Hebrejska biblija prodata za rekordnih 38,1 milion dolara, evo ko je iskeširao basnoslovnu sumu

Hebrejska Biblija stara više od 1.000 godina, opisana kao "jedan od najvažnijih i jedinstvenih tekstova u ljudskoj istoriji“ postala je najvredniji rukopis ikada prodat na aukciji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/P Maxwell Photography
Foto: Shutterstock/P Maxwell Photography

Codek Sassoon, koji datira iz kasnog 9. ili početka 10. veka, prodat je u sredu za 38,1 milion dolara u Sotbiju u Njujorku. Veruje se da je to najranija i najpotpunija hebrejska Biblija. Poslednji rukopis na vrhuncu prodaje bio je Lesterski kodeks Leonarda da Vinčija, koji je prodat za 30,8 miliona dolara 1994. godine, prema Sotbiju.

Međutim, Codek Sassoon nije dostigao svoju visoku procenu od 50 miliona dolara. Pre prodaje, bio je izložen u Velikoj Britaniji i Izraelu.

Šeron Minc, viši specijalista za judaiku Sotbija, knjige i rukopise, rekla je za Si-En-En uoči aukcije da je "ovo najvažniji dokument koji je ikada došao na aukciju".

Hebrejska Biblija je temelj tri avramske vere: judaizma, hrišćanstva i islama.

Naučnici su dugo bili svesni kodeksa nazvanog po poznatom judejskom kolekcionaru Dejvidu Sasunu (1880-1942), ali je on uglavnom ostao van pogleda javnosti, napominje Sotbi u saopštenju za javnost.

Kupio ju je bivši američki diplomata Alfred Mozis u ime američke neprofitne organizacije koja će Bibliju pokloniti Muzeju jevrejskog naroda ANU u Tel Aviv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu