Milan sa Šatrijea - Roland Garros 2023 -

Olga (ni)je mogla

Bacila je Olga Danilović sedmu teniserku sveta na konopce, ali završni potez nije uspela da napravi.

Milan TomićIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Imala je naša predstavnica svoje šanse protiv Ons Žaber, u meču u kojem su želja i nada bili jedini aksiomi.

Sve ostalo bilo je po principu "može biti, ali i ne mora da znači".

Ostvarila je Olga 10 pobeda zaredom, ne izgubivši ni set i apetiti na ovom Rolan Garosu sigurno da su postepeno rasli.

U trenucima u kojima je Olga bila bolja rivalka na terenu, u razgovorima i ćaskanjima između poena i gemova, osmelili smo se i u prognozama.

"Ma samo da prođe Žaber, otvorio se žreb. Ribakina se povukla. Bernardu Peru može da dobije, posle na Soribes Tormo ili Hadad Maju...", otprilike su glasili komentari.

Servirala je Olga predobro u prvom setu, igrala zrelo, agresivno i uprkos tome što je ispustila brejk, istim ga je i završila – za veliko vođstvo.

EPA-EFE/YOAN VALAT
EPA-EFE/YOAN VALAT

Slična situacija je bila i u drugom setu, samo što je ovoga puta Žaber bila ta koja je ispuštala pa ponovo sticala prednost, dovoljnu da izjednači rezultat.

Zapravo su ta dva poslednja gema drugog perioda vrlo verovatno i odlučila pobednicu ovog susreta.

Olga se vratila sa 2:4 na 4:4, bila u naletu, ali ga je Žaber najpre odbila, a potom i kaznila surovo srpsku teniserku, čisteći linije kao po pravilu u važnim poenima.

Iako dve prijateljice na terenu, vrlo korektne, situacija i atmosfera u loži bila je daleko od mirne.

Naročito glasni su bili navijači igračice iz Tunisa. Moguće da je tu bilo članova uže i šire familije koji se nisu ustezali da glasno iskažu svoja osećanja.

Generalno, Žaber je imala veću podršku, što je i logično. Ima baš dosta njenih zemljaka u Parizu, pa su i "Alleeez Ons" skandiranja bila česta.

Očigledno su urodila plodom. Probudila su pomalo pospanu Žaber da preokrene stvari u svoju korist i na iskustvo privede meč kraju bez prevelikih oscilacija.

EPA-EFE/YOAN VALAT
EPA-EFE/YOAN VALAT

Tako je Ons izjednačila svoj najbolji rezultat na French openu, koji je, kada se podvuče crta, i te kako bio uspešan i za Olgu.

Da joj je neko pre turnira, koji je startovala iz kvalifikacija, ponudio treće kolo, verujemo da bi oberučke prihvatila.

Posle poraza u meču na velikoj sceni, uz svest da je tako malo falilo da meč ode na njenu vodenicu, skroz razumna je bila i reakcija Danilovićeve na konferenciji za medije.

Ispoštovala nas je i umesto u zakazanih 23.30 pojavila skoro 45 minuta ranije, zahvaljujući se na podršci tokom turnira i činjenici da smo ostali do kasno.

"Mnogo sam ponosna na sebe, iako sada malo boli. Odigrala sam sjajne mečeve, borila sam se sve vreme. Ponosna sam na svoj tim, prošli smo teška vremena, a sada je osećaj lep. Neću da postanem emotivna… Bodrili su me kada sam bila pala, kada je bilo loše, govorili su mi da verujem kada ja nisam verovala… Sada samo želim da još treniram i napredujem, jer mnogo volim ovaj je**ni sport", rekla je Olga kroz suze, koje je brzo obrisala.

Realno suzama nema mesta. Odličan turnir je iza nje, izgubila je od Top 10 teniserke na prelepom stadionu "Suzan Lenglen", verovatno najvećem na kojem je Olga do sada igrala.

Konferenciji je, inače, prisustvovao samo jedan strani novinar, koji je želeo da čuje komentar o tome što pojedini navijači preprodaju karte za ženske mečeve.

Tako su, na primer, u nedelju uveče svi očekivali Đokovića ili Alkarasa, ali dobili su ženski singl i susret Sabalenke i Stivens. Ima dosta onih koji će poželeti da "povrate" novac.

"Mislim da je to baš glupo. Razumem neke stvari, ali smatram da mi igramo sjajan tenis i da je moj meč bio sjajan i da su mnogi mečevi u ženskom tenisu sjajni. Da imamo mnogo, mnogo dobrih teniserki. To je moje mišljenje, nisam ljuta, samo hoću da kažem da igramo dobar tenis. Zašto da ne? Turnir je za sve i svi moramo da uživamo u tenisu, muškarci, žene, možete više da volite da gledate jedne ili druge, ali svi radimo svoje. Ako stave mečeve žena uveče, to je lepo, igrati u Parizu, po lepom vremenu, dobra publika", rekla je Olga.

I Olgin meč sa Žaber počeo je nekoliko sati od planiranog, pošto je trebalo dosta vremena da se završe jedan ženski i dva muška singla.

Vreme između Novakovog treninga planiranog za podne, na kojem se nije pojavio, o čemu je već bilo reči, te meča na "Lenglenu" valjalo je nekako "ubiti".

Izbor, pomalo pogrešan zbog činjenice da je vikend, pao je na obilazak Monmartra.

Taksi nas je spasao stepenica i penjanja, tako da je izlazak bio tačno pred baziliku "Svetog srca", koja je posle Ajfelove kule najviša tačka Pariza (203 metra).

Strme i uske ulice bile su zakrčene turistima kojih je bilo na pretek. Pojedinim taksistima i autobusima nije smetalo da se probijaju.

Ima baš dosta restorana, suvenirnica i četvrti u kojima su umetnici našli svoje mesto, pre svih slikari i portretisti.

Pored crkava, pozorišta, muzeja, galerija, pogled koji se pruža na ceo Pariz sa brda ispod bazilike, sigurno je nešto što posebno oduševljava.

Pošto je ovo jedna od turistički najpoželjnijih lokacija francuske prestonice, malo jače cene su nešto što ne bi trebalo da vas začudi ako nekada dođete ovde.

Monmartr je svakako poslužio svrsi. Nakon višednevnog tenisa, za nas praktično bez prestanka, izlazak sa kompleksa Rolan Garosa svakako je prijao.

Što bi se reklo "Show must go on", a pred nama je novi dan, nova bitka, za nas najvažnija ona koju bije Novak Đoković.

Na teren neće da izađe pre 13.00 časova. Protivnik mu je Huan Pablo Variljas, Peruanac, a u stvari Argentinac, 28-godišnjak kome na zidu sobe u porodičnoj kući "vise" slike Rafaela Nadala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.