Poseban predmet poslednjeg jugoslovenskog kralja prvi put u Muzeju Jugoslavije FOTO

Povodom praznika Dana državnosti Muzej Jugoslavije predstavlja premijerno, u sredu, 14. februara, u zgradi Muzeja 25. maj, novu akviziciju - “Turen” kralja Petra II Karađorđevića.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock
Foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock

Povodom Dana državnosti, posetioci Muzeja Jugoslavije će biti u prilici da vide jednu od retkih memorabilija poslednjeg jugoslovenskog kralja “Turen“” koja nosi duboko vojno značenje.

Reč je o poklonu radionice Stanišić i sinovi iz 1934. godine, jedne od najznačajnijih jugoslovenskih umetničkih radionica za fotokeramiku i umetničko staklo iz Sombora koja je u svom radu bila blisko povezana sa dvorom Kraljevine Jugoslavije i kasnije sa Kabinetom predsednika republike. Naziv predmeta turen (tureen) je francuskog porekla i u kulturi obedovanja označava tip posude u vidu činije sa poklopcem – supijeru.

Etimološki se vezuje i za ime jednog od najvećih vojnih komandanata u istoriji Francuske 17. veka, Maršala Turena. U doba Luja XIV turen predstavlja najraskošniju posudu od keramike ili od srebra iz koje se služilo prvo jelo na svečanom kraljevskom banketu.

Tokom 18. i 19. veka taj tip luksuznih porcelanskih predmeta bio je uobičajen u dvorskoj kulturi darivanja.

Foto: Muzej Jugoslavije
Foto: Muzej Jugoslavije

Značaj ovog predmeta utoliko je veći jer je reč o retko sačuvanom predmetu od porcelana sa državnim simbolom kraljevine Jugoslavije i pripada reprezentativnom jugoslovenskom kulturnom nasleđu i kulturi darivanja jugoslovenskog kralja dok je istovremeno i svedočanstvo o odnosu običnog čoveka i vladara u kulturi poklanjanja.

Predmet će biti izložen za javnost do 14. marta. Tokom trajanja Dana državnosti, 14, 15. i 16. februara, ulaz u Muzej biće besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu