iŠpijun

Koliko duboko smo morali ugaziti u potrošačko društvo, koliko sezona Big Brothera odgledati, koliko sopstvenog mozga umrtviti da bi nam bilo prihvatljivo sa sobom imati uređaj koji prati svaki naš korak?

Izvor: Monitor.hr
Podeli

Šetate gradom. Šopingujete. Peglate izlizanu kreditnu karticu. Pijete kafu u kafiću tik do posh kafića. Lutate ulicama. A u džepu jedan sitni špijun vredno beleži vaše kretanje. Skupo ste ga platili i vezali se kod mobilnih krvopija na dve godine, a zauzvrat ste dobili uređaj koji beleži svako vaše kretanje – bez vašeg znanja.

Kako su otkrili Pit Vorden i Alen Alasder , vaš prekrasni, lepi, moderni, totalno cool i totalno iPhone – vredno beleži vaše kretanje, čak i kada ste mu tu opciju isključili. Na skrivenom mestu u telefonu čuvaju se koordinate vašeg kretanja, dobijene triangulacijom baznih stanica (GSM antena) koje vaš telefon vidi.

Na taj način moguće je dobiti prilično precizne koordinate kretanja čak i ako vam je GPS isključen.

Imate li stariji iPhone koji nema iOS 4, čini se kako ste sigurni: ovaj "novitet" deo je iOS-a 4 i za sad nije pronađen u starijim verzijama operativnog sistema telefona. Prikupljeni podaci čuvaju se u skrivenim datotekama na telefonu, a one se sinhronizacijom sa računarom uredno prenesu i na njega.

Priča pogrešna na mnogo načina

Koristi li Apple ove podatke? Teško je reći, službeno ne, pa i neslužbeno se čini kako ti podaci "ne cure" dalje od računara na kojem se sinhronizuje telefon.

S druge strane, ko može garantovati da neka Appleova aplikacija, ili bilo koja aplikacija nekog trećeg proizvođača ne koristi prikupljene podatke? Naprotiv, problem je tim veći jer aplikacije trećih proizvođača mogu pristupiti prikupljenim podacima, samim tim i raspolagati njima na način kakav odgovara ne vama, već proizvođaču aplikacije. Sinhronizujete li se na tuđem računaru, znajte da ste tamo ostavili i podatke o vašem kretanju.

Ova je priča pogrešna na mnogo načina. Najpre, sama ideja Applea da u svoj telefon ugradi softver koji će kontinuirano beležiti kretanje svog korisnika, a bez njegovog znanja i bez njegove dozvole. Nije li to strašno?

U džepu imate uređaj koji beleži vaše kretanje, a vi mu to ne možete zabraniti. Osim toga, ostaje nepoznato ko sve može do tih podataka doći. Apple, iz nekog svog razloga? Oglašivači, kako bi mogli proučiti vaše navike i tako vas ciljano bombardovati reklamama? Kriminalci, kako bi znali kad niste kod kuće i kad je "vazduh čist", a kuća spremna za čišćenje?

Možemo to okrenuti i na drugu stranu: kako svaki mafiozo, sitan prevarant i dealer moraju imati iPhone da se zna da su oni neko, ovo otkriće moglo bi policiji značajno olakšati posao – na jednostavan način moći će doći do meseci i meseci sačuvanih podataka o kretanju vlasnika telefona. To bi, recimo, bio pozitivan aspekt priče, ako ovakvo drsko gaženje privatnosti uopšte može imati pozitivne aspekte.

Druga zanimljiva primena kontrola je aktivnosti bračnog partnera ili deteta. Ljubomoran partner može bez problema izvaditi podatke o kretanju svoje druge polovine i zatim postaviti neugodna pitanja. Zahvaljujući gotovim alatima vrlo je jednostavno vizualizovati "šaranje" po karti, na osnovu čega sumnjičava strana može artikulisati neka druga šaranja.

Kako koristiti iPhone kao uređaj za praćenje

iPhone kao ubica brakova. Ne zaboravimo i decu: koliko je u neku ruku zgodno imati uvid nad kretanjem maloletnog potomstva, toliko je to zadiranje u njihovu privatnost i kršenje njihovih prava. iPhone kao roditeljski doušnik. Iako vam se na trenutak ova funkcionalnost može učiniti simpatičnom, ona je u osnovi kršenje prava vašeg bračnog partnera ili deteta.

Naravno, da vam je neko prilikom kupovine iTelefona rekao kako će ovaj konstantno zapisivati gde se krećete - možda biste odustali od kupovine. Možda i ne biste, možda biste ga svakako kupili i bračnom partneru/potomku sa radošću poklonili skupoceni, elegantni, moderni i naj-cool uređaj.

Možete ga kupiti radnicima u fabrici. Stranka može nekom svomuglednom članu kupiti iPhone i kasnije proveravati odlazi li on na sastanke u kafić protivničke koalicije. Tako je moguće, osim ispisa poziva, imati uvid i u kretanje neke osobe u prostoru i vremenu.

Potrebno je samo malo mašte da iPhone upotrebite kao izvrstan uređaj za praćenje kretanja neke osobe. Sve što trebate učiniti je dokopati se loga sa njenog telefona. To se može učiniti sinhronizacijom na računaru do kojeg možete doći, ili instalacijom nekakve službene aplikacije koja ima neku legitimnu funkciju potrebnu za obavljanje poslafirme /političke stranke, ali onako usput i pošalje datoteku sa podacima o kretanju.

Appleu, naravno, predstoji umanjiti frku koja je nastala zbog ove nedokumentovane mogućnosti telefona. U neka dobra, stara vremena pričalo se (i bilo je totalno cool) o nedokumentovanim naredbama procesora ili funkcijama HP-ovih kalkulatora, i to je bio pravi informatičarski hardcore. Vremena se menjaju, pa je sad nedokumentovana funkcionalnost činjenica da te sopstveni uređaj prisluškuje.

Podaci u rukama davaoca usluga su zaštićeni, vaši – nisu

Vredi zastati (sesti, naručiti kafu...) i razmisliti o tome. Koliko duboko smo morali ugaziti u potrošačko društvo, koliko sezona Big Brothera odgledati, koliko sopstvenog mozga umrtviti da bi nam bilo prihvatljivo sa sobom imati uređaj koji prati svaki naš korak? I pritom baš i ne biti sigurni kako ti podaci ne lutaju u nekim neželenim smerovima?

Naravno, neko će s pravom primetiti kako davaoci usluga mobilne telefonije ionako već godinama imaju mogućnost pratiti lokaciju svakog pojedinačnog uređaja. To je tačno, ali je tačno i to da tim podacima ne možete pristupiti bez sudskog naloga: podaci u rukama davaoca usluga zaštićeni su od njuškanja. Podaci na vašem telefonu – nisu. Naprotiv, datoteka koja sadrži te podatke obična je sqlite datoteka, bez enkripcije, bez šifre, bez ičega. Uredno je možete otvoriti i podatke čitati, na primer, sqlite ekstenzijom za Firefox.

Otvorite li datoteku koja sadrži podatke, između ostalog otkrićete i da vaš iPhone skuplja podatke o svim WiFi mrežama na koje je naišao – pre godinu dana Google je generisao nimalo bezazlen skandal kada se otkrilo kako njihovi Street View automobili prikupljaju i privatne podatke sa WiFi mreža u dometu. Možete li biti apsolutno sigurni da vaš iPhone ne čini to isto?

Najzad, ako se prikupljene informacije ne distribuiraju, zašto se onda skupljaju? EULA telefona kaže drugačije, u njoj je tekst na kog ste pristali (jer koristite telefon), a koji kaže kako Apple i njegovi partneri mogu prikupljati (anonimno) lokacijske podatke radi poboljšanja sopstvenih servisa.

Između vas i vaše privatnosti stoji jedna EULA koja je otvorila sigurnosnu pandorinu kutiju. I vi tu ne možete učiniti ništa – pravno. No, možete se odreći Appleovog telefona ili učiniti nešto protivzakonito: Untrackered je aplikacija za "otključani", tj. chrootovani iPhone (što je operacija koju vam Apple izričito zabranjuje), kojom možete sa telefona brisati prikupljene podatke o kretanju.

Želite privatnost, morate preduzimati ilegalne radnje

Moralna dilema: ako ste pošteni, moraćete trpeti činjenicu da vaš telefon beleži vaše kretanje. Želite li sačuvati privatnost, da biste instalirali aplikaciju koja briše podatke sa vašeg (vašeg!) telefona morati ćete prvo učiniti jailbreak, što vam Apple eksplicitno zabranjuje i što je, ipso facto, ilegalna radnja. Kako god okrenete, ona stranka ste – vi.

Mogu i hoću ovaj tekst završiti patroniziranjem: slobodni softver svojim vlasnicima ne čini ovakve stvari. Sve što nam se događa, događa nam se samo zato što smo svojom voljom postali debilizovano potrošačko društvo sa izvrnutim sistemom vrednosti, društvo u kojem su kritička misao i ideal intelekta pali.

To je budućnost kakvu smo si sami stvorili, pa uživajmo u njoj.

Autor: Radoslav Dejanović

Autor je jedan od vodećih domaćih informatičara i ekspert za slobodni softver, informatički novinar, bivši stručni savetnik za informatiku Grada Zagreba i vlasnik kompanije Operacijski sustavi. Jedan je od 25 najboljih IT konsultanata u Hrvatskoj, prema izboru korisnika tih usluga. Njegove tekstove možete pronaći na njegovom blogu oddparity.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.