Otvoren šesnaesti Festival nauke, uz podršku NIS-a

Ulaz besplatan za sve posetioce

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Šesnaesti Festival nauke otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do petka, 19. maja. Festival se održava u Hali 4 od 10 do 18 časova, a ulaz je besplatan. Ova naučna manifestacija se više od deset godina održava uz podršku kompanije NIS.

Ovogodišnji Festival nauke posvećen je prvenstveno negovanju empatije, zajedništva i pružanju podrške najranjivijim društvenim grupama – deci, kao i nastavnicima i obrazovnom sistemu. Većina ranije najavljenih programskih celina realizuje se u punom kapacitetu, sa više od 1.300 učesnika iz 52 naučne i obrazovne institucije.

Generalni pokrovitelj, kompanija NIS, predstavlja se postavkom pod nazivom „Energija koja pokreće“.

Ova specijalno kreirana postavka prikazuje naftnu industriju kao integralni deo novog doba i upoznaje posetioce sa nekim od najnovijih tehnologija u ovoj oblasti. Svi zainteresovani na NIS-ovom štandu mogu da se oprobaju u trkama dronova koji se koriste i u naftnoj industriji i da učestvuju u VR igricama koje će im doneti nova znanja u vezi sa energijom i tokom kojih mogu da provere koliko su vešti u savlađivanju zadatih prepreka. Pored toga, posetioci imaju priliku da natoče gorivo točilicom specijalno kreiranom za ovu priliku i da se takmiče u brzini i tačnosti točenja. Tu su i razni eksperimenti koji ih upoznaju sa svojstvima nafte i benzina, kao i brojne zanimljive činjenice iz oblasti nauke.

Foto: Promo
Foto: Promo

Kompanija NIS je više od deset godina uz Festival nauke, kako bi zajednički doprineli popularizaciji nauke među mladima. NIS u fokus svog društveno odgovornog poslovanja stavlja profesionalno usavršavanje mladih, obrazovanje i korišćenje savremenih tehnologija i inovacija i svoje društveno odgovorne aktivnosti realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“, jer je za kompaniju ulaganje u nauku i u mlade ulaganje u budućnost.

U Ekspertinejdžeri zoni, mladi naučnici i svojevrsni ambasadori nauke, predstavljaju svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti kroz niz naučnih izazova u kojima obrađuju teme iz ekologije, geografije, fizike i hemije. U Zoni interaktivnih postavki posetioci imaju priliku da se upoznaju sa stotinama zanimljivih naučnih tema. U Maloj zoni za decu uzrasta od pet do 11 godina, mališani će kroz radionice i jednostavne eksperimente ulaze u magični svet nauke. Na Naučno-fantastičnoj bini nastupe imaju Majkl Gregori iz Francuske i naš naučni komunikator Milan Popović. Festival nauke, u saradnji sa Mrežom za psihološku podršku, organizuje i psihološke radionice i predavanja za zainteresovane posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu