Leskovac - Kultura - B92 Lokal

Otvorena izložba o srpskim odlikovanjima u Leskovcu FOTO

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković svečano je danas otvorila izložbu "Sretenje 2024 - odlikovanja dinastije Obrenović i Karađorđević" u Narodnom muzeju u Leskovcu.

Izvor: Tanjug Leskovac
Podeli
Foto: TANJUG/ Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede/ bg
Foto: TANJUG/ Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede/ bg

Obraćajući se zvanicama, Tanasković je rekla da su u susret Danu državnosti "ovakve izložbe i kulturna dešavanja prava stvar", i dodala da joj je žao što i ranije na ovaj način nisu organizovani, zbog očuvanja kulture, tradicije i istorije.

"Srpski narod je kroz istoriju pokazao koliko je velik. O tome treba da pričamo ne samo 15. februara nego svaki dan u godini. Nove generacije ne smeju da zaborave šta se kroz istoriju dešavalo", naglasila je Tanasković.

Podsetivši da su na Sretenje 1804. krenuli ustanici iz Orašca, i da je Sretenjski ustav iz 1835. godine na taj dan ugledao svetlost dana, Tanasković je dodala da je to bila "svetlost za budućnost koju danas živimo".

Tanasković je rekla i da treba čuvati tradiciju, i da ordenje nije samo deo tkanine i metal, već govori šta se kroz istoriju dešavalo.

Istoričar Narodnog muzeja u Leskovcu i koautor izložbe Vladimir Petković je istakao da su njome želeli obeležiti 220 godina od Prvog srpskog ustanka, kojim je počela Srpska revolucija, među čijim vrhuncima su bili Sretenjski ustav i sticanje nezavisnoti Srbije 1878. godine.

Petković je dodao da je koncept izložbe da predstave odlikovanja obe dinastije Obrenović i Karađorđević, a prate ih fotografije gradonačelnika Leskovca, industrijalaca i ratnika, "koji su dali poslednju kap krvi za slobodu".

Navevši da je najstarije odlikovanje u muzeju Spomenica srpsko-turskih ratova 1876-1878, Petković je dodao da je prvo odlikovanje Obrenovića Takovski krst ustanovljen 1865. godine, povodom pola veka od Drugog srpskog ustanka, a prvo Karađorđevića Karađorđeva zvezda iz 1904. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.