Milan sa Šatrijea - Roland Garros 2023 -

Pitali smo novinare na Rolan Garosu za mišljenje: "Iznenađen sam što Alkarasa vide kao favorita"

Spektakularni polufinalni meč Rolan Garosa između Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa glavna je tema u Parizu.

Milan TomićIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iz Pariza za B92.net, Milan Tomić

Svi pričaju o ovom sudaru svetova, borbi za finale, ali i za prvo mesto na ATP rang listi od ponedeljka. Novaku povratak na vrh garantuje samo titula.

Biće ovo njihov drugi međusobni susret, nakon onog prošlogodišnjeg u Madridu, koji je pripao Karlosu posle taj-brejka odlučujućeg seta.

Nasumičnim izborom, razgovarali smo sa petoro novinara u Medija centru Rolan Garosa i pitali ih o očekivanjima i prognozama pred meč, koji je na programu od 14.45 na stadionu "Filip Šatrije".

Poljak Vojčeh Kruk Pjelesijak daje prednost srpskom asu, na čijoj je strani veliko iskustvo u vidu 45. Grend slem polufinala.

"Novakova prednost je iskustvo. Zna kako da igra pod pritiskom i kako da osvaja Grend slemove. Karlos je mlad i nema strah, uz to ima i staminu. Rekao bih da će ključna stvar da bude borba sa pritiskom, ako stvari ne budu išle onako kako neko od njih bude zamislio, moraće da traže druga rešenja", rekao je Pjelesijak i prognozirao potom:

"Novak će da pobedi, hoće 23. titulu, može da prestigne Nadala u njegovoj kući. Biće 3-1 za Novaka."

Argentinac Sebastijan Fest nije bio očaran igrom srpskog asa, za razliku od Alkarasa, za kojeg smatra da je bio na visokom nivou.

"Novak mora da igra na veoma visokom nivou, ako to ne uradi, izgubiće. Nije bio preterano dobar na ovom turniru, delovalo je da je pod pritiskom zbog 23. Grend slem titule. Moje mišljenje je da je Alkaras bolji u Parizu. Deluje svežiji, opušteniji, sa više samopouzdanja, Nole mi deluje da je zabrinut za određene stvari", rekao je Fest, koji veruje u pobedu Karlosa:

"Alkaras će dobiti u četiri seta, biće 3:1."

Španac Serhio Heredija kaže da će dužina trajanja meča dosta uticati na konačan rezultat.

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

"Prednost Novaka svakako je iskustvo, ima 22 titule, toliko dugo bio je na prvom mestu ATP liste, biće to njegovo 45. polufinale Grend slema. Međutim, Alkaras je u prednosti u ovom momentu, zbog njegovog fizičkog stanja, tenisa koji igra, ritam kakav ima od početka godine. Igra na najvišem nivou i deluje mi da može još bolje. Fokusiran je na polufinale. Imamo iskustvo sa jedne i igru sa druge. Ako je meč kraći, Karlos ima više šanse, ako bude duže, onda će Novakove šanse da porastu", kaže Heredija i kao iz topa ispaljuje:

"Biće 3-1 u setovima za Alkaraza".

Nemac Janik Šnajder, frilenser, kaže da je začuđen što mnogi smatraju da je Novak u podređenom položaju u predstojećem susretu.

"Moram da priznam da sam iznenađen time što mnogi vide Alkarasa kao velikog favorita, razumem taj hajp i sve i kladionice koje ga stavljaju kao favorita. Međutim, imate sa druge strane mreže čoveka koji ima 22 Grend slema i koji je fizički na tako visokom nivou, da je to nenormalno. Mnogi tako ne vide, za mene su šanse 50:50. Za Alkarasa je to neko novo iskustvo, igra protiv Novaka na grend slemu, to definitivno neće biti lako. Ja sam novinar iz Nemačke i očekujem da će meč Zvereva posle njih da počne baš, baš kasno", kaže Šnajder i dodaje:

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

"Očekujem da će biti neizvestan meč i da će Novak da pobedi, možda mu to bude i poslednja pobeda protiv Alkarasa u karijeri, jer niko ne može da pobedi vreme. Ako već moram da biram, Novak će dobiti meč u četiri seta, biće 3:1. Ukoliko bude neizvesno, veće su šanse na Đokovićevoj strani."

Italijanka Federika Koki iz "Gazeta delo Sport" očekuje maraton i pobedu Đokovića.

"Cicipas je najbolje to opisao, Novak ima iskustvo, Karlos ima noge. Alkaras je pun entuzijazma, ne plaši se nikoga. Španac tokom mečeva ima neke momente pomračenja, ako Novaku date i najmanju šansu, to može da prelomi meč", rekla je Koki i najavila trijumf srpskog tenisera:

"Novak će dobiti, biće 3:2 u setovima."

Novak i Karlos će na teren u 14.45, a nakon njih, u okviru drugog polufinala sastaće se Aleksander Zverev i Kasper Rud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.