- Komentari -
 1. @ Aleks

  Ja sam samo pokusao da objasnim da ne poznajes materiju za koju smatras da si kvalifikovana jer nemas dovoljno informacija u konkretnom slucaju i to je sve.

  Psiholoski profil na osnovu gledanja nekoliko meceva i pojavnih manifestacija moze napraviti svako. Uglavnom pogresno. Ti bi kao diplomiran psihiloskinja to trebalo da znas.

  Kao recimo HR u nekoj firmi (oni su uglavnom psiholozi) koji odlicuje koga ce da zaposli, a o samom poslu i radnom mestu na koje treba da ga ga primi ne zna nista. A za razliku od tvoje ocene imalo je i direktan kontakt sa osobom o kojoj daje sud.

  I to je sve, bez uvrede.
  (Lajavi Krelac, 23. februar 2021 16:23)

  # Link komentara

 2. Nekada mi se povraćalo od komentara Matsa Vilandera.
  Sada se povraća Novakovim mrziteljima! Zašto?
  Zato što je u zaključku rekao najveću istinu, istinu zbog koga ga ne vole pravi Švajcarci i Španci, Srpski Švajcarci i Španci, mediji svih fela (osim onih par objektivnih, gde su zaposleni pravi novinari), svi psihijatrijski slučajevi koji su rođeni ili igraju na Australijskom kontinentu (Kokinakis, Grot, Kirijos i sl.), internet slučajevi sa svojim glupim, mrziteljskim komentarima protiv svoje suprotnosti - najvećeg sportiste i najnormalnijeg čoveka na svetu, kao i ostali "slučajevi za posmatranje":
  NOVAK SE SKONCENTRISAO SAMO NA ONO ŠTO ĆE MU DONETI ZVANJE G.O.A.T.!!!
  A svi znamo, voleli ga ili kao gore navedeni - mrzeli Novaka prepodne, a popodne ceo svet, uključujući i sebe, imali čime da razmišljamo ili kao gore navedeni - nemali; itd. kada se Novak na nešto skoncentriše, GOTOVO!!!
  Zato je sada među mrziteljima, internacionalni zadatak:
  Pljuvati Novaka ne bi li mu razmišljanje "sišlo sa zacrtanog".
  Ali, nažalost, ništa od toga...
  Na kraju karijera velike trojke, razlike u korist Novaka će biti tolike, da će i slepci poput pomenutih, morati da konstatuju da je Novak najveći.
  Da je Novak Đoković G.O.A.T.!!!
  I već im nije dobro.
  A biće im i lošije.
  SAVRŠENO...
  (Chana, 23. februar 2021 09:45)

  # Link komentara

 3. nego da podvučem zašto se ne treba podsmevati izrazu "glava"

  @ Aleks

  Ne možemo znati za neke sportiste koliko su posvećeni sportu kojim se bave. To je njihova stvar. Za najbolje se zna,okej sigurno je bilo mnoogo truda u mladosti, ali je presudno dostizanje odredjenog nivoa. Vrhunski sportista za razliku od prosečnog dostigne taj nivou zbog svojih fizičkih predospozicija, ( okej i zbog ljubavi prema tom sportu) i taj prosečan bilo šta da radi ne može dostigne taj nivo. Bez obzira šta je ta predospozicija. Neki sportisti su od malena imali vrhunskog trenera, obično neko iz porodice. Nadal, strica, koji ga je usmerio da igra levom rukom( mala stvar za amatera, a velika za profesionlalca). Svi koji udju u profesinalce, gde se zaradjuju velike pare, treniraju mnogoooo. Retki si oni koji nadokadne svoje mane treniranjem dok ne padnu( Ferer na pr). Obično se dešava da li zbog povrede ili zapostavljana sporta, iako su dostigli vrhunski nivo ne zadrže se dugo, to je mnogo češće. A ovo sa Federerom može da bude i sreća, posle 2x možda je bio strah. A sreća igra ulogu u sport, jer je sport takav, kad je neizvesno! I ne može onda neki komentator kad igraju dvojica jedan vrhunski i prosečan( a da li je glava odlučila do kog nivou su došli, to sad nije bitno, bitna samo njihova manifestacija na terernu) da soli pamet da je to zbog glave.

  P.s Svako ko se mlad bavio sportom, do nekog profesionalnog nivoa,ovo zna. Zato mi koji to znamo, sprdamo se, ima glava ulogu u sportu,ali...
  (No name, 23. februar 2021 09:10)

  # Link komentara

 4. Pele 2.0
  Ako je dozvoljena taktika zasto je nisu koristili drugi protivnici Medvedeva pre finala? Ili mozda jesu, ali on nije gresio i pobedio ih. E vidis, u tome je tajna. Jeste Medvedev gresio u finalu, ali ga je Djokovic svojom igrom naterao da mnogo gresi. A to ne moze bas svako.
  (Great sinner, 23. februar 2021 07:54)

  # Link komentara

 5. Naravno imamo i primer Andersona, Kverija, Raonica koji samo koriste dobar servis
  (Toki, 22. februar 2021 18:00)
  Ne slažem se za Andersona. On je i drastično unapredio svoju igru kada je odustao da mu servis bude jedino oruđe. Nažalost po njega kasno, usledile su i povrede... on je primer pogrešne karijere jer je normalno obrnuto (kao Đoković i Federer) da se u kasnijim godinama više oslanja na servis (više jeftinih poena, štednja energije). Anderson je pokazao da može da bude odličan i u dugim pazmenama, ali to nije za igrače koji imaju 34 godine. Verovatno su njegovi raniji treneri mislili da sa tom visionom može da bude samo specijalizovani server, ali to mu je uništilo karijeru. Odnosno, mogao je mnogo više.

  Specijalisti serveri mogu dosta dugo da se održavaju u vrhu, među najboljih 20, ali nikada ni najbolji od njih neće biti i na samom vrhu. Neki takav izbor naprave i potpuno svesno još na početku bavljenja tenisom, a neki kao Anderson i pogreše jer nisu imali dovoljno šampionske ambicije.
  (Cane, 23. februar 2021 05:53)

  # Link komentara

 6. gde su sad Goran iz Loznice i onaj Rodzer hejteri? gde su se zavukli?!
  (ništa bez Gorana iz Loznice, 22. februar 2021 23:46)

  # Link komentara

 7. Nije još, ali je tu, blizu...

  [link]
  (Pit, 22. februar 2021 23:18)

  # Link komentara

 8. Abartovan ! Sad će tek da ih dere !
  (VUK, 22. februar 2021 23:14)

  # Link komentara

 9. PriPravnik

  Zna to Pele 2.0 dobro, kao što zna i Jumko & co. Zato nema svrhe da im išta objašnjavaš. Njihov posao je trolovanje.
  Novak će im (Bože zdravlja) začepiti gubice na kraju sezone :)
  (don, 22. februar 2021 23:12)

  # Link komentara

 10. Protivnici na aparatima, nas Nole mutir'o ...
  (Niko bez JA !, 22. februar 2021 22:56)

  # Link komentara

 11. Zar nisu, na dodeli trofeja, i ona gospođa i Đoković rekli da Medvedev nije bio na svom nivou igre? Ili grešim.

  Nego, da li si ti gledao meč.


  vala baš... i ja se pitam zašto kratko i jasno nisu rekli "Sine, pa kako si ti zalutao u finale...?"
  (možda mi nekad i propustite komentar, 22. februar 2021 22:50)

  # Link komentara

 12. Đokovič se, uglavnom, branio i čekao da Medvedev pogreši.

  To jeste dozvoljena taktika, ali ja na nju ne padam u nesvest.
  (Pele 2.0, 22. februar 2021 18:58)

  U sportu je veoma čest slučaj da igraš onoliko koliko ti protivnik dozvoli. Mislim da je tvoj sud pogrešan. Pregledaj meč još jednom pažljivije i manje pristrasno.
  (izhlapjeli starac, 22. februar 2021 22:31)

  # Link komentara

 13. Protivnici na aparatima, nas Nole je mutir'o !
  (Niko bez JA !, 22. februar 2021 22:30)

  # Link komentara

 14. Zar nisu, na dodeli trofeja, i ona gospođa i Đoković rekli da Medvedev nije bio na svom nivou igre? Ili grešim.

  Nego, da li si ti gledao meč.
  (Pele 2.0, 22. februar 2021 21:12) # Link komentara

  Naravno da sam gledao meč. Inače, tenis igram rekreativno dvadesetak godina, ali sam bio vrhunski sportista u nekom drugom sportu u neko drugo vreme.
  Dakle, ako si gledao meč, kako možeš reći da je Novak samo čekao Medine greške kad je bilo upravo suprotno, Novak je igrao agresivno, napadao Medbedeva i TERAO GA DA RADI GREŠKE. Da je Novak bio ekstremno agresivan su rekli svi komentatori. Pročitaj Matsovu analizu i sve će ti biti jasno. Upravo je objasnio da je Novak iznenadio Medu jer nije upao u zamku dugih razmena sa njim, nego ga je napao. Beker je rekao isto. I to je učinilo da se Medo ne oseća konforno i da greši više nego inače. Usput, uopšte nije igrao katastrofalno kako kažeš, igrao je dobro koliko mu je Novak dozvolio.
  (PriPravnik, 22. februar 2021 22:07)

  # Link komentara

 15. Vilander je komentator uglednog i velikog EuroSporta, te mora da odvaga svaku reč pre nego što nešto kaže. A neosporna je činjenica da je od zadnjih 10 GSova, Novak uzeo 6. To je duplo bolje od njegovog proseka za velike titule u karijeri. I ta vest je danas ponovljena gde kažu da Novak osvaja 1 veliku titulu na svaka 3,3 ovakva takmičenja, tj 3 titule od 10 učešća. A na zadnjih 10 GSova Novak uze duplo više - 6.
  Mats mora da pazi šta će da kaže, jer će ga neko pozvati ako pogreši. Nisu to komentari na B92, gde pod okriljem anonimnosti možeš da lupaš i da lažeš koliko želiš. Npr, napišeš da kapućino u restoranu Novak košta 5 evra, a stvarna cena je 150 dinara. I što je najgore, gomila ti poveruje, niko ne proveri cenu na sajtu restorana.
  Svašta bi i Mats pričao kad ne bi bio nimalo odgovoran. Sebi, svojoj publici i gazdama kanala ES...
  (Milan_PT, 22. februar 2021 22:01)

  # Link komentara

 16. Lajavi Krelac

  Dakle ti kažeš da je moje mišljenje potpuno pogrešno, ali eto nećeš dublje da zalaziš i argumentuješ i mi svi sada treba da kažemo na to ok? :)
  Zato što neko poput tebe olako kaže da diploma struke nije važna, tu smo gde smo, u društvu su nam najglasniji nestručni ljudi.
  Da se razumemo, ne mislim da ti nemaš pojma ni da sam iznad tebe, takođe ne mislim da je škola sve na svetu. Ali ne možeš da koristiš taj ton i da budeš shvaćen ozbiljno.
  Psiholozi procenjuju na osnovu ponašanja, najčešće. Dakle mi možemo da "merimo" objektivno samo ono što je manifestuje u ponašanju, inače sve drugo bi bilo puko nagađanje. Ja govorim na osnovu onoga što vidim, govora tela, ponašanja, izjava (u izboru reči se krije mnogo toga) jer, nažalost, nisam nikad upoznala Novaka Đokovića. No to ne znači da mi ne znamo ništa o njemu, ali ne znamo ni sve.
  Poenta mog komentara svakako nije bila ultimativni sud o Novaku, jer ne mogu da ga dam, nego da podvučem zašto se ne treba podsmevati izrazu "glava" koji je laički ali ukazuje na psihu sportista koja igra i te kako veliku ulogu.
  (Aleks, 22. februar 2021 21:39)

  # Link komentara

 17. no name dole izjavi kako su u nba dozvolili marihuanu kao doping? čoveče je l si ti zapalio jednu masnu buksnu u životu? može mara sve ali da te dopinguje u vidu poboljšanja psihofizičke motorike, pa još u košarci?! takav hibrid još nisu napravili :)
  (goran, 22. februar 2021 20:45) 

  Jedino gde sam čitao da su sportisti bili zadovoljni korišćenjem marihuane je američki fudbal NFL, narsvno posle utakmice i ko zna koliko batina prija ta " masna butka" kako ti kažeš :) Hteo sam sa se sprdam, ali moja rečenica je ispala nezgrapno ozbiljna. Pif :) I slažem se čisto bacanje prašine u oči od strane NBa javnosti.

  P.s Moram da nadjem tu temu na NBA, vrh su bili komentari. Umirao sam :)
  (No name, 22. februar 2021 21:21)

  # Link komentara

 18. @PriPravnik, 22. februar 2021 20:24

  "Majstore, bez uvrede, dve su stvari moguće. Ili nisi gledao meč, što po tvom komentaru smatram manje verovatnim, ili ne znaš baš ništa o tenisu, što mi se čini gotovo sigurnim."

  Gledao sam meč, oa neka bude da baš ništa ne znam o tenisu.

  Zar nisu, na dodeli trofeja, i ona gospođa i Đoković rekli da Medvedev nije bio na svom nivou igre? Ili grešim.

  Nego, da li si ti gledao meč.
  (Pele 2.0, 22. februar 2021 21:12)

  # Link komentara

 19. Slažem sa Macom...
  (Nije što je Šveđanin, al' što je turbulentan, 22. februar 2021 19:19)

  Kojom Macom, Diskrecijom?
  (vrhstra, 22. februar 2021 21:05)

  # Link komentara

 20. Najveci aduti Novaka bice zdravlje i dugovecnost ako bude imao srece,jednostavno igrac koji uvek nesto inovira,menja,zato ima toliko varijacija u igri,nema igraca koji moze da mu parira,osim Nadala na sljaci.Tesko je reci koliki je njegov limit,zavisice od povreda,sezona kao sto je prosla(valjda ih nece vise biti),konkurencije.Naredne dve sezone 21-22 dace odgovor da li ce prestici konkurenciju,ako ih sustigne u nekoj kasnijoj vazi ce ih prestici, makar za jedan GS.Motivacije ima,to je jako bitno,ostalo kako bude.Moja prognoza:Fed 20,Rafa 22,Nole 23-24.
  (taki p, 22. februar 2021 20:58)

  # Link komentara

 21. Sigurno ima ljudi koji koriste izraz "glava" i "psiha" bez da imaju pojma šta oni zapravo znače, ali volela bih da kao diplomirana psihološkinja znam bolje od toga. :) Šta je zamerano Novaku kad je imao 20 godina i konstantno gubio od Nadala i Rodžera u najvažnijim mečevima - upravo da nije dovoljno mentalno jak.
  Sportska psihologija je psihološka grana koja sve više dobija na značaju, pogotovo u individualnom sportu kakav je tenis. Nije ni Federer, koji je samo protiv Novaka imao više "40:15" situacija i nije zatvorio meč. Zašto, što nije mogao? Ne, nego zbog psihe.
  (Aleks, 22. februar 2021 18:18)


  Potpuno pogresno, da sad ne ulazim u dublje objasnjenje pogresnog tumacenja.

  To samo pokazuje da za pravilno tumacenje necijeg psiholoskog profila "diplma zanata" nije relevantna. Poznavanje teme odnosno onoga o cemu se daje sud je najbitnija stavka.

  To sto je neko diplomiran/a psiholoskinja-psoholog ne znaci apsolutno nista.

  Narocito ako, u ovo slucaju, ocenjujete opsobu koju nikada niste upoznali ili proveli sa njom neko odrejeno vreme. Spoljasnje manifestacije su samo promil onoga sto karakterise "psihu" osobe.
  (Lajavi Krelac, 22. februar 2021 20:56)

  # Link komentara

 22. Kad se ocenjuju igre Nadala na betonu često se kaže kako on ima 5 titula na betonu, 4 USO i 1 AO, i da je zbog toga kompletan igrač na svim podlogama. Dodao bih samo da se USO beton i AO beton ne mogu porediti, to su sve različite podloge. USO beton je sve sporiji, sve bliže šljaci i zato imamo šampione Tima, Rafu, Vavrinku. AO je sve brži, sve je bliži travi, zato je više odgovarao Novaku i Federeru. Rafa je titule na Vimbldonu i AO osvajao pre 11-12 godina, tako da on na ova dva turnira više nema šta da traži. Novak bolje igra na bržim podlogama, ali daleko od toga da ne može da osvoji velike turnire na sporim podlogama USO i RG, tako da je najkompletniji igrač i da je glavni favorit za najviše GS titula, samo da zdravlje posluži.
  (Igor Rogi, 22. februar 2021 20:55)

  # Link komentara

 23. no name dole izjavi kako su u nba dozvolili marihuanu kao doping? čoveče je l si ti zapalio jednu masnu buksnu u životu? može mara sve ali da te dopinguje u vidu poboljšanja psihofizičke motorike, pa još u košarci?! takav hibrid još nisu napravili :)
  (goran, 22. februar 2021 20:45)

  # Link komentara

 24. Šta je glava u sportu? To je mogućnost učenja u toku i zbog toga visok nivo samopouzdanja. U svakom sportu svakog dana igraš protiv drugog protivnika koje dobijaš na svoje vrline a njegove mane. To treba prepoznati i primeniti. Vrlo mali broj sportista na svetu to ima i zato imamo najbolje. U svim sportovima. Da nema toga, svi bi bili najbolji. Svi treniraju.
  (Tako je, 22. februar 2021 20:44)

  # Link komentara

 25. Da se ne zavaravamo, Medvedev je očajno igrao.

  Imao je 30 NEIZNUĐENIH grešaka. Ne Đokovićevom zaslugom, već svojom lošom igrom. To je sedam ipo poklonjenih gemova!

  Đokovič se, uglavnom, branio i čekao da Medvedev pogreši.

  To jeste dozvoljena taktika, ali ja na nju ne padam u nesvest.
  (Pele 2.0, 22. februar 2021 18:58)

  Majstore, bez uvrede, dve su stvari moguće. Ili nisi gledao meč, što po tvom komentaru smatram manje verovatnim, ili ne znaš baš ništa o tenisu, što mi se čini gotovo sigurnim.
  (PriPravnik, 22. februar 2021 20:24)

  # Link komentara

 26. @pele.
  Kad lupas od zid pa napravis tolike greske onda je do tebe, ali kad je preko puta covjek koji te tjera da pravis te greske onda nije sve do tebe. Kontas?
  (ssss, 22. februar 2021 20:21)

  # Link komentara

 27. Sigurno ima ljudi koji koriste izraz "glava" i "psiha" bez da imaju pojma šta oni zapravo znače, ali volela bih da kao diplomirana psihološkinja znam bolje od toga. :) Šta je zamerano Novaku kad je imao 20 godina i konstantno gubio od Nadala i Rodžera u najvažnijim mečevima - upravo da nije dovoljno mentalno jak.
  Sportska psihologija je psihološka grana koja sve više dobija na značaju, pogotovo u individualnom sportu kakav je tenis. Nije ni Federer, koji je samo protiv Novaka imao više "40:15" situacija i nije zatvorio meč. Zašto, što nije mogao? Ne, nego zbog psihe.
  (Aleks, 22. februar 2021 18:18) 

  Slažem i ne slažem. Ovo možda i može da se primeni na individualni sport. Na pr jedan trener u fudbalu je izjavio da je uvek u top formi imao samo 3 od 11 igrača. Ostali su igrali na energiji, formi, psihi drugih igrača. Sportska psihologija,hm,hm... I ona ima ograničenja. Agasi i njegovo priznanje da je dobijao od trenera pre početka mečeva neke "stimulanse" . I šta ima protivnik koji kao ima "bolju glavu" kad je drugi igrač egzatkno, nedozvoljenim sredstvima( naravno da ovo treba osudit, ne dozvoljeno je i tačka) to preokrene u svoju korist! I da glava je bitna kad je neizvesno, kad je teško. Kad si mnogo bolji ili bolji, tvoja veština je glava.

  P.s ekipni sportovi su ( biciklizam do skoro, tu svi, ne pratim kako je sad) baš podložni tome. Dok u NBa ligi prećutno dozvoljen doping, sad su za javnost dozvolili marihunau :)
  (No name, 22. februar 2021 20:06)

  # Link komentara

 28. Novak je kroz karijeru imao više faza , par padova i vraćanja te nekoliko apdejta .U svakoj je bio bolji od prethodne .
  Ovo sad je, otprilike, Nole 5.0 Platinum
  (roga, 22. februar 2021 20:01)

  # Link komentara

 29. vrhunska analiza, to je to
  (kosta, 22. februar 2021 19:54)

  # Link komentara

 30. i zaista je najbolji servis sacuvao za zadnje godine karijere kad mu je najpotrebniji, ali je sada jos vise strpljiv i proucava svakog protivnika to srzi, zato i sporo ulazi u mec, ja smatram da on moze do jos 20 grend slemova!
  (marko, 22. februar 2021 19:44)

  # Link komentara

 31. Da se ne zavaravamo, Medvedev je očajno igrao.

  Imao je 30 NEIZNUĐENIH grešaka. Ne Đokovićevom zaslugom, već svojom lošom igrom. To je sedam ipo poklonjenih gemova!

  Đokovič se, uglavnom, branio i čekao da Medvedev pogreši.

  To jeste dozvoljena taktika, ali ja na nju ne padam u nesvest.
  (Pele 2.0, 22. februar 2021 18:58)

  Novak ga je pre toga psihički uništio. Namerno mu je onda i davao loptice po sredini jer je znao da je Medvedev gotov. Medvedev je većinu grešaka napravio u drugom delu meča, a Novak, stari lisac, mu je namerno dao da sam sebe uništi do kraja. To je najbolja taktika, jer da je Đoković išao na vinere, ovaj bi se rastrčao, možda i probudio..
  (Marko, 22. februar 2021 19:39)

  # Link komentara

 32. Slažem sa Macom, svaki njegov intervju je neponovljiv. On zaboravi i šta je juče rekao. Na primer, nešto se i napalio na malog austrijskog slatkiša, proricao mu ovo-ono, a danas - nič.
  O Novaku uvek neku lošu crtu u odnosu na Švajcarca i Španca, kao nema on te finese (katoličke).
  (Nije što je Šveđanin, al' što je turbulentan, 22. februar 2021 19:19)

  # Link komentara

 33. Ugrozen je rekord Margaret Kort od 24 GS titule. Samo zdravlja i bice najveći svih vremena, veći i od velike Margaret. Ne vidim kako ga neko moze zaustaviti na tom putu do 25 GS titula.
  (Duki, 22. februar 2021 19:09)

  # Link komentara

 34. @Djed Gavrilo
  Da bi ga smatrali GOAT mora ili da izjednaci broj GS titula ili da uzme jos jedan RG. Na stranu ostali rekordi, ipak se najvise gledaju GS titule.
  (sasha, 22. februar 2021 18:59)

  # Link komentara

 35. Da se ne zavaravamo, Medvedev je očajno igrao.

  Imao je 30 NEIZNUĐENIH grešaka. Ne Đokovićevom zaslugom, već svojom lošom igrom. To je sedam ipo poklonjenih gemova!

  Đokovič se, uglavnom, branio i čekao da Medvedev pogreši.

  To jeste dozvoljena taktika, ali ja na nju ne padam u nesvest.
  (Pele 2.0, 22. februar 2021 18:58)

  # Link komentara

 36. fenomenalan tekst.

  bravo
  (mare, 22. februar 2021 18:53)

  # Link komentara

 37. Što bi rekle naši susedi : Gospodin !!!
  (VUK, 22. februar 2021 18:51)

  # Link komentara

 38. Novi soj Đokogoat 21
  (Bucki, 22. februar 2021 18:49)

  # Link komentara

 39. Ja sam vam lepo govorio: ne ocenjujte Novakove mogućnosti u polufinalu i finalu prema prethodnim mečevima. Pogotovo to važi u Melburnu. To su dva različita tenisa. Nije to ove godine u polufinalu tako ubedljivo izgledalo jer mu je protivnik ipak bio diletant, pa nije bilo ni potrebe da Novak "uključi na šesticu" da bi ga skuvao.
  (Cane, 22. februar 2021 18:37)

  # Link komentara

 40. Ko o čemu Vilander o Novaku Đokoviću! Postaće ekspert za Đokovićeva pitanja!
  (judd trump, 22. februar 2021 18:35)

  # Link komentara

 41. Imate istog onog Djokovica, ali kombinovanog iz 2011. i 2015.
  Samo sto je sada prizvao starog sebe kad je bilo potrebno.
  Jer Medvedev je samo takvim tenisom i mogao da se pobedi.
  (Beobrad, 22. februar 2021 18:31)

  # Link komentara

 42. Novak sem riterna nema nijedan najbolji udarac ali njegovoj inteligenciji, mentalnom sklopu i lucidnosti nema konkurenta među teniserima. Tenis igra pre svega glava a u tome mu nema ravnog. Samo da ga zdravlje posluži. Federer će ostati GOAT bez ijednog bitnog rekorda. Možda samo onaj za "umjetnički dojam".
  (Žalosna sova, 22. februar 2021 18:23)

  # Link komentara

 43. Djido

  Sigurno ima ljudi koji koriste izraz "glava" i "psiha" bez da imaju pojma šta oni zapravo znače, ali volela bih da kao diplomirana psihološkinja znam bolje od toga. :) Šta je zamerano Novaku kad je imao 20 godina i konstantno gubio od Nadala i Rodžera u najvažnijim mečevima - upravo da nije dovoljno mentalno jak.
  Sportska psihologija je psihološka grana koja sve više dobija na značaju, pogotovo u individualnom sportu kakav je tenis. Jer kada izađe na teren on nema za protivnika samo onog ko je preko puta mreže, već i samog sebe. Ne radi se isključivo o motivaciji, afektivnom stanju, nego i o nečemu što zovemo mišićna memorija - kako telo "pamti" udarce, kako se pokreti automatizuju mrežom. Onaj Novakov polu-smeč na meč lopti sigurno nije bio posledica razmišljanja, već automatizovan pokret, gotovo instinktivan.
  Novak Đoković je postao šampion jer se nije uplašio svojih mana i umesto toga je svoj temperament ukrotio tako da radi u njegovu korist. Volela bih da kažem da dolazi sa godinama i iskustvom, ali to nije garancija. Medvedev, Zverev, Tim, to nisu klinci bez ikakvog iskustva. Nije ni Federer, koji je samo protiv Novaka imao više "40:15" situacija i nije zatvorio meč. Zašto, što nije mogao? Ne, nego zbog psihe.
  Vilander, logično, priča o teniskim potezima i o tenisu zna više i od tebe i od mene. Sve što je sada rekao apsolutno stoji, i još jedan je pokazatelj Novakovog načina razmišljanja, koji je zdrav.
  (Aleks, 22. februar 2021 18:18)

  # Link komentara

 44. @Sasa
  Samo da popravi taj 'overhead' vise. Jednom, u finalu Rolan Garosa, ga je promaseni overhead u petom setu kostao meca protiv Nadala. Tada je vec mit o Nadalu na sljaci mogao biti unisten. Ako se neko razume zasto voleo bi da mi pojasni taj fenomen.

  ***
  Novak igra bolje od njih na travi iz vise razloga. Servira solidno na travi posebno plasirane servise, riternira najbolje. Najbolje se krece od svih i lako se prilagodjava nekad cudnim i niskim odskocima loptice na travi. Dovoljno dugo igra, da je odigrao veliki broj turnira na travi i osvojio 5 titula u Londonu, i zna da se prilagodi podlozi, za razliku od novih igraca koji nisu toliko dugo igrali jer ispadnu odmah u prvom/drugom kolu za dve godine, a on u tom periodu igra 2x7 meceva, plus treninzi. Iskustvo. Varijacija udaraca, ravno, spin, i ne treba mu previse vremena za namestanje kao ostalima. Cist primer Vavrinka, koji je osvojio sve grend slemove sem Londona, jer je pomalo trom i nema toliko vremena kao na ostalim podlogama za namestanje. Medvedev ispada na RG 3 godine u prvom kolu jer jos nije prilagodio igru sljaci. Tim je smesan na travi isto. Zverev bi po servisu i jacini udaraca trebao da bude dobar na travi, ali ga visina kosta mobilnosti i niskim loptama. Ali trava vise nije tako brza kao ranije, posebno pred kraj turnira, gde se veliki deo istrosi i tu dolazi kretanje do izrazaja. Zato su tu Novak i Federer dominantni. Naravno imamo i primer Andersona, Kverija, Raonica koji samo koriste dobar servis
  (Toki, 22. februar 2021 18:00)

  # Link komentara

 45. Ovaj uvek lupa i nije objektivan, zar ne?
  (Slave, 22. februar 2021 17:27)

  # Link komentara

 46. Uvek bio i ostao!
  (Milan_PT mandov iz Pirot, 22. februar 2021 17:25)

  # Link komentara

 47. (neki veliki dr, 22. februar 2021 16:39)

  Nemoj tako, nije baš da nije nigde prvi.
  A umetnički dojam? Piruete, trostruki aksl.... i sve to bez klizaljki.
  (Matori Laki, 22. februar 2021 17:21)

  # Link komentara

 48. Rodzer vise nece biti GOAT
  U trci za tu titulu su Nole i Rafa
  Neko od njih dvojice ce imati najvise Grand Slamova,svi se nadamo da ce to na kraju biti Nole
  (Petar, 22. februar 2021 17:09)
  Jedno je GOAT,a drugo je broj GS.
  Novak je,verovatno ,već GOAT.
  Bila je neka faktografija podataka danas na B92 i ako je to sve,onda dileme nema.Nole je zasad prvi u generalnom sabiranju svega.
  Rodzer nema šansu,jer je od njega bolji i Nadal,a Nadal je sa manjim šansama od Novaka.Slabiji je teniser.Neke nijanse koje mogu još uticati su povrede.Novak i tu dobro stoji i on samo može uvecati saldo trofeja koji se racunaju.
  (Djed Gavrilo, 22. februar 2021 17:18)

  # Link komentara

 49. На крају ће бити проглашен узурпатором, оптужен за злочиначко удруживање са вишим силама и квалификован као убица и починилац геноцида над уображеним и сладострасним осећањима "Федераша" и "Надалаша"....
  НОВАК=ТЕНИСКИ БОГ!
  (Црвена звезда 1913, 22. februar 2021 17:18)

  # Link komentara

 50. Kakve god da su Matsova lična razmišljanja o Novaku u zadnje 3 godine, ne sme dopustiti sebi luksuz da eventualno lupi. Novak je tokom povrede imao pauzu u osvajanju GSova od tačno 2 godine. Leta 2018 se vratio i od tada je odigrano 10 GSova. Novak je pobedio na 6, Rafa na 3 i Tim na jednom.
  Kakav komentar se treba očekivati od jednog profesionalca kad se ovo uzme u obzir?
  (Milan_PT, 22. februar 2021 17:16)

  # Link komentara

 51. Ja najviše volim kad ga pljuju i kude ,boim se da se ne rapilavi od ovakvih izjava pa da ne popusti na terenu!!!pozzz
  (zoran, 22. februar 2021 17:15)

  # Link komentara

 52. Konacno i Vilander shvatio ko je najbolji i sada naravno slede bolji komentari.
  (Ajdemi, 22. februar 2021 17:15)

  # Link komentara

 53. Korektan komentar... navikli smo na pljuvanje sad nije imao kud...
  (delboy, 22. februar 2021 16:50)
  Nikada on njega nije pljuvao ali bukvalno nikada.Znaci pljuvanje i drugacije mišljenje su dve razlicite stvari.Ili recimo kritika i pljuvanje nije isto.Najviše ga je kritikovao zbog Pepe Imaza jer je Vilander hteo vatru u ocima kod Novaka a ne širenje neke ljubavi.Kao sto vidimo bio je u pravu.To što svi mislite da ga Vilander pljuje to je samo zbog srpskih medija.
  (Freak On a Leash, 22. februar 2021 17:14)

  # Link komentara

 54. Pisao sam o tome ranije,ali sad je evidentno da se oko naseg i svetskog sampiona sve pokusava da ga se slomi,domaci ili inostrani "teroristi" znani i anonimni - svejedno.Koliko god mu postavljali zamke,on se iz svake izvuce na volseban nacin a to vec stvara paniku medju njima pa se pitaju sta je sledece i dokle ce i kakve su mu mogucnosti da jos traje i prkosi!? Nijedan sportista u istoriji bilo kog sporta nije doziveo takvo omalovazavanje i bes da se vec pomalo brinem za njega.Mozda je Kirgjos u pravu da on zeli da ga svi vole,ali sta je u tome lose!? Zar i to treba da smeta.Zato se stvaraju sve te zavere u glavama cak i naseg naroda.Sam protiv svih,poput bilo kog heroja i svaki put na drugaciji nacin izadje kao pobednik!Neverovatno ali to stvara jos veci pritisak na te "mrzitelje",kojima Novak nece i nemoze da dozvoli da ga mirno slome! Traje i trajace dok on to bude hteo i mogao.sve ostalo su spekulacije,100 puta izgovorene lazi nekad ne zvuce istina, aanalize kako da ga se pobedi uz savete protoivniku cak javno tokom prenosa meca, ali NE IDE! Dzaba im novci ja to ipak radim malo bolje! - otpevao bi to pokojni Balasevic.
  (bmiles, 22. februar 2021 17:12)

  # Link komentara

 55. Sta ces Vilander, Ako moze Corona da mutira u jos opasniju verziju onda moze i Djokovic, zove se Evolucija
  (dane_sa_zigen, 22. februar 2021 17:12)

  # Link komentara

 56. DJIDO
  Jel radiš Novi zavjet Tenisa !!!???
  (47304, 22. februar 2021 17:11)

  # Link komentara

 57. Tako je. Povređen osvaja Slemove.
  (Štap i šargarepa, 22. februar 2021 17:11)

  # Link komentara

 58. Konačno da Vilander govori stručno o tenisu koji je Nole igrao u finalu. Što se mene kao teniskog laika ( ali i veliki obožavalac Noletove igre) tiče fascinantna je bila promena ritma i mentalna stabilnost.
  (poslednji mohikanac, 22. februar 2021 17:09)

  # Link komentara

 59. Rodzer vise nece biti GOAT
  U trci za tu titulu su Nole i Rafa
  Neko od njih dvojice ce imati najvise Grand Slamova,svi se nadamo da ce to na kraju biti Nole
  (Petar, 22. februar 2021 17:09)

  # Link komentara

 60. No1o ide do 30 slemova. Ko sme u opkladu
  (Zona od Bizona, 22. februar 2021 17:09)

  # Link komentara

 61. Samo da popravi taj 'overhead' vise. Jednom, u finalu Rolan Garosa, ga je promaseni overhead u petom setu kostao meca protiv Nadala. Tada je vec mit o Nadalu na sljaci mogao biti unisten. Igra na mrezi mu je znatno napredovala, kao i servis. Mislim da on ima jos minimum 2-3 sezone gde ce biti glavni favorit za 2 od 4 grend slema, a nakon toga ce i dalje verovatno biti neprikosnoven na travi jer mladje kategorije jednostavno ne igraju dobro na toj podlozi. Ako se neko razume zasto voleo bi da mi pojasni taj fenomen.
  (Sasa, 22. februar 2021 17:08)

  # Link komentara

 62. Samo da popravi taj 'overhead' vise. Jednom, u finalu Rolan Garosa, ga je promaseni overhead u petom setu kostao meca protiv Nadala. Tada je vec mit o Nadalu na sljaci mogao biti unisten. Igra na mrezi mu je znatno napredovala, kao i servis. Mislim da on ima jos minimum 2-3 sezone kada ce biti glavni konkurent za 2 od 4 grend slema, a nakon toga ce i dalje verovatno biti neprikosnoven na travi jer mladje kategorije jednostavno ne igraju dobro na toj podlozi. Ako se neko razume zasto voleo bi da mi pojasni zasto.
  (Sasa, 22. februar 2021 17:07)

  # Link komentara

 63. Ovaj (neki veliki dr, 22. februar 2021 16:39) se konačno dozvao pameti. Sad uspevam da pročitam što napiše. Još samo 3 budale da se urazume i sve ok, sajt je očišćen.
  (Djido, 22. februar 2021 17:06)

  # Link komentara

 64. Jel realno da mu se podlaktica ovako rascvetala?
  (Kakva masina!, 22. februar 2021 17:02)

  # Link komentara

 65. U Srbiji se ukorenilo mišljenje da Mats ne simpatiše Novaka,što je naravno daleko od istine.Bio je veliki šampion i uglavnom stručno i bez bilo kakvih predrasuda komentariše i analizira samo na osnovu viđenog na terenu.Uvek volim da ga saslušam.Odličnne komentare daje i Tim Henman a posebno me oduševio Miša Zverev kada je pred finale na pitanje kako bi Đoković trebao da igra da bi pobedio rekao stvari koje je Novak radio.
  Kao da je on bio u Novakovom timu!!
  (Вељкo, 22. februar 2021 17:01)

  # Link komentara

 66. Nisam čuo bolji komentar od dotičnog veoma dugo.

  Pred Novakom tek dolaze još veći dani slave. Jer kad bude počeo da vodi u GS neće moći niko da da bilo koji komentar osim naklona.
  (ziks, 22. februar 2021 17:00)

  # Link komentara

 67. Mats je u pravu, ali nije govorio o "glavi".
  Ali, nije važno, tu su domaći komentatori:

  Tim dokazuje da nema glavu. (Goran, 6. okt)
  Ovaj Diego stvarno nema glavu (Nemo, 6. okt)
  Saša je pokazao da nema glavu (matori, 8. nov)
  Drugacija glava malo (prika iz susjedstva, 12. feb)
  Ono sto Medvedev ima slabo, je glava. (Stefan, 18. feb)
  Najbolja 2 igrača koji su verovatno najjači u "glavi". (Todor, 19. feb)
  Ne vidim slabosti kod Medvedeva, možda glava. (Stojan, 19. feb)
  Jedino pitanje jeste ima li glavu da ga dobije. (Dior, 19. feb)
  Ima igru, ima snagu. Sta nema, nema glavu. (Cicipas) (Jedva cekam nedelju, 19. feb)
  Glava mu nije jaca strana. (Medvedev) (Q, 19. feb)
  Nije on bas cist u glavi narocito kada gubi. (Medvedev) (Q, 19. feb)
  Noletova sansa je njegova glava. (Ilija, 19. feb)
  (Nole) Sve je u glavi jedan je sampion. (Petar, 19. feb)
  Zverev je bolji igrac od Medvedeva ali losija glava. Mada ni ovaj nije nesto s glavom. (Srba, 20. feb)
  Sutra odlučuje glava (Nidža, 20. feb)
  Imam osjecaj da ce glava ipat dobiti (Rafa30, 20. feb)
  Tim je lupao Novaka prošle godine ali mu glava nije dozvolila da pobedi (Dior, 20. feb)
  Medvedev budući broj 1. Naravno, ako sredi glavu. (Aleks, 20. feb)
  Nezgodan je Ruja. Ako sredi glavu vladaće tenisom. (Max, 20. feb)
  Naravno, ovaj (Medvedev) u glavi ima problem. (Nick, 19. feb)
  Medvedev nije stabilan u glavi. (Idi begaj, 19. feb)
  Nitko glavu nema. (Rafa30, 16. nov)
  Novak ima glavu! (Sha, 20. nov)
  (Djido, 22. februar 2021 16:57)

  # Link komentara

 68. Best yet to come!!!
  (Roki cetri, 22. februar 2021 16:56)

  # Link komentara

 69. Savršen komentar.
  (Miloš, 22. februar 2021 16:53)

  # Link komentara

 70. Meni se cinilo da su protiv Medvedeva igrali Novak, Federer i Nadal zajedno tj. da je Novak kombinovao sve najbolje od njih trojice. To moze samo on jer je sa njima toliko puta igrao.
  (multipraktik, 22. februar 2021 16:53)

  # Link komentara

 71. Управо тако. Његов сервис и игра на мрежи је све боља. Не би ме изненадило да заврши каријеру као сервис волеј играч на Вимблдону у 40.
  (Из угла, 22. februar 2021 16:52)

  # Link komentara

 72. Ja bih ipak rekao imamo staru verziju! Botovi ga pljuju, on ih poliva neprestano!
  (Gedza, 22. februar 2021 16:52)

  # Link komentara

 73. guraj nole. do kraja, koliko god mozes. ne boris se vise protiv rafe i federera. njima si odavno pokazao ko je bolji. boris se protiv savrsenog tenisera neke buduce generacije (koji ce se neminovno pojaviti). postavi mu cilj jako visoko. toliko, da nece verovati kako je to moguce. pa makar i osvojio vise titula i nedelja od tebe.
  (basketas, 22. februar 2021 16:52)

  # Link komentara

 74. Brutalno od Vialndera!
  Ovo kada procitaju mlade snage, smrknut ce im se pred ocima!
  (Pepo, 22. februar 2021 16:51)

  # Link komentara

 75. Korektan komentar... navikli smo na pljuvanje sad nije imao kud...
  (delboy, 22. februar 2021 16:50)

  # Link komentara

 76. Bukvalno da igra 15 turnira godišnje i to je to. Ne znam koliko mastersa može da iskulira, mislim 2, tako da nema dileme da će pametno odraditi sve, i na kraju sa 25 GS-a završiti karijeru.
  (and1, 22. februar 2021 16:48)

  # Link komentara

 77. pa neki rekoše da ne postoji ta Goat "titula"

  ha ha,izludiće ih No1e.
  (kio BL, 22. februar 2021 16:46)

  # Link komentara

 78. "Sve je tako..."
  (danjinac, 22. februar 2021 16:45)

  # Link komentara

 79. Odlicna analiza.
  (Go Pro, 22. februar 2021 16:45)

  # Link komentara

 80. Ja mislim da je najupecatljivija ova slika. Pogledajte Novakovu ruku i kako su ti misici napeti kao strune. Tenis je vrlo naporan sport, trazi kompletnog igraca. Znanje, fizicku i mentalnu spremnost. Lako je nama komentarisati, traziti neke mane, pa cak i laziranje povreda itd... Treba igrati ovako zahtevan sport, a imati 18 GS titula i devet AO. Pa mi nismo ni svesni koliko je tu truda i znoja ulozeno. To su neverovatne cifre
  (kimiko, 22. februar 2021 16:41)

  # Link komentara

 81. Ma je li moguce
  (sye, 22. februar 2021 16:41)

  # Link komentara

 82. Novi soj.
  (publika, 22. februar 2021 16:40)

  # Link komentara

 83. Pise gluposti...improvizuje da bi se razlikovao od mora sportskih izvestaca. Morao bi biti svetan da govori o visegodisnjem prvaku sveta a ne o nekom drugorazrednom igracu u razvoju. Pre ce Medvedev pasti ispod prvih 20 nego sto ce Djokovic izgubiti tron.
  (Rale, 22. februar 2021 16:39)

  # Link komentara

 84. Polako se mire sa njima tuznom sudbinom. Svake godine kad sezonu zapocne finalom AO, pred finale mu prognoziraju poraz, bacaju salve komplimenata na protivnike ko god da je u tom finalu, a onda posle uglavnom ciscenja najpre zaneme, pa potom krenu da hvale. Svesni su ce ga jos godinama ovakvog gledati. Inace meni posebno fascinantan podatak koji je juce izasao, da juznoafricki dzemperko vise ni u jednoj relevantnoj kategoriju za GOAT-a nije prvi! Nije prvi u broju GS, samo deli prvo mesto, nije prvi vise po broju nedelja, naravno nije po osvojenim mastersima, nije po ukupno osvojenim titulama, nije po ELO ratingu, nigde nista nije! Ne znam kako ce to preziveti botovi sirom sveta koji ce ga i dalje forsirati kao GOAT-a. Kako ce to objasnjavati uskoro? Ah da. Sigurno po broju osvojeni ATP Bazela i gracioznosti pokreta u vazduhu. Zurka zagarantovana!
  (neki veliki dr, 22. februar 2021 16:39)

  # Link komentara

 85. upravo je iz tih razloga i gubio polufinala i finala od "sparing" partnera...
  ojačala nejač , stigle godine , mora malo da se roka ... idemo Nole , samo rokaj !!!
  (thebooksofknjige, 22. februar 2021 16:38)

  # Link komentara

 86. Konačno da čujemo nešto kritički suvislo od Matsa, kada je o Novaku reč !
  (Boris Banović, 22. februar 2021 16:38)

  # Link komentara