Počinje festival dokumentarnog filma "Evropska saradnja: filmska priča"

Osmi festival dokumentarnog filma - "Evropska saradnja: filmska priča" u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, u Beogradu, počinje u ponedeljak i traje do srede, 27.septembra, najavilo je danas Ministarstvo za evropske integracije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/fergregory
Foto: depositphotos/fergregory

Festival koji se organizuje povodom Dana Interreg saradnje će u 25. septembra otvoriti domaći film „Oflag 13 - B“, reditelja Đorđe Milosavljevića Gere. Nakon projekcije filma predviđen je razgovor sa autorom, kao i sa protagonistom filma, rediteljem Đorđem Kadijevićem.

Filmovi će biti prikazivani u terminu od 19 časova i ulaz na sve projekcije je slobodan. Na repertoaru su takođe i filmovi „Priče iz zatvorske ćelije“, mađarskog autora Abela Viskija (utorak, 26. septembar), kao i dokumentarno ostvarenje „Iskre u vremenu“, slovenačkog reditelja Jurija Grudena (sreda, 27. septembar).

Dan Interreg saradnje manifestacija je kojom se promoviše evropska teritorijalna saradnja i povezivanje građana širom Evrope i pograničnih regiona radi poboljšanja životnih uslova i infrastrukture. Kroz ove programe u periodu od 2004. do 2022. godine u Srbiji je finansirano blizu 1.600 projekata za koje je izdvojeno preko 220 miliona evra koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa.

Za finansijsku perspektivu 2021-2027. EU je, iz IPA sredstava, odobrila preko 340 miliona evra za programe teritorijalne saradnje u našoj zemlji. Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno – tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno – kulturi, navodi Ministarstvo za evropske integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu