Milan sa Šatrijea - Roland Garros 2023 -

Čovek koji je "uništio" Federera za B92.net: Za mene je Đoković najveći favorit

Serđi Brugera, dvostruki šampion Rolan Garosa, smatra da je Novak Đoković glavni favorit za osvajanje titule u Parizu.

Milan TomićIzvor: B92
Podeli
 EPA-EFE/KIKO HUESCA
EPA-EFE/KIKO HUESCA

Selektor Španije u periodu od 2017. do 2022. godine učestvuje na turniru veterana, a "Media day" je bio prava prilika da porazgovaramo.

Brugera, kao i celokupna teniska javnost, nada se duelu Karlosa Alkarasa i Novaka Đokovića u polufinalu Rolan Garosa.

"Veoma sam zainteresovan da taj meč vidim, rekao bih da bi to bio najzanimljiviji meč sezone. Stvarno bih voleo da vidim taj duel", rekao je Brugera za B92.net.

Prvi igrač sveta i dalje važi za favorita u Parizu, ali Đokovića sigurno niko neće otpisati.

"Za mene je Novak najveći favorit kada je tu. On može da uradi bilo koga kada je u najboljoj formi. Ako gledamo formu onda da, Karlos je u boljoj formi, prvi je na svetu, igra odlično, ali je Novak tu."

Đoković juri 23. rekordnu titulu, kojom bi pobegao Nadalu. Ukoliko tu prednost sačuva, Brugera smatra da bi mogao da bude okarakterisan kao GOAT – najveći ikada.

"Grend slemovi su ono što na kraju verovatno ima najveći uticaj. Onaj ko bude imao najviše po završetku karijere, taj će biti smatran za najboljeg igrača svih vremena."

EPA-EFE/Kai Foersterling
EPA-EFE/Kai Foersterling

Nadal se muči sa povredama, imao je protekle sedmice još jednu operaciju, zbog koje ga neće biti na terenu do sledeće sezone, najverovatnije poslednje u njegovoj karijeri.

"U Rafu su mnogi sumnjali mnogo puta kada je bio povređen. Ako postoji jedna osoba u koju ne smete da sumnjate onda je to sigurno Nadal."

Brugera je malo manje od godinu dana sarađivao sa Sašom Zverevim, sa kojim se nedavno rastao.

"Ne, ne, ne želim da pričam o tome. Saši je potreban mir, igra na ovom turniru. Nadam se da sam mu pomogao da postane još bolji igrač, radili smo osam meseci zajedno i sada mu treba mir. Odluka je bila zajednička i to je to. Stvarno ne želim da pričam o toj temi. Verujem da on ima sposobnost da osvoji ovaj turnir, pričali smo često i rekao bih da je pitanje samo kada će se to dogoditi, ne da li će. Bolje pre nego kasnije naravno, ali je teško. Imao je tu tešku povredu, treba da se vrati na taj nivo. Uvek je tužno kada se nešto završi, ali stvarno imamo dobar odnos, pričaćemo kada se vidimo ovde."

Mnogi ne znaju, ali Brugera je 2000. u Barseloni naneo Rodžeru Federeru najteži poraz u karijeri (6:1, 6:1).

Nikada pre i kasnije Švajcarac nije osvojio manji broj gemova na nekom meču na ATP turu.

"Voleo bih da smo igrali još mečeva. Sećam se tog meča u Barseloni, naneo sam težak poraz i Džimu Konorsu", zaključio je Brugera.

Brugerina karijera je trajal od 1988. do 2002, osvojio je 14 titula, najbolji ranking mu je treće mesto, Rolan Garos je osvajao 1993. i 1994, dok je na ostalim Grend slemovima najviše stizao do osmine finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.