Stiže nam Beldoks: Otvara ga triler o epidemiji velikih boginja u Jugoslaviji

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks otvoriće 10. maja u Domu omladine Beograda dokumentarni film "Još jedno proleće" scenariste i reditelja Mladena Kovačevića, najavili su organizatori.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Beldoks je saopštio da Kovačevićev "dokumentarni medicinski triler tematizuje epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine", a sastavljen je od arhivskih snimaka.

"Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je kao jedan od retkih imunih epidemiologa u regionu bio na poprištu borbe koja će ostati upamćena u analima svetske medicine", kaže se u saopštenju.

Iz Beldoksa su naveli da "Još jedno proleće" "ostajući dosledno faktografskog građi i oslanjajući se na žanrovske konvencije trilera i horora, dočarava zloslutni karakter bolesti i preispituje odnos današnjih i nekadašnjih (jugoslovenskih) društveno- političkih prilika".

Film je imao svetsku premijeru na festivalu u Karlovim Varima 2022. godine, a montirala ga je Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka je Jakov Munižaba, a producentkinja je Iva Plemić Divjak.

Film je nastao u produkciji kuće Horopter filmska produkcija, koproducenti su Radio-televizija Srbije i Sinerent prodakšn, Bokalupo films iz Francuske, uz podršku Filmskog centra Srbije i Doha film Instituta.

Kako je najavljeno, 16. Beldoks biće održan od 10. do 17. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu