Kruševac - Društvo - B92 Lokal

Kruševac štedi energiju: Druga godina uspešnog projekta

Novi ugovori o nabavci i ugradnji solarnih panela potpisani su u petak u Gradskoj upravi, čime će još osam domaćinstava u Kruševcu dobiti šansu da uštedi na grejanju.

Izvor: Novosti/S.BABOVIĆ Kruševac
Podeli
Foto: TinnitusDoll/Shutterstock
Foto: TinnitusDoll/Shutterstock

Vrednost ovih ugovora iznosi 3,3 miliona dinara, pišu Novosti. Projekat energetske efikasnosti već se drugu godinu realizuje na teritoriji Kruševca i to sa jednakim učešćem Ministarstva rudarstva i energetike i lokalne samouprave. Samo je tokom prošle godine sanirano 77 objekata, 19 kotlova, dve toplotne pumpe, dok je na 56 objekata je zamenjena stolarija.

Među njima su i Mićići iz "Bronksa", koji su odavno želeli da zamene dotrajalu stolariju na svom stanu.

"Stvarno smo mnogo dobili na izolaciji, toplije je naravno, a i estetski bolje izgledaju i stan i cela zgrada", kaže Kruševljanin, Milutin Mićić.

Porodica Stanković, koja živi u Omladinskoj ulici, od prošle godine se greje na gas.

"Zamenili smo kotao na ugalj, koji je zahtevao dosta posla oko loženja, dok sada imamo daljinsko grejanje. Sve je mnogo jednostavnije, jer je "na dugme", priča Gordana Stanković.

Interesovanje za bolju izolaciju kuća i stanova ne jenjava. Prošle godine prijavilo se 98 potencijalnih korisnika programa, a sredstva su dobili svi sa potpunom dokumentacijom.

"Subvencije iznose od 35 do 50 odsto ukupno potrebnih sredstava po prijavi. Ukupna vrednost subvencija koje su Grad i Ministarstvo izdvojili za zamenu stolarije, kotlova i toplotnih pumpi je 9,5 miliona dinara, po 50 odsto Grad i Ministarstvo. Najviše je zainteresovanih za zamenu stolarije", pojašnjava gradonačelnica Jasmina Palurović.

Ušteda energije, manji računi za grejanje su osnovni motivi za prijavu. U lokalnoj samoupravi tvrde da je postupak prijave jednostavan, da se potrebna dokumentacija može obezbediti za najduže pola sata, kao i da je uslov svih uslova da je objekat legalizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.