Kruševac - Društvo - B92 Lokal

U Kruševcu održana manifestacija "Izađi mi na teglu"

Na platou u okviru parka "Šarengrad" u Kruševcu održana je manifestacija "Izađi mi na teglu".

Izvor: B92.net Kruševac
Podeli
Foto: Sasa Dzambic Photography/Shutterstock
Foto: Sasa Dzambic Photography/Shutterstock

Kruševačke domaćice i domaćini takmičili su se u pripremanju najboljeg ajvara, ali su brojnim posetiocima bili na raspolaganju i raznovrsni gastronomski specijaliteti, uključujući i degustaciju domaćih pića.

Gradonačelnica Jasmina Palurović je otvorila manifestaciju i obišla štandove, navodi se na zvaničnom sajtu grada Kruševca.

Nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara u ovoj sezoni obići će više od 30 gradova širom Srbije.

Danas je Kruševac na mapi najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu. "Varjače su ukrstile" brojne žene zaposlene u javnim preduzećima, fabrikama i ustanovama, dokazujući da najpoznatiji srpski gastronomski brend ima duboko ukorenjenu porodičnu tradiciju na srpskim trpezama.

Okupljene učesnike, ali i posetioce, pozdravila je direktorka Turističke organizacije kao suorganizator manifestacije, Suzana Milosavljević, koja je podsetila da je Kruševac i do sada učestvovao u manifestaciji, a i na velikim finalima u Beogradu imao zapaženu ulogu.

Nadmetanje je zvanično otvorila gradonačelnica Palurović pozdravivši tom prilikom sve učesnike, ali i sponzore koji su obezbedili vredne nagrade.

"Dragi takmičari, nadam se da ste se naoružali zdravim takmičarskim duhom, kulinarskim strpljenjem i ljubavlju što je i tajna pobedničkog recepta. Svim takmičarima želim uspeha, a pobedničkoj ekipi puno sreće u finalnom takmičenju", rekla je ona.

Takmičarima je obezbeđen štand opremljen "smederevcem" za pečenje paprika i spremanje ajvara, drvima, stolovima, stolicama i svim potrebnim posudama. Svaka ekipa dobila je i papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne "ture" ajvara, zatim tegle, ulje, so…

Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje 10 ekipa, a pobednik ide u finalno takmičenje za najajvar. Takođe, nagrađivaće se i najlepše uređen štand.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.