Spasoje Veselinović

Naturalizovanje evropske košarke

U poslednjih dvadesetak godina teži se uniformisanju košarkaške igre, a košarkaško tržište je gotovo potpuno globalizovano.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
  1. Odlican tekst.
    (Aleksandar, 31. avgust 2014 10:08)

    # Link komentara

  2. Ali zato uzimate u vaterpolu Crnogorskih igraca itekako dosta, ne znam kako oni toliki opet naprave odlicnu ekipu i dobiju vas i pored svega...
    (Mujo, 28. avgust 2014 01:19)

    # Link komentara

  3. Možda Srbija nema afroamerikance, ali nije ni malo ljigava na igrače iz BIH i CG. Tako gledano samo Litvanija je sastvljena od litvanaca. Neko će reći da oni iz BiH i CG koji igraju za Srbiju su isto Srbi, ali oni sem osjećaja nemaju mnogo veze sa njom.
    (Ime, 27. avgust 2014 14:41)

    # Link komentara

  4. Jad i beda tih država što su angažovali tamnopute,glupost velika.
    (kolja, 27. avgust 2014 14:38)

    # Link komentara

  5. Djordjevic nije vredan pomena? Vidim da njega ne pomenuste ni u onoj kategoriji samo dobrih plejmejkera..
    (plejmejker, 26. avgust 2014 18:09)

    Evo ja kao matori lik, koji je bio na finalu u Italiji 1991.
    Đorđević je sjajan, fenomenalan ali nije se ciljalo na to. Ciljalo se na nosioca igre, a Đorđević u reprezentaciji to nije bio.
    U vreme Đorđevića, Danilović je bio najbolji šuter, Divac skakač i asistent, a Bodiroga najkompletniji igrač i kapiten, a tu je još i Paspalj.
    Đorđević zabije Litvaniji 40+ poena, ali naprimer na sledećoj utakmici bude neprimetan.
    U staroj SFRJ Đorđević nije bio primetan od glavne bekovske linije Aleksandra i Dražena Petrovića.
    (Italija1991, 27. avgust 2014 06:00)

    # Link komentara

  6. hrvat sam i donekle mi je normalno kad je draper igrao za nas jer je covjek doveo cedevitu do f4 eurokupa i bio mvp te stavio cedevitu na mapu europe,napravio u tom klubu sebi ime i proveo par sezona tu,zivio nas nacin zivota i on jos moze pogotovo jer je uvijek davao sto posto za reprezentaciju,nesto kao eduardo u nogometu,ali npr. ovaj lafayette je mozda dobar igrac,al on nema veze s hrvatskom i on po meni nebi trebao igrati u reprezentaciji,al repesu brine rezultat,a ne podrijetlo i to mi se ne svidja
    (ds, 27. avgust 2014 04:30)

    # Link komentara

  7. Treba nam jedan Amer u timu, ali da nam nosi peskire i glanca zlatne medalje sa mundobasketa.
    (Stavros84, 27. avgust 2014 04:04)

    # Link komentara

  8. Najlakse je platiti nekog stranca za jedno takmicenje, pa ga opet zameniti sa drugim za neko drugo takmicenje. I onda u cemu je poenta da se taj tim zove nacionalna reprezentacija. Mislim da bi u savezu vise trebali razmisljati zasto vise nemamo kvalitetne centre kao ranijih godina, to se odnosi i na plejmejkere, a ni sutere tipa (Stojakovic)vise nemamo. Mladi Bogdanovic obecava, i vidi se da ima kvalitet gde moze ubaciti po 15-20 poenta, resiti utakmicu. Nekad smo takvih imali po 7-8 u timu, a danas skoro i nemamo. Zasto je savez dozvolio da Milicic onako zavrsi karijeru, ako je uopste mogao nesto uraditi? Da li taj savez brine o tim igracima. Macvan je bio super talenat u madjim kategorijama, sa velikim brojem nagrada itd. Gde je danas? koliko puta je igrao za reprezentaciju. Ide iz kluba do kluba, iz sezone u sezonu. Ni statistika mu nije previse impresivna u odnosu na ono sto se pisalo.O sadasnjem timu Srbije pre 5 godina se pisalo kako ce vladati godinama u Evropi, danas taj se tim krpi iz takmicenja u takmicenje. Vise od 10 godina nismo igrali u punom sastavu. Pa za te stvari valjda neko treba da odgovara?
    (Stevan, 27. avgust 2014 03:52)

    # Link komentara

  9. al smo odrali litvu
    (drago, 26. avgust 2014 23:38)

    # Link komentara

  10. cila europa se naturizuje sto znaci za pedeset godina bilci su manjina a za 150 godina nece bili postojati. dal je to dobro ili lose, tko mu ga zna. juzna europa je vec dominatna crnom mascu dok sjeverna europa je plava jos uvjek, brigame o tome, vazno je da ce hajduk uvjek biti bili pa kad u splitu zivili crnci, a crvena zvizda crveno-bili, a partizan crnobiligradjanski. nekako volim partizana vise od zvizde zbog osnivaca FT.
    (splico, 26. avgust 2014 18:29)
    .
    .
    Vi ne mozete bez fasizma!
    (Sumadinac, 26. avgust 2014 21:09)

    # Link komentara

  11. Smatram da reprezentacije iskljucivo treba da cine domaci igraci, jer to reprezentuje zemlju a ne od reprezentacija praviti klibove u kojima se dovode zvucna imena iz inostranstva.
     (Uzmi Dule Evro titulu, 26. avgust 2014 20:26)

    # Link komentara

  12. Bojan Krkić je Španac. Tako je barem on sam izjavio. Čak je toliko besan na svoje poreklo da mu na dresu ne stoji prezime, kako inače stoji svim normalnim fudbalerima, nego mu piše Bojan. Da sam na mestu Baneta Ivanovića ili svejedno, Dušana Tadića, nikada mu nebih pružio ruku pre početka utakmice, em bi ponizio sebe, em svoj narod, prošao bih pored njega kao da ne postoji.

    Nije vezano direktno za temu, ali sustina je tu.
    Apsolutno sam protiv stranaca u reprezentaciji cije poreklo ne nose.
    (tsb, 26. avgust 2014 19:32)

    # Link komentara

  13. Da su igraci rodjeni, ili se skolovali u Srbiji, ne bi, po meni bilo nikakvih problema da igraju. Hipoteticki da se Nelson penzionise i preseli u Beograd, a njegov sin ovde zavrsi skole i napravi karijeru, to bi bilo skroz ok. Ali ovo sto rade Gorci, Bosanci, Turci, Hrvati i ostali urusava legitimitet internacionalnih takmicenja. Svaka cast nama i Litivancima. Uz to treba dodati i Francuze, vecina njihovih kosarkasa je rodjena u predgradjima francuskih gradova i francuski je u glavnom jedini jezik koji pricaju. A to sto vode poreklo iz kolonija je malo relevantno. Oni nikada nisu uzeli Amera, a da ja znam, koji je proveo u Francuskoj recimo godinu dana.
    (Labud, 26. avgust 2014 19:07)

    # Link komentara

  14. Trebalo bi da se donese zakon da mozes samo da igras u drzavi u kojoj si rodjen ili roditelji. Jer ovo sve vise lici na klupska takmicenja a ne drzavna prvenstva. Kako je krenulo svaka reprezentacija za par prvenstva po 3,4 Amerikanca.
    (Stavros84, 26. avgust 2014 18:33)

    # Link komentara

  15. cila europa se naturizuje sto znaci za pedeset godina bilci su manjina a za 150 godina nece bili postojati. dal je to dobro ili lose, tko mu ga zna. juzna europa je vec dominatna crnom mascu dok sjeverna europa je plava jos uvjek, brigame o tome, vazno je da ce hajduk uvjek biti bili pa kad u splitu zivili crnci, a crvena zvizda crveno-bili, a partizan crnobiligradjanski. nekako volim partizana vise od zvizde zbog osnivaca FT.
    (splico, 26. avgust 2014 18:29)

    # Link komentara

  16. OVO JE VRHUNSKO NOVINARSTVO!
    Objektivno,neutralno,nepristrasno,puno zanimljivih informacija.
    Svaka cast autoru teksta!
    Moje skromno misljenje je da mi kao Srbija NIKAKO ne mozemo da dozvolimo sebi da pozivamo strance u reprezentaciju!
    Neko drugi moze,neko drugi to vec cini, ali mi smo zemlja sa 5 zlatnih medalja na Mundobasketu.
    To se ne sme zaboraviti i podceniti.
    Pa makar bili zadnji,makar se svadjali,makar Misko sastavljao spisak NIKADA NECU PRIHVATITI STRANCE U REPREZENTACIJI!
    (NokiJa, 26. avgust 2014 18:28)

    # Link komentara

  17. Djordjevic nije vredan pomena? Vidim da njega ne pomenuste ni u onoj kategoriji samo dobrih plejmejkera..
    (plejmejker, 26. avgust 2014 18:09)

    # Link komentara

  18. Konačno jedan kvalitetan i interesantan tekst.Ima malo konfuznih dijelova ali je pravo osvježenje za portal b92.Svaka čast autoru,žao mi je što tekst nije potpisan.Pozdrav iz Banja Luke.
     (zaz, 26. avgust 2014 18:00)

    # Link komentara

  19. Posle srbije uvek navijam za litvaniju!
    Realno ih smatram nasim najvecim rivalima,ali autenticna skola kosarke i cinjenica da igraju bez naturalizovanih igraca je razlog zasto ih cenim...
    (miki, 26. avgust 2014 17:56)

    # Link komentara

  20. Svaka čast za tekst. To je pravo novinarstvo.
     (superiorni, 26. avgust 2014 17:56)

    # Link komentara

  21. BRAVO za tekst!
     (Kunta Kinte, 26. avgust 2014 17:51)

    # Link komentara

  22. Ovo sa naturalizovanim igracima je glupost epskih razmera.
    (Branko Jovanovic, 26. avgust 2014 17:19)

    # Link komentara

  23. Jedini koji su imali korist od naturalizovanih amera, jesu rusi koji uz pomoc Holdena osvojili evropsko prvenstvo u Spaniji 2007 ostale necu da kometarisem.
    (Nislija, 26. avgust 2014 17:19)

    # Link komentara

  24. Pa nek neko kaže da Srbija i Litvanija nisu zemlje košarke. Što se tiče dovođenja stranaca da igraju za nas, protiv toga sam. Neka igraju naši i neka se bore pa i neka budu poslednji, ali da daju sve od sebe, meni je dovoljno.
     (Džimi, 26. avgust 2014 17:18)

    # Link komentara

  25. to je zato što kod nas kriterijum za igranje u reprezentaciji nije državljanstvo nego manager. kada bi bio neki kongoanac kome je miško menadzer a treba ga uvaliti igrao bi sigurno.
    (eto, 26. avgust 2014 17:16)

    # Link komentara

  26. Ne trebaju nam strani igraci !
    (Strucnjak, 26. avgust 2014 17:13)

    # Link komentara