"Ode Žarko, ali ne pristajem na to, nije fer": Emotivni govori kolega na komemoraciji Lauševiću FOTO

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića upriličena je danas u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, matičnom teatru glumca koji nas je napustio 15. novembra u 63. godini usled teške bolesti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Velika sala JDP-a je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a u prvom redu bili su supruga Žarka Lauševića, Anita, sa decom. Među mnogobrojnim kolegama su i Rade Zelenović, Milan Caci Mihailović, Aleksandar Srećković Kubura, Goran Jevtić, Vesna Čipčić, Nina Janković, Branka Petrić...Kolege su se od Lauševića oprostile dirljivim govorima i sećanjima na velikog glumca.

Pročitajte još:

"Imao je dva lica, bol nije iščezao. Teško je živeo": Vuk Drašković o velikom Laušu VIDEO

Poznati glumac ležao u sobi do Lauševićeve: "Kad je odlazio iz sobe, poklonio mi je..."

Prijatelj Žarka Lauševića otkrio kako se glumac borio protiv zle bolesti: "Bio je razočaran"

Na komemoraciju je došao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a od političara je tu i bivši premijer Srbije Zoran Živković, Vuk i Danica Drašković.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Komemoracija je počela minutom ćutanja.

"Danas se opraštamo od našeg prijatelja, od dramskog umetnika, Žarka Lauševća. Prvi put se pojavio na ovoj sceni 1981. godine. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao je 1982. Ostavio je neizbrisiv trag. Za svoja filmska i pozorišta ostvarenja dobio je brojne nagrade. Žarko Laušević je bio jedinstven. Molim vas da minutom ćutanja odamo počast Žarku Lauševiću", rekla je Tamara Vučković Manojlović u ime Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Usledio je emotivni govor glumca Voje Brajovića.

"Pitaju me šta to čini Žarka Lauševića velikim", počeo je Voja, te je opisao priču jedne žene koja je htela da postane balerina, ali u tome nije uspela.

"Bićete član baleta, ali nećete balerina", preneo je reči jednog zvaničnika Voja balerini:

"'Zašto? Vi nemate što može podići publiku na noge' Žarko je to imao", rekao je Brajović.

Tokom izlaganja Brajović je opisao kakav velikan je bio Žarko, te je pročitao pesmu Branka Miljković "Kraj putovanja".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Irfan Mensur se takođe obratio potresnim rečima.

"Nemojte da je ko suzu pustio, Anita, Branka, deco, dragi prijatelji. Ljutiće se Žarko, znam ga. Svi su već sve rekli i zapisali i meni nije ostalo ništa, ostala su mi samo sećanja. Da bih se prisetio napravio sam puškice. Napisao sam sve na ruci. Šta će meni nedostajati. Nedostajaće mi naši razgovori dok je bio u Njujorku, tekstovi koje mi je slao još nedopisanih knjiga sa pitanjem 'šta misliš' i ja sam nekad mislio... nedostajaće mi preporuke koje knjige da pročitam i koje je kupovao. Nedostajaće mi ono što sam mu preporučivao. Nedostajaće mi jedan poklon koji sam dobio od njega, neke žute čarape. Nedostajaće mi naše šetnje. On upali kameru na svom telefonu pa šetamo Njujorkom, a onda ja upalim kameru posle par dana pa šetamo Beogradom, a on mi kaže 'lakše malo, da uživam'. Dragi moji, ode Žarko, ali ja ne pristajem na to jer nije fer", rekao je Irfan Mensur.

Milutin Mima Karadžić se prisetio kako je sreo Žarka Lauševića i kako su glumili zajedno u predstavama.

"Mi smo sa predstavom 'Marko Kraljević Superstar' obišli celu Jugoslaviju", prisetio se Mima Karadžić.

"Govorili smo i poeziju", rekao je Mima, te je počeo da recituje.

"Moj dobri kume, putuj sa anđelima", rekao je Mima.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Svetozar Cvetković prisetio se kolege i prijatelja simbolično, kroz četiri anegdote, kao četiri čina predstave.

"Jednom je mali pas ostao bez gospodara. Posmatrao sam ga kako tumara i čeka da padne u nesvest da vidi lice svog vlasnika na pragu. Isto kao što je to uradio u Long Ajlendu, kada je otišao da kupi nešto u prodavnici. Najednom, kao u nekom komadu, ostali smo sami i preda mnom se pojavi prilika. Kažem mu: 'Znaš, jednom početkom devedesetih, išao sam kod jednog čoveka i on mi je rekao jednu stvar. Ta se stvar ticala moje prošlosti i budućnosti. Pitao me je da li znam Žarka Lauševića. Mora da mi se javi.' Mirno me gleda Žarko, kao da je reč o nekom drugom ili trećem. Nisam mu to rekao, osećao sam se odgovornim što ti nisam to rekao tada. Gledali smo u nebo. Te godine Žare izusti prilično mirno: 'Te godine je bilo njih 15 koji su mi poručivali da im se javim. Nikome se nisam javio.' Otpismo po gutljaj i zatekla nas je kako se smejemo. Žarko me otprati na metro", prisetio se Cvetković, te se osvrnuo na snimanje filma "Boj na Kosovu", u kome je Laušević glumio Miloša Obilića, a on Milana Toplicu.

"Druga scena: Snimamo film Volja sinovljeva'. Na slobodan dan čekamo da idemo do grada. U retrovizoru vidim motor jamaha i dvoje na njemu. Staju pored prozora, motorista kreće da turira mašinu, deluje kao da će da krene, ali neće i tako minut, dva, pet. Gledamo ispred sebe. Ulazi Marta u auto, a jamaha se iznenada odlepi od prozora. Šta je ovo, pitaju me. Vidimo četvrtastu tablicu. 'Da li sam dobro video?', pita Žarko. Ovo je cetinjska tablica u Boru. Sretnemo ih ponovo. Žarko je samo prećutao."

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

"Treća scena: Godinama pak ranije igramo 'Mizeri', a Žarko nam ljubazno ponudi da igramo u Njujorku i da će on sve da nam organizuje. Bio je veseo i umoran od posla. 'Anica Dobra spava kod Beke, a ti ćeš u crkvi', kaže Žare. 'Kako ja u crkvi?' Stižemo u staru crkvu, mali sobičak, a ja ga zamolim da ne budem tu. Pop prihvata da ne budem tu. Žarko će meni 'Ja noću ne spavam, pišem. Onda nekad kopam te snimke i ne znam po koji put gledam prekid te predstave 'Sveti Sava'. U jednom trenu međ svim tim ludacima koji urlaju vidim ovog paroha, godinama mlađeg. Pomislim, možda samo liči na njega.' Ne verujem šta čujem. 'Taj čovek mi dolazi dolazi u kuću. Pitao sam ga da li je bio tada. Oče, bili ste pored Šešelja koji je pozivao na moju smrt. A on mi odgovara 'šta sam ja znao'."

"Četiri: Snimali smo i spavali u Trebinju, a finalnu scenu 'Noža' snimali smo u Hercegovini. Scena međusobnog prepoznavanja braće, pa spojene u poslednjem ratu. Uzbudljivo i dosta ekspresivno gazimo po sceni, a ulazi policija da nas razdvaja jer misli da se radi o porodičnoj sceni. Žarko me zove da mi pokaže nešto. Ploča je od belog kamena, a crnim slovima je uklesano 'Ovde je granata usmrtila mog sina i njegovog najboljeg druga, ploču postavlja otac'. Kaže on meni: 'Vidiš, ovaj datum na ploči je isti kao i kada sam ja ubio dva čoveka. A otac koji se potpisao na ploči isto se zove kao jedan od mladića koji je ubijen. Ceo dan snimamo ovde, to mi ne da mira.' Nikada više nismo pomenuli. Kad god gledam tu scenu, zapitam se šta se to zadesilo sa tim mladićima i onima iz kafića", zaključio je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu