Kako su se razvijale društvene mreže u proteklih 15 godina?

S obzirom na globalni uticaj društvenih mreža, čudno je razmišljati o tome koliko je ova vrsta medija mlada. Pre početka 2000-ih, ako ste želeli da se povežete sa davno izgubljenim prijateljem, trebalo je da budete pravi detektiv da biste pronašli kontakt podatke. Danas je stvar mnogo jednostavnija. Treba samo da im ukucate ime na Facebook-u (ili LinkedIn-u) i oni će se odmah pojaviti.

Izvor: B92, TNW, PC Press
Pošaljite komentar
  1. Neznam što You Tube klasifikuju kao društvenu mrežu i stavljaju ga u isti koš sa FB,instagramom i ostalim smećem i tako mi ga ogađuju!
    (nišlija, 4. oktobar 2019 16:46)

    # Link komentara

  2. Ovo je ocigledno tekst preveden sa nekog stranog sajta.
    Posto sam na netu od pocetka, kod nas je stvar bila otprilike ovako:
    U 90-im, pre interneta Sezam je imao svoj mrezu na koju je moglo maksimalno 15 korisnika da se nakaci preko DialUp konekcije. Osim chat-a, postojala je mogucnost pristupa odredjenim bazama sa kojekakvim korisnim programima ali nije postojala pretraga.
    Od pojave interneta 95', komunickacija na mrezi je bile preko tzv IRC chatova odnosno grupa, i tu je vec postojala mogucnost kakve-takve pretrage, ali naravno i dalje je malo ljudi bilo na netu, pa su se mogli naci samo ti koji su na internetu.
    Kasnije, krajem 90-tih se pojavio ICQ-u, kao preteča društvenih mreža, jer je svaki korisnika imao svoj profil (sa slikom i podacima o sebi) a pretraga za drugim osoboama je bila po raznim kriterijumima. ICQ je dozvojavao osim pojedinacnog i grupni chat, tako da je on i preteca vibera, watsappa i slicnih aplikacija.
    Pocetkom 2000-tih, u Srbiji je postao jako popularna sajt za upoznavanje LoveDeLux, koji je imao skoro sve elemente, kao rani Fecebook, koji se pojavio 2004.
    A od fejsa na ovamo, to je vec uglavnom poznata istorija.
    (P... p... pored SKC-a prolazim i vidim neku gomilu..., 4. oktobar 2019 11:35)

    # Link komentara

  3. Nedostaje My Space :)
    (mister, 4. oktobar 2019 11:00)

    # Link komentara