Kruševac - Ekonomija - B92 Lokal

Jedini ovakvog tipa: Kruševac dobija poseban Naučno-tehnološki park VIDEO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas polaganju kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu.

Izvor: Tanjug, B92.net Kruševac
Podeli
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

"Mi sada počinjemo da gradimo još jedan od projekata koje smo obećali čitavoj Srbiji u okviru programa "Srbija 2027 - Skok u budućnost". Svaki dan počinjemo ili nastavljamo neke od tih projekata. Da bi prosečna plata bude 1.400 evra, prosečna najmanje penzija bude 650 evra , a minimalac 650 evra, da bi taj cilj postigli, moramo da uradimo sve projekte koje smo obećavali, a ovo je jedan od važnih projekata koje moramo uraditi", rekla je Brnabić.

Polaganjem kamena temeljca počinje izgradnja Regionalng industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na površini od 10.000 kvadrata u industrijskoj zoni.

Otvaranje NTP Kruševac planirano je 2026. godine, a investicija je vredna oko šest miliona evra.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Ona je istakla je da je u Kruševcu bila na Vidovdan 2021, na molbu tadašnjeg gradonačelnika Bratislava Gašića i da se tada rodila ideja o Regionalnom NTP u Kruševcu čija je izgradnja počela za samo dve i po godine.

"To je nekada za Srbiju bilo nezamislivo, a danas je standard. Srbija nema vremena za gubljenje, zato što moramo svaki dan da uradimo nešto, da ostvarimo sve one potencijale koje Srbija ima, a ima ih još mnogo", poručila je Brnabić.

Ona je dodala da je za dve i po godine završeno projektovanje, da su našli finansiranje, potpisali ugovor o finansiranju s Europskom bankom za obnovu i razvoj koja daje najpovoljnije moguće kredite, a da je zatim sve to ratifikovano u Skupštini, raspisan tender, izabrana najbolja ponuda i krenulo se u izgradnju.

"Na Kruševcu je možda i teži zadatak jer ovo treba da bude regionalni park. Čim završimo radove i nabavimo opremu, uložimo 16 miliona evra odmah prvi dan treba da krenemo da radimo punom snagom i parom, jer Srbija nema vremena da gubi. Previše prilika je propušteno do 2012. godine. Mnogo toga smo nadoknadili do 2024. godine, stvorili smo preko 550.000 radnih mesta, ali moramo mnogo više", kazala je Brnabić i istakla da Srbija može da bude najuspšenija zemlja u regionu.

Do kraja oktobra 2025. godine očekuje se da se završi NTP u Kruševcu.

Ona je čestitala Kruševcu i Kruševljanima što time praktično staju u red gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš, Kragujevac, koji će imati naučno-tehnološki park.

"Kruševac je poseban jer će biti regionalni NTP. Važno je da čitav tim koji bude vodio ovu organizaciju uveže i obrazovne ustanove, ali i lokalne samouprave i privredu i onda da odluče koje će biti osnovne teme kojim će se baviti. Ono što je na raspolaganju ovom parku jeste čitava mreža NPT koje imamo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, koji će do oktobra 2025. zajedno raditi na tome da se pripreme mladi ljudi da se kandiduju, da se razgovara sa velikim kompanijama i da se do tada zna tačno kakav će biti profil koji će raditi u ovom NTP", rekla je Brnabić.

"Čast mi je što danas otpočinjemo izgradnju NTP-a. Ovo je ogromna stvar za čitav Rasinski okrug", rekao je Ivan Manojlović, gradonačelnik Kruševca.

Kako je rekao, najzaslužniji za iniciranje te ideje bili su upravo aktuelni ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i premijerka Ana Brnabić koja je "imala vremena i želju da sasluša ideju i koja je pomogla da se pronađe način da se ona ostvari".

"Kruševac se svrstava među ostale gradove koji imaju NTP kao što je Niš, Čačak i Novi Sad, ali će biti jedini ovog tipa industrijsko-tehnološki park. Biće sastavljen od 39 kancelarija, gde će svoje mesto pronaći oko 250 ljudi, a ukupne površine više od 10.000 kvadratnih metara, a u okviru toga biće 14 modularnih hala od kojih će svaka biti na 280 kvadrata", rekao je Manojlović.

Takođe, po prvi put će Kruševac dobiti poluotvoreni sajamski prostor, naveo je Manojlović.

"I ono što je posebno važno, što je zaista više decenijska potreba Rasinskog okruga je da će Kruševac i Rasinski okrug dobiti prvi put poluotvoreni sajamski prostor kako bismo mogli da na adekvatan i savremen način predstavimo privredu, proizvode i usluge našeg okruga", rekao je gradonačelnik Kruševca.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da je otvaranje novog naučno-tehonološkog parka važno dostignuće za inovacioni eko-sistem u Srbiji.

"Ponosni smo što smo deo ovog projekta, kroz zajam od 18 miliona evra uložili smo u tri naučno tehnološka parka u Nišu, Čačku i Kruševcu, kao i finansiranje BIO 4 kampusa u Beogradu", naveo je Kolanđeli.

Kolanđeli je istakao da će EBRD podržati eko-sistem za inovacije u Srbiji, kao i razvoj mladih talenata, sa akcentom na ženske inovatore.

"Ovo je veliki projekat za nas, velika godina za nas u Srbiji, u kojoj smo uložili smo 850 miliona evra. Prvi put Srbija je bila jedna od top 5 primalaca globalne inovacije EBRD, ponosni smo zbog toga", istakao je Kolanđeli.

Naveo je da kreiranje šansi u manjim gradovima daje mogućnost mladim preduzenticima da se razviju u njihovom gradu.

Prema rečima Kolanđelija, EBRD uveliko radi i radiće na podržavanju srpskih startapova.

"Trenutno podržavamo 20 startapova kroz program koji se zove 'Star Venture' kroz koji dajemo pomoć u znanju i finansijama potrebnim za razvoj, kako bi se razvili na sledeći nivo", ukazao je Kolanđeli.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

U Kruševcu, NTP će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije "Župa" u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

U Vladi Srbije su u junu prošle godine potpisani Ugovor o zajmu i Ugovor o projektu između Vlade Srbije i EBRD, kojim je obezbeđeno 80 miliona evra, od kojih će 70 miliona biti opredeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju BIO 4 kampusa u Beogradu.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktorka Biznis inkubator centra Kruševac Martina Manojlović kao i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.