Fantaziranje - Eurobasket 2022 -

Jokić lider Srbije, a Vezenkova ima svuda

Grupna faza Evropskog prvenstva je završena, a sa tim možemo da napravimo i presek statističkih lidera uvodnog dela šampionata.

Izvor: B92
Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Krenimo od napada, gde je lider Janis Adetokumbo koji je nastupio na četiri od mogućih pet mečeva. Dimitris Itudis ga je odmarao protiv Velike Britanije, a i protiv Estonije je imao ograničenu minutažu nakon što se povredio.

Košarkaš Milvokija u proseku beleži 29,5 poena po meču (ujedno i najviše puta izlazio na liniju za slobodna bacanja), skoro tri više od Saše Vezenkova koji ga prati. Najbolji igrač bugarske reprezentacije je na proseku od 26,8 poena, 26,6 ima Luka Dončić. Lauri Markanen je predvodio Finsku sa 24,8 poena, dok jedino preko 20 još ima Džanan Musa iz BiH (21,4).

Kada su srpski košarkaši u pitanju, najbolji u ovom parametru je Nikola Jokić sa 19.6 poena, Vasilije Micić ima 14,6, dok je Nikola Kalinić jedini još dvocifreni sa 10,8 poena.

Najbolju partiju u ovom segmentu je imao Luka Dončić koji je Francuzima isporučio 47 poena (Nemcima još 36), a preko 40 je brojao i Janis Adetokumbo u meču sa Ukrajinom (41). Ponovo je Jokić taj koji je bio najbolji kod Srbije sa 29 poena protiv Finske.

Pogledajmo i šuterske procente. Doskorašnji košarkaš Mege i centar Poljske Aleksander Balcerovski ima iz igre šut za dva od neverovatnih 81,8 odsto na 6,6 pokušaja. Iza njega je Volodimir Herun sa 75 odsto na šest pokušaja, pa Nikola Jokić i Luka Dončić sa po 74,5 odsto i 74 odsto na 9.4, odnosno 10 pokušaja.

Trojkaše predvodi Nikola Kalinić sa 63,2 odstona 3,8 pokušaja, drugi je Martin Peterka sa 59,1 odsto na 4,4 pokušaja, dok je treći Vanja Marinković sa 57,1 odsto na 4,7 pokušaja, ali i samo tri odigrana meča do sada.

Kada su skokovi u putanju, lider je pomenuti Vezenkov. Dakle, košarkaš Olimpijakosa je ne samo drugi najbolji poenter, već i najbolji skakač grupne faze sa čak 12,2 uhvaćene lopte po susretu.

Slede Jonas Valančunas (11,4) i Aleksander Mamukelašvili (11) koji su jedini još dvocifreni u ovom segmentu. U top 5 je i Nikola Jokić na četvrtom mestu sa 9,4 skoka po meču, dok Top 5 zaokružuje Rudi Gober sa okruglo devet skokova.

Kada govorimo o pojedinačnim učincima, najbolje partije su imali Deni Avdija, Vezenkov i Valančunas sa po 15 skokova, dok je u selekciji Svetislava Pešića najviše imao Jokić sa 14 u najboljoj njegovoj partiji do sada protiv Finske.

Najbolji organizator igre je Tomaš Satoranski sa devet uspešnih dodavanja za koš do sada. Međutim, češki plejmejker je do sada odigrao samo tri meča, te je reprezentativniji primer Di Bost, naturalizovani košarkaš Bugarske, sa 8,4 asistencije. Time je nadomestio loš šuterski učinak koji je koštao njegovu selekciju ponajviše u meču sa Crnom Gorom.

Naš Vasilije Micić deli treću poziciju sa Kendrikom Perijem iz Crne Gore (7,4), dok preko sedam imaju još Tomas Ertel (7,2) i Šejn Larkin (7) za koga je Evrobasket završen.

Najbolju individualnu partiju je pružio, tačnije najbolje dve, je pružio Di Bost sa 13, odnosno 12 asistencija, dok je treći Micić koji je u meču sa Holandijom "spojio" saigrače sa košem u 11 navrata.

Red je da govorimo i o defanzivi. Najbolji "kradljivci" su Kendrik Peri i Teri Tarpi sa po 2,2 osvojene lopte po meču, dok je treći na toj listi Nikola Kalinić sa tačno dve.

Svjatoslav Mihaljuk je imao isto koliko i novi član Barselone, kao i Kostas Papanikolau i Sasu Salin iz Finske. Retin Obasohan iz Belgije je za šest ukradenih lopti protiv Gruzije za sada rekorder.

Najbolji bloker je Jusuf Nurkić sa dve uspešne "banane" po meču, a prati ga hrvatski centar Ivica Zubac (1.6). Balkanski "klan" nastavlja Majk Tobi na trećem mestu (1,5), a potom slede dva predstavnika Gruzije – Đorđo Šermadini (1,4) i Goga Bitadze (1,3).

Kod Srbije je u ovom parametru najbolji bio, pogađate, Nikola Jokić sa nešto više od blokade na svakom drugom meču.

Za kraj, govorimo i o onom neslavnom statističkom parametru – izgubljenim loptama.

Apsolutni lider je Luka Dončić sa 4,7 "prodate" lopte po susretu, ali daleko ima bolji odnos asistencija/izgubljenih lopti od Tomaša Satoranskog na drugom mestu (3,7).

Srbija ima svog predstavnika tek na deobi 38. mesta ove liste. Reč je o Nikoli Jokiću koji za vreme provedeno u igri gubi po dve lopte.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Najkorisniji igrači u Virtuelnom selektoru

Ime igrača Pn Igra
1. Aleksandar Vezenkov 156 100
2. Nikola Jokić 149 100
3. Luka Dončić 142 100
4. Janis Adetokumbo 135 100
5. Lauri Markanen 131 100
6. Jonas Valančunas 125 100
7. Alperen Šengun 116 70
8. Aleksander Mamukelašvili 104 70
9. Džanan Musa 102 90
10. Vili Ernangomes 96 100

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.