Wimbledon 2022 -

Ko bi rek'o čuda da se dese

Ko bi rekao da će finale jednog Grend slema igrati Novak Đoković i Nik Kirjos.

Milan TomićIzvor: B92
Podeli
Foto: B92 ilustracija/Petar Tadić/Profimedia/EPA
Foto: B92 ilustracija/Petar Tadić/Profimedia/EPA

* Novak "demantovao" Kirjosa

Dobro, nije ništa čudno da se u njemu nađe srpski teniser, koji će po 31. put u karijeri igrati za jedan od najvećih trofeja u "belom sportu", što je rekord.

Ali, Kirjos, 27-godišnji Australijanac koji je do nedavno uporno izjavljivao da mu tenis uopšte nije prioritet i da je pitanje vremena kada će se penzionisati.

Ipak, uozbiljio se, ove sezone već osvojio jedan Grend slem, doduše, u paru sa Tanasijem Kokinakisom na Australijan openu.

Kako je kazao, to je bila prekretnica da promeni način razmišljanja i konačno iskoristi ogroman talenat koji poseduje.

"Osećam da je ovo vrhunac tenisa. Kada ste u mogućnosti da podignete Grend slem trofej. Mislim, šta još možete da postignete? Nisam mislio da ću biti ovde", rekao je Kirjos.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Novak: Znam kakav je ulog

Još jedna čudna stvar kada je u pitanju ovaj dvojac, jeste njihov odnos, koji je, vidimo, išao od mržnje do ljubavi.

Ako je teško poverovati da će Đoković i Kirjos igrati finale, onda je još teže dokučiti da će ovaj duel biti u prijateljskom duhu.

"Definitivno smo Đoković i ja sada u nekom bratskom odnosu, što je prilično čudno. Mislim da svi zante da jedno vreme tu nije bilo mnogo uzajamne ljubavi. Kada god smo igrali, bilo je tenzije, a mislim da je to i zdravo za naš sport. Ponekad se sada dopisujemo na Instagramu, baš čudno. Začudo, on mi je početkom nedelje poslao poruku ‘Nadam se da se vidimo u nedelju.’", ispričao je Kirjos na vanrednoj konferenciji za medije.

Prekretnica u promeni odnosa dvojice igrača bila je Novakova drama zimus u Australiji, koja je rezultirala deportacijom našeg igrača iz te zemlje.

Tada mu je upravo Kirjos pružio podršku i bio jedan od retkih kolega, koji se usudio da to uradi.

"Samo je želeo da dođe ovde i igra i msilim da je veoma bitno da ga igra. Mi ovde volimo sport. Sport je nešto što bi trebalo da nas spaja. Bez obzira koje si rase, na kraju svi jedni drugima pružamo ruke. Prošlo je mnogo vremena otkako smo bili ovako podeljeni. Mediji su je***i problem, oni nas uništavaju", rekao je Kirjos tada.

* Vilander: Novak je favorit, ali Kirjos ima šansu

Đoković to nije zaboravio i, štaviše, jako ceni taj neočekivani gest, koji je došao od čoveka koji nije prestajao da ga "pecka" i proziva godinama.

"Naš odnos se znatno oboljšao od januara. Kada sam prolazio kroz teške trenutke, on je bio jedan od retkih koji su bili uz mene. To je nešto što cenim i poštujem u velikoj meri", rekao je Đoković posle pobede u polufinalu nad Kameronom Norijem.

Tokom godina, čudan je bio odnos Novaka i Nika, nije tu bilo rasprava, svađa, drama.

Kirjos je jednostavno bio Kirjos, konstantno je imao šta da kaže o Đokoviću, a u najvećem broju slučajeva kontacija je bila negativna.

Sa druge strane, Novak je žargonski rečeno "kulirao" kontroverznog kolegu i nije odgovarao na prozivke.

Pre tri godine Kirjosovi napadi zadobili su veći pažnju medija, a ticali su se Novakovog poznatog proslavljanja pobeda, kada šalje srca navijačima na tribini.

"Te proslave me ubijaju. Svaki put me ubiju. Iskreno, uradiću to sledeći put, ako igram protiv njega i pobedim ga. Napraviću tu proslavu pred njih. To bi bilo urnebesno", rekao je Kirjos Benu Rotenbergu.

Profimedia
Profimedia

Podsetite se međusobnih duela:

* Ništa od titule u Meksiku – Kirjos zaustavio Novaka

* Đoković ostao bez krune – Kirjos ponovo koban!

U istom razgovoru, Kirjos je kazao da je Đoković opsednut time da svi moraju da ga vole i poštuju.

"On želi da bude kao Rodžer. Ne mogu da ga podnesem, kao ni tu proslavu što pravi posle mečeva", rekao je Kirjos.

Đoković i Kirjos su se do sada sastali samo dva puta, u vrlo kratkom roku 2017, u Akapulku i Indijan Velsu i u oba navrata, bez izgubljenog seta, slavio je Australijanac.

To svakako nije merilo, em što su ti mečevi odigrani u samo dve nedelje, em što se to sve događa u godini kada je Novak zbog lakta bio blizu čak i okončanja karijere.

Inače, te 2017. Đoković nije igrao finale niti jednog Grend slema, prvi put od 2009. godine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Kirjos: Nikad više nećemo videti pobednika kao što je Đoković

Sve ovo nije smetalo Kirjosu da u budućim intervjuima stalno ističe međusobni skor, čak i u kontekstu GOAT trke, koju Novak vodi sa Federerom i Nadalom.

"Bez obzira koliko Grend slemova osvojio, nikada neće biti najveći. Jednostavno zato što sam igrao dva puta protiv njega i, izvini, ako ne možeš da me pobediš, onda nisi najbolji svih vremena. Ako pogledate moju svakodnevicu, koliko treniram i truda ulažem, to je nula u poređenju sa njim", pričao je Kirjos i još dodao:

"Za mene će Federer uvek biti najbolji svih vremena. Šta je sve uradio na svim podlogama. Ali Đoković, ne znam, iznervira me. Uvek kaže ono što treba, nikada nema svoje mišljenje".

Kirjos je i tokom 2020. i pandemije koronavirusa kritikovao Đokovića, naročito njegov Adrija tur, čije organizovanje je nazvao "glupom odlukom".

"Moje molitve su uz sve igrače koji su zaraženi koronavirusom, samo nemojte više mene prozivati za moje postupke koji su, kako ste rekli, neodgovorni ili glupi. Ovo nema nikakvu konkurenciju", rekao je Kirjos, komentarišući video na kojem se vidi kako se Novak i ostali teniseri provode na žurci posle turnira.

Sve ovo sada je iza Nika i Novaka, a kako Australijanac kaže, "bromansa" sa početka godine je nastavljena na Vimbldonu.

Njih dvojica su trenirala dan pre velikog finala, jedan pored drugog, a stigli su da razmene i "koju".

"Trebalo ti je pet godina da kažeš nešto lepo o meni".

Moglo se čuti kako mu je Australijanac, sa osmehom rekao:

"Branio sam te kad je bilo bitno!"

Srbin i Australijanac su u šaljivom tonu nastavili i na Instagramu, gde je Kirjos podelio ovaj razgovor i upitao Đokovića da li su prijatelji.

Novak je potom iskoristio i priliku da se opkladi: "Ako me pozoveš na večeru, prihvatam. Pobednik plaća".

Nik mu je ubrzo odgovorio: "Dogovoreno. Idemo u noćni klub da ludujemo".

U nedelju popodne (15.00) ćemo saznati ko će da plati večeru. Nadamo se Novak.

Priredio: Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.