.
    (466453, 25. novembar 2021 17:16)

    # Link komentara

  8. 1 tera pixela il ne gledam.
    Kakvo bespotrebno frljanje brojkama.
    APS-C sa 12-15 Mpixela daje neuporedivo bolju sliku nego glava čiode sa giga-mega brojem pixela.
    (V for Vendetta, 25. novembar 2021 15:45)

    # Link komentara

  9. Kako god da okreneš , nekako mi je ime Motorola , sinonim za celokupnu industriju mobilnih telefona ....
    (Rio, 25. novembar 2021 12:20)

    # Link komentara

  10. Xiaomi
    (Mad Max JNA, 25. novembar 2021 11:51)

    # Link komentara

  11. Čemu?
    (Mrsoje Treći, 25. novembar 2021 11:06)

    # Link komentara

  12. samo iPhone sa 12MP,
    AJ ZDRAVO
    (zole, 25. novembar 2021 11:01)

    # Link komentara

  13. cemu to?
    (pedja, 25. novembar 2021 10:55)

    # Link komentara

  14. Pikseli su tek treca po vaznosti stvar, ili cetvrta, iza optike, kvaliteta senzora, softvera. Zato je Apple kralj po kvalitetu fotografija iako iPhone ima mnogo manje piksela nego uporedivi Samsung, Xiaomi, Motorola i ostali Androidi.
    (miki, 25. novembar 2021 10:48)

    # Link komentara

  15. Bez pola milijarde piksela...ne isplati se :/
    (Lose, 25. novembar 2021 10:42)

    # Link komentara