1. Radim u programerskoj firmi, i gomila klijenata i dalje ima XP masovno.
    A zašto i ne bi? Zašto bi bacali ogroman novac na nove windowse, kada mu je recimo kasa u marketu, baš to, kasa, jedan xp na kojem se vrti samo jedan aktivan program, na koji je prikačen samo BarCode čitač i fiskalni štampač.
    Nema surfovanja, nema ničega, samo kasa. Zašto bi neko bacao pare i kupovao opet sistem?
    (Mihailo NS, 19. novembar 2020 10:38)

    # Link komentara

  2. Cale ga i danas koristi zbog praistorijskog HP skenera, koji ne radi na novijem OS-u.
    (2020, 29. septembar 2020 01:24)

    # Link komentara

  3. Pa što ga ne bi koristili? Ako im vrši posao, ne vidim nikakvu krucijalnu prednost novijih operativnih sistema za prosečnog korisnika koji surfuje, gleda filmove i sluša muziku. Jedina mana je bezbednost, a i to nije neka mana, ako ne radiš sa tog kompjutera ništa bitno, ne pristupaš internet bankingu i slično. To što lopovi iz Silikonske doline hoće da naprave gomilu para tako što stalno izbacuju beskorisne gluposti i stvaraju lažne potrebe za novim hardverom i softverom, ne znači da to svakog mora da zanima. Ja koristim nove verzije Linuxa a od Windowsa samo sedmicu na par instalacija, za svaki slučaj, jer po inerciji, pošto imam dovoljno novca i još mi se odbija od poreza, imam dobar i nov hardver, iako mi u suštini ne treba, pošto, osim najnovijih verzija browsera, za koje volim da rade brzo, ne koristim skoro ništa što ne bi moglo da radi bez problema na nekoj mašini staroj deset ili dvanaest godina, pa XP nije dobar za mene jer nije prilagođen većoj količini RAM-a, radu sa modernim procesoruma i SSD diskovima, ali nasuprot logici stalnih novotarija bez smisla koju se ljudima trude da prodaju ti ološi da bi ih muzli, svaki će vam preduzetnik reći da je ulaganje ijednog centa u nešto novo ako staro perfektno radi posao čista glupost i bacanje para. A, naravno, problemi sa bezbednošću, iako postoje, su za prosečnog korisnika daleko preuveličani, jer je to jedna od glavnih strategija nametanja nepotrebnih novotarija, skupljeg hardvera, ograničavanja prava korisnika i uspostavljanja kontrole nad njima. Kao i u realnom svetu, gde politički. i crony zlotvori žive i goje se na vašem strahu, neinformisanosti, lenjosti i gluposti, to isto se dešava i u digitalnom svetu, i digitalni i realni zlotvori čak igraju za isti perfidni tim...
    (EU Citizen, 12. septembar 2020 20:31)

    # Link komentara

  4. Pa svakako su manji bolidi od ovih koji koriste Windows 10, uprkos tome što se radi o obezvređivanju i ponižavanju plaćenog korisnika na više načina i na više nivoa, odnosno, tretiranja mušterija kao robova i ovaca.
    (EU Citizen, 12. septembar 2020 14:33)

    # Link komentara

  5. Golf dvojka medju operativnim sistemima.
    IDealan za zatvorene sisteme, npr kao sto je ovde vec neko rekao, CCTV kamere i neke osnovne sluzbene funkcije, rad u starijim veryijama MS Office i sl. To sto se na njemu ne moze, recimo, instalirati Fortnite je problemdanasnjem XP korisniku koliko i vozacu Golfa dvojke u nekom nasem selu sto nema adaptivni tempomat....
    (trn u oku, 9. septembar 2020 21:54)

    # Link komentara

  6. Moj Ćale ima 83 godine i svaki dan igra šah na kompu. Navikao je na prastari program koji je radio još na 286 računarima ako ovde ima onih koji se sećaju toga. Poslednji OS koji ga podržava je XP. Da neću možda da teram tatu da predje na destku da bi Billy vajdio još neki dolar ?
    (Rob Sinji, 9. septembar 2020 18:05)

    # Link komentara

  7. Koriscenje win xp za posao je kao da igrate ruski rulet svaki put kada povezete racunar na mrezu ili ga vezete za neku usb memoriju -hdd.

    U jednom trenutku ce vam se samo kazati.

    Inaca svaki poslovni program moze da radi i pod win 7 bez problema, pitanje je podesavanja OSa a ne programa, to vazi i za win 10, podigne se virtualma masina sa win xpom i tako se zavri posao pri tome krajnji korisni ne vidi nista od toga samo dvoklik na ikonicu. Znaci pitanje je znanja kako.
    (trt, 9. septembar 2020 16:31)

    # Link komentara

  8. Mislite 26 miliona? Jer evo ga još jedan milion korisnika u komentarima :)
    (Nadoljub, 9. septembar 2020 15:17)

    # Link komentara

  9. Можда неко неће веровати, али мени још увек ради један лаптоп купљен крајем 2006. Плаћен је тад близу 3.000 евра (од ЕУ пројекта) и мислим да никад бољи компјутер нисам имао нити ћу имати. Е, он ради и даље на XP. Зашто га и даље користим? Зато што је то некадашњи IBM ThinkPad (ваљда је то данас Lenovo) са одличном тастатуром, екраном... изузетно квалитетан. Данас кад седнем за новији лаптоп, видим да је квалитет свих пратећих ситница уназађен, а нов Win 10 има одвратан интерфејс, а у новом Office-у су чак избацили неке корисне опције које сам користио...
    (Sempervivum, 9. septembar 2020 09:00)

    # Link komentara

  10. Zanimljiva je opsesivna zadrtost prosecnog srbina sa windows XPom i sedmicom, gde ce isti do iznemoglosti tvrditi kako su oba bolja od desetke jer im desetka "baguje i morali su da reinstaliraju desetku vec pet puta jer je operativni sistem jako los i stalno baguje", a zapravo su tu istu recenicu culi od komsije Pere koji veze nema sa time, niti je zapravo probao desetku, vec je i on to procitao od nekog negde, i tako u krug. Bavim se odrzavanjem velikog broja racunara svakojakih namena i desetka je ubedljivo najstabilniji OS do sad, veoma upeglan i performantan, vama je ili "cuo sam od tamo nekog Pere" problematika, pa istu pogresnu vest sirite okolo kao sopstveno iskustvo bez da ste operativni sistem ikad probali, ili ne znate kako se racunar koristi. Vrlo je simptomaticno da svako ko se zali na desetku pominje bagove i drajvere, a nikad zapravo bilo kakav primer, vec vrlo sablonski i botovski ponavlja iste recenice kao i prethodni komentator sa starom "sedmica je bolja" pricom. Daleko od prave istine, sedmica je daleko gori izbor vec duze vreme ukoliko je stabilnost i kompatibilnost pozeljna
    (objavite pls, 9. septembar 2020 04:40)

    # Link komentara

  11. Ja mislim da je to sve, š'o bi se reklo,

    isto sran.e, drugo pakovanje...

    Ali pare se uzimaju na tom đubretu...
    (Pop, 9. septembar 2020 02:45)

    # Link komentara

  12. I ja, na žalost, u firmi koristim XP. Razlog je nemogućnost migracije poslovnog softvera Bluesoft na Win 10, softver radi samo na 32 bita i zadnja verzija na kojoj radi je Win 7.

    Vlasnike i programere istog ne zanima da prerade/dorade program kako bi radio i na 64 bita, imaju još nekoliko godina do peMzije, ne zanima ih šta će nakon toga biti sa korisnicima.

    Radimo na tom programu pune 22 godine, na stranu troškovi kupovine novog softvera, navike su čudo, užasno je teško prelaziti na neki drugi program.
    (ex bmw fun, 8. septembar 2020 22:19)

    # Link komentara

  13. Sve je to lepo ali je XP bušan kao švajcarski sir i leglo je virusa/malvera, naročito posle ukidanja apdejta. Koristiti na sopstvenu odgovornost. Inače je sasvim normalno da software postaje kompleksniji čim mu hardware dozvoli pa zbog toga na primer 10-ka radi slično na novim mašinama kao XP na starim.
    (Xli, 8. septembar 2020 21:19)

    # Link komentara

  14. To je za verovali ili ne, a golf od 20 godina "NOV-NOV" kome ne rade kocnice, to je sasvim normalno da se vozi?
    (Hladan, 8. septembar 2020 21:04)

    # Link komentara

  15. Imam Toshiba laptop na XP-u. Koji browser rad naj?
    1,8ghz, 1,5GB rama...
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (žare, 8. septembar 2020 19:31)
    Chrome 49.0.2623.75 ili Mypal (otvara sve stranice). Ja koristim Chrome na AMD 2 GHz single core i 2 Gb ram i radi zadovoljavajuće.
    (somboled, 8. septembar 2020 20:37)

    # Link komentara

  16. "Jedan od softbera za projektovanje PCB neradi na nicemu osim XP"

    U novijim Windows-ima postoji "Windows XP Mode", XP se podiže unutar prozora i ima svoj odvojeni disk na koji se može instalirati stari softver tako da taj PCB program radi bez problema (probao sam).
    Savetujem da pređete na neke modernije PCB programe (osim Eagle), razmrdaćete mozak, ima odličnih video tutorijala i mnogo se lakše radi a rezultati su bolji - govorim iz ličnog iskustva.
    (Tannhauser, 8. septembar 2020 19:33)

    # Link komentara

  17. Imam Toshiba laptop na XP-u. Koji browser rad naj?
    1,8ghz, 1,5GB rama...
    (žare, 8. septembar 2020 19:31)

    # Link komentara

  18. @XP rules Imaš nove worms-e u 2d režiji sa nešto boljom grafikom koji rade svuda...
    (Nikola, 8. septembar 2020 19:04)

    # Link komentara

  19. I ja sam korisnik win xp. Jedan od softbera za projektovanje PCB neradi na nicemu osim XP. Drugi racunar po XP upravlja CNC masinom. A ogroman broj racunara na koje je povezana medicinska oprema jos uvek koristi XP. Nevidom nikakav problem sa tim
    (Igor, 8. septembar 2020 19:00)

    # Link komentara

  20. I ja cu se prebacim. Nedostaju mi Wormsi...
    (XP rules, 8. septembar 2020 18:41)

    # Link komentara

  21. Koriste ga i banke u atm-ovima.
    (DrMr, 8. septembar 2020 18:28)

    # Link komentara

  22. Ja ga koristim za CNC mašinu...
    (Nikola, 8. septembar 2020 18:22)

    # Link komentara

  23. Upravo pišem sa Windows XP-a. Ponekad ne radi objava komentara kada se klikne na "Pošalji" :)
    (Vladimir, 8. septembar 2020 18:08)

    # Link komentara

  24. U čemu je problem? Ja i dalje peglam moj Windows 95 na desktop računaru sa kockastim ekranom, sve iz 1997 i sa njega ovo pišem. Mobilni telefon mi je Ericsson T10 sa preklopljenom tastaturom. Sve full.
    (Formentor, 08. septembar 2020 17:25)

    I ja sam pokrenuo Win95 na pegli, a WinMe na mikrotalasnoj.
    (Juho, 8. septembar 2020 18:06)

    # Link komentara

  25. Nadam se da su procenti rezultat trolovanja.
    (Juho, 8. septembar 2020 18:04)

    # Link komentara

  26. Kod mene u firmi još su neki računari na Windows XP. Mada, i hardver im je iz tog vremena... Juče jedan baš umro prirodnom smrću, od starosti. A i drugi je tu negde oko 90 godina, preračunato u ljudske godine. Ali, vuče se još nekako na štakama...
    (dexx, 8. septembar 2020 17:56)

    # Link komentara

  27. I više, to je verovatno broj legalnih kopija, onih crnih je bar 10 puta više...
    (Bob Rock, 8. septembar 2020 17:51)

    # Link komentara

  28. U srednjoj skoli gde predajem, imam 15 racunara pod Win 95. Trazio sam bolje. Nema para.
    (Genije, 8. septembar 2020 17:38)

    # Link komentara

  29. Imate za 20-30e polovne kompjutere dual core ili čak quad core procesore za 1000 din ne mučite se više na tim starim kantama iz prošlog milenijuma koje su odavno za otpad..
    (Doktor drmr, 8. septembar 2020 17:36)

    # Link komentara

  30. U čemu je problem? Ja i dalje peglam moj Windows 95 na desktop računaru sa kockastim ekranom, sve iz 1997 i sa njega ovo pišem. Mobilni telefon mi je Ericsson T10 sa preklopljenom tastaturom. Sve full.
    (Formentor, 8. septembar 2020 17:25)

    # Link komentara

  31. Pa i ga jos koristim za kancelariju.Vjerovali ili ne,moj stari comp sa jednim jezgrom i procesorom od 1.8 ghz sa 2gb rama ,win xp sp3 je mnooogo brzi od nekih “savremenih” masina za win 10.Zasto da ga mijenjam kad mi zavrsava posao ?!
    (Milos, 8. septembar 2020 17:16)

    # Link komentara

  32. I ja ga koristim sp3 u dualbootu
    (jak, 8. septembar 2020 17:06)

    # Link komentara

  33. A zašto da ne koriste ako im radi posao? Svakako sam bliži njima nego onima koji stalno nešto histerično apdejtuju i apgrejduju, a obični su kućni korisnici bez ikakvih naročitih potreba za računarom.
    (Srdjan, 8. septembar 2020 17:01)

    # Link komentara

  34. pa kad ima najmanje bagova. i nema glupih microsofr reklama i prodavnica koji ti samo opterecuju procesor
    (GospodinMAZZOLA, 8. septembar 2020 16:59)

    # Link komentara

  35. sirotinja...
    (olimpijakkk, 8. septembar 2020 16:48)

    # Link komentara

  36. U sadašnje vreme koristiti Windows XP je čist mazohizam... Podrška nikakva, šanse nema da se koristi komp za gejming, multimediju, ako samo kucate u Office-u i ako vam je komp u nekoj memljivoj kafani prikačen za zvučnike ne bi li puštali najstarije hitove Branke Sovrlić, onda je sasvim okej...
    (Saul Goodman, 8. septembar 2020 16:44)

    # Link komentara

  37. Ako je jos uvijek "ziva" neka stara masina normalno je da na njoj ljudi koriste XP. Meni je do skoro radio moj prvi lap top, HP nx7010, i naravno XP na njemu. Budi nostalgiju i nije mi padalo na pamet da probam noviji windows jer na drugom imam windows 10. Tata i dalje koristi desktop iz 2007 sa pentium 4 i XP i kako kaze nista mu me fali :)
    (Raso, 8. septembar 2020 16:31)

    # Link komentara

  38. koristim ga i dalje, zato sto kompjuter nj ne koristim.
    (dule, 8. septembar 2020 16:29)

    # Link komentara

  39. koristili bi i više da može na novi hardver
    (srb, 8. septembar 2020 16:17)

    # Link komentara

  40. Po mom mišljenju, Win XP i Mac OS Snow Leopard 2 najbolja operativna sistema.
    Koristim sva 3 (Windows, Macintosh i Linux), nisam navijač.
    U poslednje vreme najviše Linux koji izgleda kao Mac OS. Jedina mana mu je što nema sve programe, mada i to se polako menja. Primera radi DaVinci Resolve. Koliko vidim i većina novijih igara podržava Linux.

    A popularnost XPa ne čudi. I dan danas lepo izgleda, UI je dobar, na njemu sve dobro radi. Prošle god sam sastavio "hi end" mašinu sa delovima iz sredine 2000ih čisto iz neke nostalgije. Na njoj je XP SP3 a od programa ceo Adobe Paket tog vremena. Kvalitetni CRT su smešno jeftini a kvalitet prikaza im je i dan danas bolji od većine današnjih monitora. Povremeno na toj mašini skeniram foto i video filmove (jer vrhunski film skeneri su stari 15-20g), pokrenem Photoshop CS3 (koji je maltene isti kao najnoviji CC) a ponekad odigram i neke kultne igre iz perioda 1999-2006
    (Eldorado, 8. septembar 2020 16:15)

    # Link komentara

  41. Windows je tesko s***e od sistema. Programi napisani za Winndows XP ne rade ostalim kasnijim Windowsima.
    Svaki put kada izadje novi Windows moraju se pisati drajveri od nule.
    Mnogi ne menjaju OS zbog softvera koji nije podrzan za nove Windowse, mnogi zbog hardvera za koji ne postoje novi drajveri.
    Nemojte pogresno da me razumete, ne pricam o Office-u ili WinAmp ili slicnim aplikacijama, vec o firmama koje koriste masine od 50 000 evra do nekoliko stotina miliona evra koje ne mogu da rade bez racunara.

    Po meni privo MacOS (uniksi), pa razni linuksi pa sve ostalo.
    Ja znam veliki broj ljudi jos uvek koriste DOS aplikacije.

    Windows je dobar samo za Microsoft a za sve ostale je nuzno (nametnuto) zlo.
    (Ajme, 8. septembar 2020 16:11)

    # Link komentara

  42. Većina opštinskih službenika radi na XP, verovali ili ne. Napredna 2020. godina.
    (Anfield, 8. septembar 2020 16:00)

    # Link komentara

  43. Ja računar koristim za Word, Excel i surfovanje. Na poslu imam XP, kući i na lap topu 10-ku. I gle čuda, ovaj sa XP radi bar 5 puta brže od ova druga dva, baneri uopšte ne smarauju, a i nema Updatea (Hvala Bogu). Ukratko, gotovo idealno za mene.....kome treba za nešto više, ili za neko komplikovanije povezivanje ili prenos podataka, narvno XP nema šta da traži. Nekako, osećam se kao da vozim Smart ili Tojotu IQ po gradu...
    (ekonomista, 8. septembar 2020 16:00)

    # Link komentara

  44. Da, u Indiji
    (DaLanik, 8. septembar 2020 15:56)

    # Link komentara

  45. Koriste ljudi i stare kompjutere,sa starim procesoroma,nisu svi fanatici pa da menjaju cim nesto novo izadje.Ali ja cu morati jer moj laptop place kada ga upalim.
    (Back in Black, 8. septembar 2020 15:47)

    # Link komentara

  46. Аууу бљак...
    (њиндоњс, 8. septembar 2020 15:44)

    # Link komentara

  47. 25 m legalno i ko zna koliko jos ljudi u srbiji
    (samo kazem, 8. septembar 2020 15:32)

    # Link komentara

  48. serveri, sigurnosne kamere, dosta toga će biti još na XPu još dugi niz godina

    Znam da se svi kunu u sedmicu ali meni je 10 vrh posle optimizacije
    (Jah, 8. septembar 2020 15:28)

    # Link komentara

  49. Neko kome radi sav hardver koji ima nema potrebu da menja...
    Ako imaš ispravan štampač star x godina, za njega nema drajvera za noviji windows, tu opičiš XP makar virtualno i radi... nećeš valjda da baciš štampač sve dok imaš mogućnost dopune?
    (XP, 8. septembar 2020 15:23)

    # Link komentara

  50. 5 miliona u Srbiji..
    (Nebitan, 8. septembar 2020 15:22)

    # Link komentara

  51. Pa šta drugo kad je comp iz 2010? ?
    (Dejan, 8. septembar 2020 15:21)

    # Link komentara

  52. Što verovali ili ne, pa ja ga koristim?
    (21, 8. septembar 2020 15:19)

    # Link komentara