Wimbledon 2022 -

(Samo)ubica

Tako je Filip Krajinović, bez ovoga što stoji u zagradi, nazvao Nika Kirjosa posle međusobnog duela u drugom kolu Vimbldona.

Milan TomićIzvor: B92
Podeli
Profimedia/The Times/News Licensing
Profimedia/The Times/News Licensing

* Fenomenalni Kirjos razbio nemoćnog Krajinovića

Australijanac je zaista razbio našeg igrača (6:2, 6:3, 6:1), koji ni u jednom momentu nije bio ni blizu da ovaj susret učini zanimljivim.

E, sad, u ovakvim situacijama teško je razgraničiti da li je Filip bio toliko loš ili Nik toliko moćan, da ga je jednostavno stavljao u podređen položaj sve vreme.

Znamo da Krajinović ne voli travu, tek je pre nekoliko dana ostvario prvi trijumf u karijeri na terenima Ol-Ingland klaba, kada je savladao uz dosta muke Jiržija Lehečku posle preokreta i pet setova.

Ipak, isto tako, pre desetak dana je igrao i finale Kvinsa, pripremnog turnira za treći Grend slem u sezoni, iz serije 500, što je za poštovanje.

* Krajinović: Niko me nikad nije ovako uništio

Statistika ponekad ne može da dočara utisak koji steknete dok gledate meč, ali ovoga puta nekakva analogija postoji.

Sve ono što smo imali prilike da vidimo pronašli smo i u brojkama, pa je tako Kirjos dominirao u svim segmentima.

Čak 24 as servisa, procenat prvog od 70%, fenomenalnih 93% osvojenih poena kada ubaci prvi servis, nijedna dopuštena brejk lopta rivalu, ogromnih 50 vinera, samo 10 neiznuđenih grešaka...

"Danas nije moglo da se igra protiv njega. Igrao sam protiv mnogo igrača i nikada nisam osetio da me neko ovako uništi. Svaka mu čast", rekao je Krajinović posle meča.

Govorio je Filip tokom konferencije i razgovora sa srpskim novinarima samo u superlativima o 40. teniseru sveta.

Zabeleženo su i rečenične konstrukcije poput "Totalna dominacija", "Pojeo me je", "Ubica", "Može da pobedi svakoga"...

EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

"Mislim da bih na travi mogao da budem u Top 5, Top 10 na svetu. Osećam se dobro i komforno na travi", rekao je Kirjos.

Posle jedne ovakve partije stvarno bismo mogli da se zapitamo da li Kirjos konačno može do velikog rezultata na jednom od najvećih turnira na svetu.

Sve je podredio pripremi za nezvanično prvenstvo sveta, propustio čitavu sezonu na šljaci i deluje, bar po igri koju prikazuje, da može dosta.

Ovosezonski skor na ovoj podlozi mu je 9-2, a nedavno je, valjda nošen samopouzdanjem, izjavio da sebe smatra Top 5 teniserom današnjice kada je trava u pitanju.

Ali, koliko smo to puta rekli za ovog momka, koji nesumnjivo poseduje talenat i kvalitet, ali ne i psihu, glavu. Otud i ova prva reč u naslovu.

Kirjosu tenis očigledno nije najvažnija stvar u životu, ne bi ga mnogo potreslo čak ni ispadanje koliko već u narednoj rundi. Takav je jednostavno.

Kad smo kod naredne runde, tamo ga čeka prvi pravi izazov u vidu Stefanosa Cicipasa, koji je prošle sezone ispao odmah na startu, a čiji je najbolji rezultat u Londonu osmina finala iz 2018. godine.

Grk je na Vimbldon stigao kao šampion Majorke, gde je ostvario četiri pobede, da bi u britanskoj prestonici vezao još dve.

Pre takmičenja u vlasništvu Tonija Nadala, nastupio je u Štutgartu, gde ga je eliminisao Endi Mari, odnosno Haleu, gde ga je posle preokreta savladao upravo Kirjos.

Uz ovaj, dvojica igrača odigrala su još dva međusobna duela i u oba je slavio Australijanac. Najpre u Vašingtonu 2019, gde je inače uzeo poslednju titulu, te na ATP kupu godinu dana kasnije.

Nema sumnje da je najbolji Kirjos na travi bolji od najboljeg Cicipasa na ovoj podlozi. Ali, opet vraćanje na ono – da li je Niku zaista stalo da nastavi dalje i makar ponovi jedan od dva najbolja učinka na Grend slemu, četvrtfinale Vimbldona iz 2014. godine.

Upravo je te godine ostvario jednu od najvećih pobeda u karijeri, nad Rafaelom Nadalom, sa kojim bi mogao ove godine da se sastane tek u polufinalu.

A do polufinala, šta čeka Kirjosa? Osim Cicipasa, kojeg smo maločas spomenuli. Bukmejkeri za sada obojici daju podjednake šanse za pobedu.

To dovoljno govori koliko je nezahvalno prognozirati bilo šta.

U slučaju da preskoči Stefanosa, Nik bi u četvrtoj rundi mogao da igra sa pobednikom meča Brendon Nakašima – Danijel Galan Riveros.

To je svakako bolje nego da čeka nekog iz susreta Denis Šapovalov – Roberto Bautista Agut.

Ovaj kanadsko-španski dvojac završio je takmičenje. Jedan zbog poraza, drugi zbog "korona predaje".

U potencijalnom meču osmine finala ne bi trebalo da ima problema kao ni u eventualnom četvrtfinalu, gde su u igri sledeći teniseri: Kristijan Garin, Aleks de Minor, Dženson Bruksbi i Lijam Broudi, protiv kojeg je jedino i igrao – i pobedio na Australijan openu ove godine.

Sigurno je da Kirjos veruje u sebe i dobar rezultat ovde, što nije nikakvo iznenađenje. Poznat je po stavovima i izjavama u kojima puca od samopouzdanja.

"Nisam hteo da podsećam ljude da sam dobar. Znam da sam dobar. Ponekad osećam da me ljudi ne poštuju zbog drugih stvari koje radi. Danas (posle pobede nad Krajinovićem prim. aut) nisam uradio ništa što bi mediji mogli da okarakterišu kao nešto pogrešno. Znam da ne možeš da me pitaš ništa ili da napišeš. Zaprepastio sam vas", rekao je Kirjos.

Nije želeo Nik da prognozira svoj rezultat na ovogodišnjem Vimbldonu – ide korak po korak, dan po dan, rundu po rundu.

Kirjos je takav da nas više ništa ne može iznenaditi. Ukoliko ispadne od Cicipasa ili od nekog drugog, možda i anonimusa, neće biti čudno.

Kao što ne bi bilo iznenađujuće da se prošeta do polufinala i Nadala, možda i finala – i Novaka Đokovića, verovatno.

Autor: Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.