U srpsku kinematografiju stižu koordinatori intimnosti VIDEO

Snimanje filma "Zvečarke" reditelja Nikole Ljuce biće prvi film u srpskoj kinematografiji u kojem će se pojaviti koordinatori intimnosti.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen

Ovo zanimanje postoji u Holivudu od 2018. godine, a srpsko glumište nastoji da primeni ovu praksu kako bi se glumci osećali bezbedno i prijatno na setu dok glume u scenama koje podrazumevaju dodire, romantične scene ili pak nasilje. Kako filmske ekipe reaguju na pojavu novog zanimanja, otkrile su gošće emisije 150 minuta glumica i psihološkinja Anđela Rajić Novaković i psihoterapeutkinja Kristina Brajović Car.

Anđela Rajić Novaković istakla je koliko je uvođenje koordinatora intimnosti dobro za glumce.

"Smatram da je ovo danas preko potrebno. Jako je važno da vodimo računa o svojim granicama i da se osećamo bezbedno, koji god posao da radimo. Ja nisam imala neke scene takvog tipa, ali kroz iskustvo mojih kolega, i te kako znam koliko je bilo takvih situacija", kaže glumica.

Psihoterapeutkinja Kristina Brajović dodaje:

"Mi smo razvili ovaj program, ali ne samo u saradnji sa jednom disciplinom. Prvi izazov bio nam je kako da, iz svih tih uvezanih profesija, koje mogu da ponude nešto u smislu psihološke bezbednsti, uzmemo najbolje."

Objasnila je i kako će to izgledati u praksi:

"Nekada nije nužno da se interveniše, nekada je sasvim dovoljno da produkcije omoguće da ta osoba bude tu, da bude dostupna, zbog skepse da se nešto može izmeniti u prirodnom toku umetničkog stvaralaštva. Ovo je jedan civilizacijski pomak za struku", zaključuje Kristina Brajović Car, a više o ovoj temi pogledajte u nastavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu