Čekajući Oskara: Sandra Hiler postaje svetska zvezda

Nemačka glumica Sandra Hiler u velikim je ulogama u dva filma koja čiste festivalske nagrade i u igri su za Oskare. Hiler tako stiče svetsku popularnost.

Izvor: dw.com/Skot Roksborou
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Čini se da je 45-godišnja Nemica stigla na cilj. Nominovana je za Oskara za najbolju glumicu za glavnu ulogu u filmu „Anatomija pada“. Francuski film je takođe nominovan za najbolji film – kao i britanski film „Zona interesa“, u kojem Sandra Hiler takođe igra jednu od glavnih uloga.

Holivud je ima na radaru: glumica je već bila predstavljena na naslovnoj strani lista Holivud Reporter u oktobru – neobična čast za jednu glumicu iz Nemačke. Hiler je na putu međunarodnog uspeha.

Nedavno je nominovana za Zlatni globus, ali je nagradu početkom januara u kategoriji „Najbolja glumica u filmskoj drami“ ipak dobila Amerikanka Lili Gledstoun za ulogu u filmu „Ubistva pod cvetnim mesecom“.

Bila je neprikosnovena zvezda nedavnih Evropskih filmskih nagrada. Nagrade EFA, evropskog pandana Oskaru, dodeljene su u Berlinu 9. decembra. Hiler je ušla u trku kao veliki favorit – tim pre što je dva puta nominovana u kategoriji za najbolju glumicu: u odličnom filmu „Anatomija pada“ Žastin Trije za koju je i proglašena za najbolju glavnu glumicu.

Takođe je nominovana za ulogu supruge komandanta Aušvica Rudolfa Hesa u filmu Džonatana Glejzera „Zona interesa“. Kada je pozvana na scenu, zamolila je publiku za zajedničku tišinu za mir u svetu.

Osvojila je Kan i u konkurenciji je za Oskara

Oba filma su već bila veliki pobednici na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, gde je „Anatomija pada“ osvojila Zlatnu palmu, a „Zona interesa“ veliku nagradu žirija, drugu glavnu nagradu festivala.

Hiler je takođe dobila nagradu za najbolju glumicu za ulogu u „Anatomiji pada“ na dodeli francuskih filmskih nagrada Cezar u Parizu 23. februara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nagrade i nominacije se nižu jedna za drugom kao niz bisera. U decembru je Hiler takođe dobila nagradu LAFCA (Udruženje filmskih kritičara Los Anđelesa) u SAD za uloge u filmovima „Anatomija pada“ i „Zona interesa“.

Sandra Hiler je odavno poznata ljubiteljima filmske umetnosti, i to ne samo po svojoj odličnoj ulozi u filmu, nemačke rediteljke Maren Ade, „Toni Erdman“ (2016) nominovanom za Oskara.

Koreni u pozorištu i Istočnoj Nemačkoj

Rođena 30. aprila 1978. godine, Hiler je odrasla u malom gradu Fridrihroda u ruralnom delu Tiringije u tadašnjem DDR-u.

Inspirativni učitelj i školski pozorišni kurs odveli su je u Berlin, gde je primljena na renomiranu Dramsku akademiju „Ernst Buš“ ubrzo nakon pada Berlinskog zida. Tada je imala samo 17 godina.

Njen uspon na vrh nemačkog pozorišnog sveta bio je vrtoglav – 2003. godine, kada je završila akademiju, Hiler je proglašena za najbolju mladu glumicu u anketi kritičara časopisa „Teatar danas“.

Čak i kada je kasnije prešla na film, uvek je ostala vernа svojim pozorišnim korenima. Redovno se vraća na scenu između filmskih uloga.

I kao na početku svoje glumačke karijere, i dalje je miljenica kritičara: 2010, 2013, 2019. i nedavno 2020. proglašena je za glumicu godine po izboru „Teatra danas“ – 2020. za hvaljenu ulogu Hamleta holandskog reditelja Johana Simonsa.

Sandra Hiler blista u egzistencijalnim i čudnim ulogama

Hiler je već u filmskom debiju demonstrirala svoje kvalitete: u „Rekvijemu“ Hansa-Kristijana Šmidsa iz 2006. glumi mladu ženu iz pobožne katoličke porodice koja epileptične napade i buntovno slobodno razmišljanje tumači kao znak posednutosti demonima – i na kraju naređuje egzorcizam sa fatalnim posledicama.

Za ulogu je dobila Srebrnog medveda za najbolju glumicu na Berlinalu 2006.

U pomenutom filmu „Toni Erdman“ (2016) igra ambicioznu, ali zatvorenu konsultantkinju za menadžment čije planove za karijeru osujećuje neželjeno mešanje njenog nestašnog oca.

„Anatomija pada“ i „Zona interesa“ su dva potpuno različita filma i prikazuju ogroman raspon Hiler kao glumice. „Anatomija pada“ je zamršena francuska pravna drama, a u „Zoni interesa“ ona praktično ne pokazuje nikakve emocije.

Zajedno, „Anatomija pada“ i „Zona interesa“ prikazuju Sandru Hiler na vrhuncu svojih sposobnosti. Ostaje da se vidi da li će Holivud u noći sa nedelje na ponedeljak nagraditi izuzetnu glumicu Oskarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu