Tema dana - Roland Garros 2020 -

Drugačiji uslovi, drugačiji Rolan Garos – a šampion?

Otvoreno prvenstvo Francuske drugačije je u odnosu na ono na šta smo navikli.

Milan TomićIzvor: B92
Podeli
Photo by Clive Mason/Getty Images
Photo by Clive Mason/Getty Images

Termin odigravanja je pomeren maltene za pola godine, što će znatno uticati na uslove u kojima se ovaj Grend slem igra.

Tu su i druge novine – loptice, smeštaj, vreme...

Teško je bilo šta prognozirati. Ko ima prednost? Igrači koji su u formi? Oni koji su u prošlosti imali uspeha na pariskim terenima? Igrači koji se snalaze u novim okolnostima, teškim uslovima?

Izgleda da je ključ u prilagođavanju.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

"Biće potrebno mnogo toga oko adaptacije. Mnogo je drugačije nego ranije. Teren je zaista, zaista težak, rekla je Azarenka neposredno pred prvi meč na turniru", rekla je Azarenka.

Ona je deklasirala Crnogorku Danku Kovinić, ali je jedan drugi događaj obeležio ovaj susret.

Najveća favoritkinja Simona Halep je, takođe, govorila o uslovima, koji bi bili znatno drugačiji da se turnir igra u vreme kada se uvek igrao – u maju.

"Velika je razlika između Rima i Pariza, to je sigurno. Petnaest stepeni najmanje. Osećam hladnoću. Želim da se borim, uslovi su za sve isti", rekla je Halep.

I Rumunka je prvu prepreku lako preskočila.

O vremenu i teškoćama je govorio i najveći favorit u muškoj konkurenciji, Rafael nadal.

"Vreme je izuzetno hladno. Svima to otežava posao. Uslovi su ekstremni za igranje na otvorenom", rekao je Nadal.

Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Kiša i loše vreme delimično će biti "ukroćeni" na centralnom Filip Šatrije terenu, koji je potpuno renoviran i koji sada poseduje krov.

Konstrukcija, koja teži 3.500 tona i zauzima 10.000 kvadrata može da se zatvori za oko 15 minuta.

O zatvaranju krova odlučivaće sudija, tako što će pre prvog meča dana proveriti vremensku prognozu. Svaki meč koji počne sa zatvorenim krovom moraće tako i da se završi.

Ukoliko se vreme u međuvremenu popravi, sudija može da "naredi" otvaranje krova za naredni meč.

Veliki novitet predstavljaće i mečevi pod reflektorima. To će biti jako korisno organizatorima, pošto su dani u ovo doba godine mnogo kraći nego u maju.

Reflektorima je opremljeno dvanaest terena – Filip Šatrije, Suzan Lenglen, Simon Matje, kao i tereni 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13 i 14.

Sudija će takođe odlučivati da li i kada treba koristiti sveta, a od sledeće godine ovaj sistem osvetljenja omogućiće održavanje večernih sesija.

Photo by Clive Mason/Getty Images
Photo by Clive Mason/Getty Images

Pored vremenske prognoze, koja najavljuje hladno vreme u naredne dve nedelje, neki igrači, a naročito Nadal, mogli bi da imaju problema sa još jednom novinom – lopticama.

Francuska teniska federacija raskinula je ugovor sa tehničkim sponzorom "Babolatom" i od sada će se igrati sa "Vilsonovim" lopticama.

Pročitajte još Đokovićev dželat osvojio gem od pola sata i prošao u drugo kolo

One su mnogo laše i više se odbijaju od zemlje u odnosu "Babolatove", što se Biku sa Maljorke sigurno ne sviđa.

"Radoznao sam da čujem da li je Nadalu loptica udobna. U teoriji bi trebalo da mu stvara više problema", rekao je Havijer Frana, bivši argentinski teniser.

O uslovima je govorio i Dominik Tim, koji smatra da oni više odgovaraju Novaku Đokoviću nego Rafaelu Nadalu.

"Mislim da će on uvek biti ubedljivo najveći favorit kada je zdrav i spreman. Veliki je favorit i zbog prošlosti, osvojio je 12 puta ovaj turnir i najbolji je igrač na šljaci svih vremena. Postoje mnogi razlozi zašto će Rafa možda biti slabiji. To je promena loptica, koje su se i meni najviše sviđale, a biće mu i teško zbog vremena, pošto će biti hladnije i padaće kiša, a to Rafa nikako ne voli. Mislim da sve ovo više odgovara Novaku", rekao je Tim.

Photo by Martin Sidorjak/Getty Images
Photo by Martin Sidorjak/Getty Images

I na kraju, treba reći da je smeštaj učesnika drugačiji nego na nedavno završenom US openu.

U Njujorku teniseri i teniserke imali su mogućnost da pored hotela, iznajme i privatne kuće u "mehuru", dok su u Parizu svi smešteni u zajedničkim hotelima.

O tome je upravo govorio i Novak Đoković.

"Odsedam kao i svi, u tom zvaničnom hotelu koji je određen za učesnike turnira. Nisam znao da možeš bez pratnje da izađeš van kluba do mesta gde treniramo i da izađeš na ulicu. U hotelu imamo pratnju, imamo ljude na svakom spratu koji gledaju šta se događa. I ovde imamo obezbeđenje koje te prati, verovatno da vide gde se krećeš itd. Ne znam da li je to slučaj samo za top igrače ili za sve igrače. Pretpostavljam da je njima teško da obezbede količinu ljudi koji će da prate toliko igrača koji se ovde nalaze. Pravila jesu nedefinisana, ne samo u Francuskoj već svugde u svetu. Ja moramo da se pridržavam svih pravila koja su postavili kako bih igrao turnir, a ja stvarno želim da igram turnir", rekao je Đoković.

Dakle, uslovi su drugačiji nego obično, a da li će i šampion biti drugačiji, videćemo...

Priredio: Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.