Štrajk u Holivudu se nastavlja: Sa piscima se odlučuje o dva pitanja

Udruženje američkih filmskih i televizijskih scenarista (WGA) i glavni predstavnici studija sastali su se u petak treći put ove nedelje, dok okupljene gomile filmskih i televizijskih scenarista protestuju u znak solidarnosti i nade da će strane postići dogovor o okončanju epskog štrajka u kom učestvuju desetine hiljada ljudi.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Dogovora i dalje nema. U petak uveče direktori kompanija u zabavnoj industriji, pregovarači studija i članovi pregovaračkog odbora WGA završili su još jedan maratonski dan pregovora, rekli su Los Angeles Timesu brojne osobe bliske pregovorima. Pisci štrajkuju već više od 140 dana

Postignut je napredak u uklanjanju nekih neslaganja između WGA i Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji predstavlja glavne holivudske studije u pregovorima. Nije jasno kada bi se dve strane mogle vratiti za pregovarački sto u sedištu AMPTP-a u Sherman Oaksu u Kaliforniji. Dve strane su pregovarale o novom ugovoru kojim bi se okončao štrajk pisaca koji traje više od 140 dana.

Uprkos napretku, pisci i studiji još nisu postigli kompromis o barem jednom ili dva ključna pitanja na pregovorima u petak. Tokom dana, razgovori su bili usredsređeni na minimalni broj scenarista i objavljivanje podataka o strimingu u svrhu uspostavljanja sistema plaćanja na temelju gledanosti.

Strane su počele da pregovaraju u sredu prvi put od kraja avgusta. U znak spremnosti studija da okončaju obustavu rada, sastancima su se pridružili čelnici četiri diva filmske industrije: Bob Iger iz Walt Disney Co., David Zaslav iz Warner Bros. Discoveryja, Ted Sarandos iz Netflixa i Donna Langley iz NBC Universala.

Scenaristi širom Los Anđelesa protestovali su u blizini sedišta Walt Disney Co. u Burbanku, Paramount Picturesa u Hollywoodu, Universal Picturesa u Universal Cityju i Fox studija u Century Cityju.

Holivudski filmski i televizijski glumci organizovani pod SAG-AFTRA-om takođe su stupili u štrajk sredinom jula, dodatno podržavajući scenariste u kritičnom trenutku onoga što je postalo poznato kao "vruće radno leto". SAG-AFTRA i AMPTP nisu vodili službene pregovore od početka štrajka glumaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu