Saša Ozmo

Skener: Nesrećan poraz Srbije, ne i tragičan

Loš šut za tri poena, propusti u odbrani i nekoliko sumnjivih sudijskih odluka.

Komentari: 78

Tako se u najkraćem mogu opisati uzroci poraza Srbije od Francuske 74:73 u drugom kolu Svetskog kupa.

Srbija je bila izuzetno neprecizna u šutu za tri poena – 4 od 18. Bilo je nekoliko zaista otvorenih situacija koje ćemo u narednim mečevima verovatno pogađati, ali sada smo skupo platili te promašaje.

Dok je Raduljica u prvoj četvrtini bio superioran u napadu, Francuzi su koristili svoju brzinu na drugoj strani i tada smo primili previše lakih poena iz reketa.

Druga deonica bila je pravi primer kako se igra odbrana, ali u nastavku su naši često kasnili u rotaciji ili skupljali na igračima na kojima nema potrebe to činiti (Gober, npr). To je za posledicu imalo previše čistih situacija za Francusku, koja je to koristila s promenljivim uspehom. Važne šuteve su nažalost pogodili.

Takođe, dozvolili smo sebi veliki pad na početku trećeg perioda, koji je rivala potpuno vratio u život. Tada, a i u još nekim kraćim intervalima, nedostajao nam je pravi protok lopte.

Daleko od toga da je sve crno – Srbija je bila sjajna sa penala (19-21), videlo se da igra ima glavu i rep, a pojedini košarkaši pružili su partije iznad očekivanja.

Sudije su od početka do kraja utakmice bile ispod nivoa – u prvom poluvremenu previdele su nekoliko očiglednih koraka Francuza i jedan-dva naša, uz još nekoliko sitnih propusta kao što je dodeljivanje lopte Srbiji kada je bilo očigledno da je Bjelica poslednji igrao njome.

U drugom poluvremenu promenili su kriterijum, a potom je taj kriterijum postao neujednačen u korist Francuske. To je bilo najočiglednije u završnici kada nije sviran faul na Bogdanoviću, a potom jeste na Lovernju, mada je i ranije bilo sumnjivih odluka.

Ipak, ono što je najpotrebnije reći jeste da ovaj poraz nije tragičan – u slučaju pobede nad Iranom i trijumfa nad Brazilom sa dva i više poena razlike, Srbija i dalje može da bude druga na tabeli (a ni četvrto mesto nije bez svojih čari, ali rano je za bilo kakve kalkulacije).

Drugo, trebalo bi da učimo iz prošlosti i da ne dozvolimo da nam se ponavljaju greške – šablon “tesan poraz od jake ekipe, pa kiks protiv mnogo slabije“ dobro nam je poznat. Zato svu energiju treba uložiti u meč sa Iranom i odigrati ga maksimalno koncentrisano jer nam pobeda donosi prolaz u drugi krug.

4 Miloš Teodosić Još nije potpuno spreman, na terenu je u važnoj utakmici proveo samo 22 minuta. Nedostajala je još neka njegova trojka i možda je mogao još ćešče da ’vrti’ pik, ali zabeležio je pet asistencija i zaslužio je prelaznu ocenu. Ipak, od njega se kao vođe tima očekuje više.

5 Marko Simonović Odlično se kretao bez lopte, bio je solidan u odbrani i istakao se lepom asistencijom.

6 Stefan Jović Čista desetka. Nakon što je prevazišao početnu tremu, zaigrao je usko u odbrani (ukrao i jednu loptu na centru, ukupno četiri ukradene), a u drugom poluvremenu pokazao je hrabrost i agresivnost ka košu kada to ni rival nije očekivao. Pogodio je i sva tri penala i prava je šteta što njegova izvrsna igra nije krunisana pobedom.

7 Bogdan Bogdanović Izvanredno je počeo meč – brzo je ubacio osam poena, ali su ga prebrzo napravljene lične greške izbacile iz ritma. U poslednjoj četvrtini je promašio nekoliko važnih šuteva koji su meč mogli da prelome u našu korist. Možda je koji sekund prerano krenuo u realizaciju poslednjeg napada, ali ostaje utisak da je bio fauliran. I od njega se očekuje više.

8 Nemanja Bjelica Ubacio je 11 poena i bio je veoma dobar u odbrani, ali trebalo bi da bude prisutniji u skoku.

9 Stefan Marković Nedovoljno dobar na obe strane terena. Dva puta je ’ispao’ u trenucima kada je Francuska smanjivala zaostatak početkom treće četvrtine.

10 Nikola Kalinić Već posle 15 minuta Boris Dijao imao je tri lične greške, a od toga je dve napravio na Kaliniću. Osim toga, pogodio je i sva tri bacanja, uz jedan koš iz kontre i šut sa distance. Korektna utakmica, ali nije upisao nijedan skok.

11 Stefan Birčević Proveo je na parketu samo sedam minuta, a za to vreme je uhvatio tri lopte i promašio šut iz neizrađene pozicije.

12 Nenad Krstić Nije igrao.

13 Miroslav Raduljica Francuzi nisu imali rešenja za njega u napadu i trebalo je pronaći način da mu se u nastavku spusti više lopti dole. U odbrani je imao problema sa bržim Lovernjom.

14 Raško Katić Ni on nije mogao da zaustavi asistencije ka Lovernju, a nedostajalo mu je i odlučnosti na skoku.

15 Vladimir Štimac Promašio je dva zicera i generalno nije zadovoljio.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)